KORONAVIRUS

Kakšno je stanje z maturanti, ki so bili v Španiji? V karanteni več kot 600 ljudi

Dve skupini slovenskih maturantov sta bili na izletu v Španiji.
Fotografija: Lloret de Mar na Costa Bravi je priljubljeni kraj za maturantske izlete. FOTO: Yashina.tanya90 Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Lloret de Mar na Costa Bravi je priljubljeni kraj za maturantske izlete. FOTO: Yashina.tanya90 Getty Images/istockphoto

Skupini dolenjskih in gorenjskih maturantov sta se v začetku julija mudili na maturantskem izletu v Španiji. Domov so se vrnili z negativnimi testi ali brez opravljenega testa, čez nekaj dni pa je izbruhnilo. Med udeleženci maturantskega izleta iz Dolenjske je bila do vključno nedelje potrjeno 108 okužb z novim koronavirusom, med tistimi iz Gorenjske pa 26.

»Mlade osebe po navadi sploh ne zbolijo«

»Verjetno, da so te osebe zdrave, saj gre za mlade ljudje, klinične slike niso hude. Gre za blag primer. Gre pa za necepljene osebe,« je dejala predstavnica NIJZ  Eva Grilc. V karanteni naj čez 600 ljudi, a natančnega podatka ni imela.  Kako nevarna je različica delta, če so se res okužili z njo? »V skrbeh morda niti ne, vendar gre za skrb za starejše. Mlade osebe po navadi sploh ne zbolijo ali le blago, lahko pa okužbo prenesejo na svoje starše in stare starše, ki pa lahko imajo hujšo obliko ali celo pristanejo na intenzivnem oddelku bolnišnice.« Sicer pa je povedala tudi, da sta dva maturanta, namesto da bi ostala doma v karanteni, odpotovala na Hrvaško. Slovenija je o tem obvestila Hrvate. 


image_alt
Maturanti iz Španije okuženi s korono: med njimi vsak dan več pozitivnih

V nedeljo so opravili 564 PCR testov in pri tem potrdili 12 okužb. V bolnišnicah se zdravi 41 bolnikov, dva manj kot v nedeljo. Od tega jih 10 potrebuje intenzivno oskrbo. Dva bolnika s covidom 19 sta v nedeljo umrla.

Po ocenah NIJZ je trenutno v državi 563 aktivnih primerov okužbe, eden več kot v soboto. V zadnjih 14 dneh je bilo na 100.000 tisoč prebivalcev potrjenih 26 primerov okužbe, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 54. Obe številki sta isti kot dan prej.V nedeljo so opravili tudi 5647 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne izvide potrjujejo s PCR-testi. Po podatkih NIJZ se je proti covidu 19 doslej z vsemi odmerki cepilo 739.738 oziroma 35 odstotkov prebivalcev Slovenije, z enim odmerkom pa 847.797 prebivalcev oz. 40 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 48 odstotkov prebivalstva, z dvema odmerkoma pa 42. Med starejšimi od 50 let je delež precepljenih z enim odmerkom 62-odstoten, z dvema pa 57-odstoten.

Covid 19 je doslej prebolelo 252.884 prebivalcev Slovenije.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas