RDEČI ALARM

Kaotično stanje na slovenskih cestah, nekatere zaprte (VIDEO in FOTO)

Ponekod po državi lahko zapade več deset centimetrov snega.
Fotografija: Radlje. FOTO: Promet.si
Odpri galerijo
Radlje. FOTO: Promet.si

Po napovedih vremenoslovcev je pred nami vremensko zelo zanimiva sreda. Nevihte z nalivi in s sodro so se najprej pojavile v zahodni Sloveniji in se širijo na vzhod. Najprej za Goriško, nato pa za Štajersko je agencija za okolje (Arso) zaradi možnosti toče prižgala rdeči alarm. Na severu države je ponekod že zjutraj snežilo, čez dan pa so se snežne padavine razširile na večji del države.

Bralka Teja nam je posredovala posnetek sneženja v prestolnici: 

Razmere na cestah so kaotične

Ponekod po Sloveniji se sneg oprijema vozišča. Vozite previdno. Zaradi posipnih skupin se podaljša potovalni čas.
  • Prepoved za vsa tovorna vozila je na cesti Novo mesto–Metlika med Vahto in Metliko ter na cesti Štrekljevec–Jugorje.
  • Prepoved za priklopnike in polpriklopnike velja na cestah Arja vas–Slovenj Gradec pri Mislinji, na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.
  • Na prelazih Ljubelj, Jezersko in Pavličevo sedlo je obvezna uporaba verig.
     
  • Cesta čez prelaz Vršič je prevozna samo za osebna vozila z verigami.
FOTO: Promet.si
FOTO: Promet.si
  • Zastoj tovornih vozil, ki je dolg osem kilometrov, je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje na odstavnem pasu proti Hrvaški.
     
  • Prometna nesreča se je zgodila med Trojanami in Blagovico v predoru Trojane. Dlje časa je bil zaprt prehitevalni pas.

Ob 12.55 je v Selah pri Ratežu v občini Novo mesto strela udarila v daljnovod. Zaradi udara je izpadlo 34 transformatorskih postaj. Brez električne energije je ostalo okoli 1.223 uporabnikov, poroča uprava za zaščito in reševanje.






Hladna fronta je najprej dosegla sever Slovenije. Na severozahodu države že od jutra nastajajo nevihte z nalivi, ki so se nato začele pojavljati tudi drugod po Sloveniji. Nad območjem Slovenskih Konjic je nastala nekoliko močnejša nevihta z nalivom, spremljala jo je tudi sodra. Nevihta je potovala v smeri Slovenske Bistrice in Ptuja, poroča spletni portal Neurje.si. Sodra je ovirala promet na štajerski avtocesti med Celjem in Mariborom, občasno so zapirali predore.


 
Preberite tudi:
Sodra na avtocesti, trčili štirje

Močnejša nevihta s silovitim nalivom in večjo količino sodre se je razvila tudi nad delom Krasa ter Vipavo. Sodra je pobelila tudi Sevnico.




Po napovedih vremenoslovcev bo danes pretežno oblačno s padavinami, vmes bodo nastajale tudi nevihte. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo sredi dneva in popoldne ponekod v notranjosti Slovenije spustila do nižin.



Ponekod na severu države bo po napovedih Neurje.si zapadlo med 30 in 40 centimetri snega:




Radeljski prelaz. FOTO: Promet.si
Radeljski prelaz. FOTO: Promet.si
Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem pa proti večeru burja. Popoldanske temperature bodo od 0 do 5, na Goriškem in ob morju okoli 12 stopinj Celzija.

Ponoči bodo padavine povsod ponehale, do jutra se bo zjasnilo, ponekod po nižinah bo nastala megla. Burja na Primorskem bo ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od –6 do –1, v alpskih dolinah do –10, ob morju okoli 4 stopinje Celzija.

V noči na petek ponovno sneg

V četrtek bo sprva pretežno jasno, dopoldne bo po nekaterih nižinah še megla. Popoldne in zvečer se bo krepil jugozahodni veter, postopno se bo pooblačilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 10, na Primorskem do 12 stopinj Celzija, napoveduje Arso.

V noči na petek bo ponekod prehodno deževalo, meja sneženja bo na okoli 700 metrih nadmorske višine. V petek se bo zjasnilo, pihal bo okrepljen severni do severozahodni veter. V soboto bo na vzhodu še delno jasno, drugod pretežno oblačno. V zahodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter. Od nedelje do torka kaže na po večini oblačno vreme s pogostimi padavinami. V gorah bo snežilo, po nižinah pa večinoma deževalo. Verjetnost za padavine se bo v sredo in četrtek nekoliko zmanjšala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije