Predstavitvena informacija

Marko Milič: Tako zmaga celotna ekipa

»Vozi odgovorno in se pripni,« je osnovno načelo varne vožnje Marka Miliča. Tako se pridružuje nacionalni preventivni akciji, ki poziva k dosledni uporabi varnostnega pasu.
Fotografija: Nekdanji slovenski kosarkar Marko Milič se je pridružil pobudi za večjo varnost v prometu. FOTO: Anze Malovrh/STA
Odpri galerijo
Nekdanji slovenski kosarkar Marko Milič se je pridružil pobudi za večjo varnost v prometu. FOTO: Anze Malovrh/STA

Ali ste vedeli, da uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico? Skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih.

Prav zato naj vam poziv Marka Miliča zleze pod kožo. Samo dosledna uporaba varnostnega pasu nas namreč ščiti pred hudimi posledicami prometnih nesreč.

Ne pozabite: dosledno se pripasamo na vseh vožnjah, tudi najkrajših.

Oglejte si preventivni videospot z Markom Miličem:




Nepripeta oseba lahko ob trku poškoduje sebe in druge potnike. FOTO: Getty Images
Nepripeta oseba lahko ob trku poškoduje sebe in druge potnike. FOTO: Getty Images

 

Pet razlogov, zakaj naj velja načelo: Red je vedno pas pripet

  1. VARNI PO POLŽJE: 7 km/h je največja hitrost trka, pri kateri bi se lahko obdržali na sedežu s pomočjo rok in nog. To je na primer hitrost počasnega teka.
  2. NALETNA TEŽA: S povečanjem hitrosti se poveča tudi naša naletna teža. Že pri 30 km/h se poveča za sedem- do osemkrat. Kaj to pomeni v praksi? Naletna teža 80 kg težkega moškega pri 90 km/h znaša kar 6 ton.
  3. MANJ ŽRTEV: Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtni izid nesreče kar za polovico.
  4. HUDE POŠKODBE: Če med trkom niste pripeti, so lahko posledica resne poškodbe glave, prsnega koša, hrbtenice, medenice, spodnjih udov in notranjih organov.
  5. VARNOSTNI MEH: Nima nobene vloge, če ob trku ne boste pripeti.
Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, na naše telo deluje enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. FOTO: Getty Images
Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, na naše telo deluje enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. FOTO: Getty Images




Ne pozabite: Med vožnjo se morate pripeti v vseh vozilih, ki imajo vgrajene varnostne pasove – tudi na primer v avtobusu ali kombiju. Ključno je tudi, da se v avtomobilu dosledno pripnejo vsi sovozniki na vseh sedežih.

FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images


Številke povedo vse: kar tretjina umrlih brez varnostnega pasu


Podatki Javne agencije za varnost prometa kažejo, da je stopnja uporabe varnostnega pasu v letu 2020 pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov večja kot v letu 2019. Lani je tako znašala 69 %, v letu 2019 pa 66 %.

Od skupno 29 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je 20 uporabljalo varnostni pas, 8 ne, pri enem pa ni bilo mogoče ugotoviti (ne)uporabe. Od 9 umrlih potnikov v osebnih vozilih dva nista uporabljala varnostnega pasu, stopnja uporabe torej znaša 78 %.

Od skupaj 114 hudo poškodovanih voznikov osebnih avtomobilov jih je 87 oz. 76 % uporabljalo varnosti pas. Stopnja uporabe je bila največja pri lažje telesno poškodovanih voznikih osebnih avtomobilov, saj je varnostni pas uporabljalo 94 % oz. 2039 voznikov.


Začenja se nacionalna preventivna akcija


Agencija za varnost prometa v ponedeljek, 8. marca 2021, začenja nacionalno preventivno akcijo Varnostni pas, ki bo trajala do 14. marca 2021. Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom. Agencija za varnost prometa je namreč z nedavno terensko raziskavo z opazovanjem stopnje pripetosti voznikov motornih vozil ugotovila, da še vedno preveč voznikov ne uporablja varnostnega pasu.

V času nacionalne akcije bo Agencija za varnost prometa po vsej Slovenija razdelila več kot 10.000 informativnih gradiv, s katerimi bodo voznike spomnili na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu. V akciji sodeluje 72 občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.
Letos v projektu Pasavček 22.500 otrok iz 126 občin
 
Agencija že 16. leto uspešno izvaja projekt Pasavček. Letos v projektu sodeluje kar 1176 skupin in oddelkov, skupno pa več kot 22.500 otrok iz 126 slovenskih občin. S projektom Pasavček spodbujajo otroke in starše k uporabi varnostnih pasov ter pravilni in dosledni uporabi otroških varnostnih sedežev med najmlajšimi udeleženci v prometu, torej pri otrocih, manjših od 150 cm.
 

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije