BREME SAMOMORA

Slovenca javno spregovorila o hčerini smrti: Vnaprej se mi je opravičila ...

Objavljeno 08. oktober 2019 10.52 | Posodobljeno 30. oktober 2019 10.54 | Piše: N. B.

22-letnica je letos naredila samomor.

Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock
Za oddajo Tednik sta pred dnevom duševnega zdravja spregovorila starša, ki sta letos doživela tragično izgubo. Njuna 22-letna hči, zlata maturantka, si je namreč vzela življenje. Da o tem spregovorita javno, sta se odločila, da bi pomagala drugim, saj je včasih težko prepoznati znake, da nekaj ni v redu.

Ela je bila po besedah staršev in nekdanjih učiteljev čudovito dekle. Kot sta razkrila, je vedno dala vse iz sebe. Tudi ko je prišla iz šole, naj bi jima vedno povedala vse o tem, kaj se ji je dogajalo in kaj jo teži. Po maminih besedah je vedno znala ubesediti svoja čustva. Težave so se začele v puberteti. Postala naj bi pretirano resna, zelo jo je skrbelo za šolo.
 

Pred tragedijo se je vnaprej opravičila

V srednji šoli so prvič poiskali pomoč psihologa, se spominja mama. Pred manj kot letom dni je Ela staršema zaupala, da razmišlja tudi o samomoru. Ko jima je to na glas omenila, sta uvidela, da temu sama ne bosta kos ter da je nujno poiskati strokovno pomoč. A še preden so zdravniki postavili končno diagnozo, si je Ela vzela življenje – čeprav je po maminih besedah kazalo, da gre na bolje. Mama je v solzah povedala tudi, da se ji je hči že vnaprej opravičila.

SOS
Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:

112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)

Pomoč za mlade je na voljo tudi na spletni strani To sem jaz.
Za odrasle so v zdravstvenih domovih brezplačno na voljo delavnice Podpora pri spoprijemanju z depresijo. Prav tako so na voljo brezplačna svetovanja v svetovalnicah Posvet:

031 704 707, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. – Psihološke svetovalnice Posvet v naslednjih krajih: Ljubljana, Kranj, Postojna, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Sevnica in Koper (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 12. in 19. uro)

031 778 772, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. – Psihološki svetovalnici Posvet v Celju in Laškem (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro)
Deli s prijatelji