NOVE INFORMACIJE

Pristojni: Epidemije koronavirusa še zdaleč ni v Sloveniji

Objavljeno 08. marec 2020 17.00 | Posodobljeno 08. marec 2020 22.40 | Piše: Ma. M.

V Sloveniji s sobote na nedeljo štirje novi primeri, zdaj jih je 16. 

Marjan Šarec. FOTO: Roman Šipić, Delo
Predsednik vlade in minister za zdravje, ki opravljata tekoče posle, Marjan Šarec in Aleš Šabeder, direktorica Nijz Nina Pirnat ter poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan so ob 17. uri spregovorili o aktualnem stanju v zvezi s koronavirusom. V Sloveniji je 16 primerov, tri nove so potrdili v Metliki, enega v Izoli, ko se je ženska vrnila iz Švice, kjer je učila smučanje. 

Za zdaj okužba še ni nastala na območju Slovenije, pač pa so vse prinesene iz tujine. »Ker se pojavljajo take in drugačne dezinformacije, moram poudariti, da je to realna številka. Dejanska številka,« je povedal Šarec. »Ko bomo sprožili epidemijo, se sproži nacionalni načrt. Jutri se bomo na svetu za nacionalno varnost seznanili s tem, kaj ta obsega.«
 
Metlika – tu ukrepov ne bodo spreminjali, a jih bodo po kontaktih s sekundarnimi stiki še pregledali. Menijo, da dodatni ukrepi niso potrebni. Stanje okuženih v Metliki je dobro.

Dodal je: »Ukrepamo sorazmerno, v skladu s tem, kar delajo druge države – tu ne mislim Italije, ker je poseben primer. Za zdaj vse teče tako, kot narekuje stroka.«
 

Preberite še:

Vse več primerov koronavirusa v Sloveniji: prvi v slovenski Istri, trije v Metliki
Italija: ljudje bodo morali upravičiti svoje gibanje, v soboto že prva žrtev
Testirali šesterico, ki je bila v stiku z okuženim zdravnikom, kažejo znake vnetja

Aleš Šabeder, minister za zdravje: »Imamo prednost pred drugimi državami, ker smo hitro našli pacienta nič.« Povedal pa je, da se pojavljajo tudi informacije, ki niso ravno dobre: »Ena zadnjih informacij, ki sem jih dobil, da naj bi neko podjetje iz Italije selilo del svoje proizvodnje v svojo podružnico v Sloveniji. O tem sem pravkar govoril z gospodarskim ministrom in na tem področju bomo morali nekaj narediti, da ne bo širjenja.«


Kar nekaj kršitev: klubi in lokali vseeno imeli organizirane dogodke

V soboto ob 19. uri je po objavi v Uradnem listu RS začela veljati odredba ministra za zdravje o prepovedi prireditev za več kot 500 oseb,s priporočilom, da se tudi druge prireditve v zaprtih prostorih prepovejo. Ni pa Šabeder vedel, ali bodo te, ki niso spoštovali uredbe, kaznovali. Poudaril je, da bo treba preveriti zakon. 

»Žal uredba ni bila upoštevana, imamo informacijo, da ta uredba v nekaterih klubih, lokalih v Ljubljani ni bila upoštevana. Zbralo se je več kot 500 ljudi, to so predvsem mladi ljudje. Zato še enkrat vse pozivam, naj striktno upoštevajo uredbo o prepovedi prireditev. Gre za zdravje ljudi,«  je dejal minister za zdravje v odhodu Šabeder.

V ponedeljek svet za nacionalno varnost
»Glede sklica sveta za nacionalno varnost se usklajujemo z Nijz in z ministrstvom za zdravje. Ko smo ugotovili, da je pravi čas, da se sestanemo, smo ga tudi sklicali. Ko smo imeli vse relevantne podatke. Tako se bomo sestali v ponedeljek,« je povedal Marjan Šarec.

Da bi svet za nacionalno varnost razglasil epidemijo, ni mogoče, to pristojnost ima le ministrstvo za zdravje. »Zato ne bo nič zamujenega, če bo svet sklican za ponedeljek. Če bi ga sklicali včeraj ali danes, se ne bi zgodilo nič drugače. Bistveno vprašanje je, kdaj razglasiti epidemijo. Takrat se sproži državni načrt. Včeraj po rezultatih iz Metlike je Nijz sporočil, da epidemije ne moremo razglasiti. Bistveno vlogo ima tu ministrstvo za gospodarstvo ter njegovo mnenje.«

Kdo je okužen, ne bodo razkrivali

Direktorica Nijz Nina Pirnat je poudarila: »Še zdaleč nimamo epidemije koronavirusa in upam, da jo bomo z ukrepi tudi preprečili.« O pozivih k zapiranju šol je poudarila, da bi bil to v tem trenutku nesorazmeren ukrep in da je tudi v večini sosed še vedno glavni ukrep higiena rok. Spomnimo, v soboto je k zaprtju šol in vrtcev pozivala žena bodočega predsednika vlade Urška Bačovnik Janša

Na konkretna vprašanja, kdo in kje je dejansko okužen, ne odgovarjajo. Šarec je pojasnil, da stroka točno ve, kdo so oboleli, javnosti pa tega ne morejo razkriti in da je treba to razumeti. 

Pri večin prebivalstva – približno 80 odstotkih ali več – gre za blago okužbo. »Zato moramo biti pazljivi, da bolnišnične kapacitete prihranimo za rizične osebe. In moramo narediti vse, da okužba ne pride do teh oseb,« je še poudarila Pirnatova.
 

Ne potujte v tujino, poziva Šarec

»Svetujem pa vsem, če res ni nujno, da ne potujejo, zlasti ne v Italijo. Vsem pa tudi svetujem, da se ne udeležujejo prireditev,
image
Marjan Šarec, Aleš Šabeder, Nina Pirnat na nedeljski novinarski konferenci. FOTO: zaslonska slika
organizatorjem pa, da jih prestavijo. Še posebej za zdravstvene delavce ni primerno, da potujejo v tujino, na smučanja, turistična potovanja. Vsem državljanom in državljankam pa polagam na dušo, da preložijo potovanja,« je pozval predsednik v odstopu.

Kar se tiče Planice in Vitranca, ostaja vprašanje odprto. Lahko, da se bodo prireditve izpeljale brez prisotnosti gledalcev. 


Kako naj ukrepa vsak posameznik?
Tudi naše sosede poudarjajo, da je v tem trenutku najbolj primeren ukrep umivanje rok in da bolni z znaki akutne okužbe dihal ne hodijo med ljudi, je poudarila direktorica Nijz.

Kot je opozorila, je virus covid-19 »marsikje okoli nas, v Avstriji, Švici in Italiji. Osebe, ki se tam gibajo, se srečujejo tudi z drugimi okuženimi osebami. Zato je izredno pomembno, da smo pri prepoznavanju simptomov okužbe pozorni, da opazujemo svoje zdravstveno stanje, smo pozorni na kašljanje, vročino, težave pri dihanju. Če se to pojavi, ne hodimo nikamor, ampak pokličemo svojega osebnega zdravnika,« je ponovila.
Deli s prijatelji