Mali Jakob danes na operacijo v ZDA

Desetletnika, ki ste mu pomagali tudi bralci Novic, bodo operirali prihodnji teden. Mama Anita: Hvaležna sem gospodu Andreju Šteru in vsem drugim, da so uredili polet.
Fotografija: Čaka ga še zadnji poseg. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Čaka ga še zadnji poseg. FOTO: Osebni arhiv

Četrtošolec Jakob Zupan in njegova družina se bodo danes vkrcali na letalo, ki bo poletelo proti ZDA, kjer desetletnika prihodnjo sredo čaka tretja in hkrati zadnja operacija, s katero mu bo dr. Dror Paley na kliniki na Floridi podaljšal desno nogo, ki je bila ob njegovem rojstvu 13 centimetrov krajša od leve.


Jakob Zupan (s kitaro) z Ažbetom pred dvema letoma, ko smo obiskali družino po drugi vrnitvi iz ZDA. FOTO: Mojca Marot
Jakob Zupan (s kitaro) z Ažbetom pred dvema letoma, ko smo obiskali družino po drugi vrnitvi iz ZDA. FOTO: Mojca Marot
A že pred dvema letoma, ko so se iz Amerike vrnili drugič, so vedeli, da bodo morali tja še enkrat. »Takratna operacija pa naj bi bila lažja od obeh prvih,« nam je Jakobova mama Anita Krumpak Zupan dejala že ob vrnitvi iz ZDA pred dvema letoma. Toda polet čez lužo tokrat ni bil tako samoumeven zaradi koronavirusa, zato se je vodja konzularnega oddelka na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter v teh dneh zelo trudil, da bi našel rešitev. »V soboto pa nam je že sporočil, da lahko začnemo pakirati kovčke,« nam pove Anita in doda, da je bil datum operacije pri dr. Paleyju določen že lani. »Petnajstega maja smo imeli že od junija dogovorjen tudi polet v West Palm Beach, pregled pri dr. Paleyju imamo 18. maja, 20. maja pa bo Jakob že na operacijski mizi.«

Dve anesteziji v nekaj dneh bi bili preveč

Na terapiji. FOTO: Osebni arhiv
Na terapiji. FOTO: Osebni arhiv
Mudilo se je tokrat tudi zato, ker se je pri Jakobu vmes pojavil zaplet. Ob brazgotini, ki mu je ostala po operaciji, je zrasla večja bulica. Sprva je njegova zdravnica mislila, da gre za lojnico, a se je zatem pojavil še hematom, zato je Anita vztrajala, da bi naredili rentgenski posnetek. Tega so v mariborskem UKC tudi opravili, sledil pa je šok. »Tista lojnica, tisti običajni hematom, je dejansko 10 centimetrov dolga ploščica, ki je zdrsela iz kolka in je tik pred tem, da izskoči,« je razložila Krumpak Zupanova, ki se je z ortopedi že dogovarjala, da bi zadevo sanirali kar v mariborskem UKC. Dr. Paley je v ta namen celo poslal natančna navodila za poseg, saj bi ploščico morali odstraniti čim prej, da se ne bi vnela. A naposled se za operacijo naši zdravniki niso odločili. So pa iz mariborskega UKC poslali zavarovalnici pozitivno mnenje s prošnjo, da Jakobu odobrijo celotno nadaljnje zdravljenje, vključno z urgentnim letalskim prevozom v ZDA, kljub epidemiji. Ocenili so namreč, da poseg glede na to, da bo otrok v kratkem operiran pri kolegih v tujini, ni smiseln. »Dve anesteziji in dva kirurška posega v tako kratkem času bi bili lahko za otroka potencialno škodljivi. Če pa bi se klinično stanje spremenilo ali bi kolegi v tujini za dlje prestavili poseg, bi ga po posvetu z njimi seveda opravili pri nas,« so pojasnili v UKC Maribor.


Bratca z Goranom Dragićem. FOTO: Osebni arhiv
Bratca z Goranom Dragićem. FOTO: Osebni arhiv
Da sta se ortopeda odločila v Jakobovo korist, je prepričana tudi Anita, ki je ortopedom neizmerno hvaležna. »Če bi se kaj zakompliciralo, bi ga takoj operirali. Dokler pa vse miruje, je bolje, da počakamo, da pridemo do Amerike,« se strinja. Kot je še dodala, so bili sicer ta teden zelo na trnih, ker tako rekoč do zadnjega niso vedeli, ali polet bo ali ne. A so se hkrati povsem zanesli na Andreja Štera. »Hvaležni smo čisto vsem, tako gospodu Šteru, naši ambasadi, zdravstveni zavarovalnici in ne nazadnje mariborskemu UKC za pozitivno mnenje za poseg v ZDA. Praktično vsi so se trudili in delali na tem, da bi uredili polet. To pa je najpomembnejše,« je vesela Anita Krumpak Zupan.

Lani je zelo zrasel

Spomnimo, da ste denar za operacijo Jakoba Zupana v ZDA prispevali tudi vi, dragi bralci Slovenskih novic. Prvič je družina na kliniko dr. Drora Paleyja odpotovala pred štirimi leti, ko so mu nogico podaljšali za štiri centimetre in mu izpahnjen kolk prestavili nekoliko nižje v šalčko ter ga s tem postavili v pravo lego. Na ponovni poseg podaljševanja z botoksom so odleteli pred dvema letoma. Obe operaciji doslej sta bili uspešni in hkrati nujni, saj se je Jakob rodil brez kolka, po rojstvu pa mu tudi ni rasel zgornji del stegnenice, zato je imel desno nogico krajšo od leve za kar 11, pozneje so ugotovili, da celo 13 centimetrov. Koliko krajša bo Jakobova desna noga na koncu zdravljenja, pa je odvisno tudi od tega, kako hitro bo rasel v višino. Lani, denimo, je Jakob kar precej zrasel, zato desna nogica ni dohajala leve. Tako imajo Jakobovi čevlji sedemcentimetrsko povišico oziroma platformo.
Kako bo po tretji operaciji, bodo Zupanovi vedeli kmalu. Če bi Jakob še naprej hitro rasel, bi mu lahko rast zdrave leve noge preprosto ustavili. »V tem primeru bi v višino meril kakšne štiri centimetre manj kot sicer, a to ni nič tako hudega, da s tem ne bi mogel živeti,« je prepričana Jakobova mamica.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije