SANDI OSOJNIK

Maša na črno kar v farovški kleti?!

Objavljeno 20. oktober 2020 07.16 | Posodobljeno 20. oktober 2020 07.16 | Piše: Tomica Šuljić

Župnik Sandi Osojnik iz Grahovega znova razburja. Pravi, da bo maševal z verniki, izdal pa jih ne bo.

Župnik Osojnik pravi, da bo vedno maševal z božjim ljudstvom. FOTO: Pgd-grahovo.si
Če gre verjeti izročilu in zgodovini najbolj zgodnjih kristjanov, so slednje preganjali še v času rimskega cesarja Dioklecijana pred okoli 1700 leti. Zdaj, v času epidemije, pa se zdi, kot da bi se lahko časi ponovili: a ne toliko zaradi politike posvetne oblasti kot zaradi koronarazmer, zaradi katerih je maševanje omejeno na devet ljudi.

image
Nadškof Zore je prejšnji teden pozval k upoštevanju omejevalnih ukrepov. FOTO: Nadškofija Ljubljana
»V zvezi s tem je prav, da spoštujemo ukrepe pri obhajanju svetih maš in drugih cerkvenih obredov. Nikakor pa katoliški kristjani ne moremo odobravati ukinitve verskih obredov,« je v javnem pismu zapisal župnik iz Grahovega pri Cerknici Aleksander Sandi Osojnik, ki sicer izraža veliko dvomov o koronavirusu.
 

Maše po hišah in farovških kleteh


Osojnik je že januarja precej razburil nekatere s svojim pismom, v katerem je izrazil nezadovoljstvo nad tedanjo vlado ter pozval »Slovence in Slovenke, da ignorirajo to državo, ne plačujejo davkov in ne spoštujejo njenih gnilih zakonov«. Od takratnega pisma sta se ljubljanska nadškofija ter salezijanski inšpektorat distancirala zaradi »nesprejemljivega in žaljivega jezika, ki ga obžalujemo«.

V svežem pisanju pa Osojnik meni, da katoliški duhovniki in verniki priznavajo svojim škofom božjepravnost avtoritete, toda: »Ko pa gre za Božje zapovedi in zahteve, tam avtoriteta škofov nima moči.« Nadalje Osojnik pravi: »Kot katoliški duhovnik bom vedno maševal z božjim ljudstvom, a v skladu z ukrepi, pa četudi se bo treba (kot kristjanom v prvih stoletjih) skrivati po hišah in po farovških kleteh.« Računa na zarotniško molčečnost: »Nihče ne bo nikoli izvedel, ob kateri uri smo zbrani, kje in kdo. Izdajalcev smo se v prvem valu koronavirusa že znebili.«

image
Duhovnik iz Grahovega pri Cerknici bo maševal, četudi se bo skrival po kleteh. FOTO: Igor Mali
Z njim smo govorili potem, ko je vlada včeraj začasno prepovedala verske obrede. Osojnik nam je najprej potrdil pristnost pisanja ter ga pojasnil: »To nedeljo ni moglo biti nikjer samo devet ljudi, ker ljudje niso bili obveščeni. Škofi so dali v petek ven, kako boš pa ljudi obvestil do nedelje?« Ter opozarja: »Naj bodo ukrepi logični, ne pa da so vse trgovine odprte, cerkev pa zapremo. To se mi zdi neumno.«
 

Maše brez navzočnosti vernikov


Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je še v petek sporočil, da prvega novembra na pokopališčih ne bo molitev in blagoslovov. Tudi Slovenska škofovska konferenca je sprejela previdnostne ukrepe in dala jasna navodila za posamezne primere oziroma regije. Sicer je v četrtek umrl duhovnik s covidom-19, še pet jih je okuženih.

Iz ljubljanske nadškofije so nam glede Osojnikovega pisanja pojasnili: »Maše niso prepovedane, kakor se uporablja napačna dikcija, ampak morajo v rdečih statističnih regijah potekati brez navzočnosti vernikov,« navaja Boštjan Prevc iz tiskovnega urada nadškofije. »Tudi župnik iz Grahovega je to jasno napisal, da bo namreč nadaljeval maše ob spoštovanju ukrepov.« Dela o izdajalcih, skrivaštvu, tajnosti bodočih obredov ter navedb o tem, kje avtoriteta škofov nima moči, pa niso komentirali.

Ne sekirajte se, Bog je na naši strani, kot je bil v 2000-letni zgodovini krščanstva na strani tistih, ki se niso posrali!

Osojnik ne pušča dosti prostora za dvom: »Ne civilna in ne cerkvena oblast nam ne more prepovedati verskih obredov. Beseda apostolov je jasna: 'Bolje je upoštevati Boga kot ljudi',« je zapisal Osojnik, ki je ob koncu zapisa pozdravil še »mnoge duhovnike in vernike (za katere vem in vas ne bom vas izdal!), ki boste z menoj in z mojimi kristjani verske obrede opravljali še naprej.« Ter jim sporoča: »Ne sekirajte se, Bog je na naši strani kot je bil v 2000-letni zgodovini krščanstva na strani tistih, ki se niso posrali!«
Deli s prijatelji