SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI

Marija pevke vodi pri 93 letih že 40 let (FOTO)

Marija Simonič je že štiri desetletja motor skupine. Jürjovške ljudske pevke pripravile koncert, podelili so priznanja.
Fotografija: Vseh 40 let skupino vodi danes 93-letna Marija Simonič.
Odpri galerijo
Vseh 40 let skupino vodi danes 93-letna Marija Simonič.

V občini Sv. Jurij ob Ščavnici, kjer deluje veliko društev, je med najbolj dejavnimi gotovo Kulturno društvo Ljudskih pevk Sveti Jurij ob Ščavnici, ki letos praznuje 40 let delovanja. Jubilej so članice zaznamovale s celovečernim koncertom, ki je potekal v Kocbekovi dvorani tamkajšnjega kulturno-upravnega središča. Na prireditvi, ki jo je v prijetnem vzdušju povezovala Katja Peršak Hajdinjak, sta ob slavljenkah nastopila še Pevski zbor Društva upokojencev Negova – Spodnji Ivanjci, zbor je vodil in spremljal na harmoniki Vlago Maguša, ter Tamburaški orkester Peter Dajnko Črešnjevci.

V predstavitvi delovanja ljudskih pevk smo slišali, da so se organizirale na pobudo nekdanje ravnateljice OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici Rozine Kraner. Motor skupine je bila vseskozi zdaj 93-letna Marija Simonič, ki je vedno znova brskala po zakladnicah ljudskega izročila in ljudskih pesmi, kajti čut za pesem ji je bil položen v zibelko.

Županova zahvala

Pevkam se je zahvalil župan Anton Slana, ki je ob tem dejal: »Bil sem priča nastanku skupini. Bil sem član delegacije, ki je v okviru tedanje občine Gornja Radgona in KS Videm obiskala KS Vlaška v Srbiji. Tedaj so Jürjovške ljudske pevke nastopale v kmetijski oddaji Znanje imanje, kar so predvajali po vsej tedanji Jugoslaviji.«

Tamburaši iz Črešnjevcev FOTOGRAFIJE: Ludvik Kramberger
Tamburaši iz Črešnjevcev FOTOGRAFIJE: Ludvik Kramberger

Ob koncu koncerta, ki ga je spremljalo veliko ljudi, je v imenu vodje Javnega sklada Republike Slovenije predsednici društva Slavici Trstenjak izročila priznanje Stanka Klemenčič. Vodjem skupin so izročili simbolična darila, posebno zahvalo s šopkom rož je seveda prejela tudi voditeljica pevske skupine Marija Simonič. 

Pevke ljudskih pesmi
Pevke ljudskih pesmi

Imeli so tudi manjšo razstavo starih orodij in drugih predmetov.
Imeli so tudi manjšo razstavo starih orodij in drugih predmetov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije