MASKE SO PADLE

Lukšič: Miro Cerar naslednik Kavčiča, Bavčarja, Janše in Golobiča

Objavljeno 23. april 2014 13.58 | Posodobljeno 23. april 2014 13.59 | Piše: T. L.

Vse več se govori o novi stranki Mira Cerarja mlajšega, za njim pa naj bi stala dolgoletni Kučanov svetovalec Zdenko Roter in Peter Jamnikar, nekdanji generalni sekretar in bivši direktor LDS.

Milan Kučan podpira Zorana Jankovića

LJUBLJANA – Medtem ko naj bi se pripravljala nova politična stranka, ki naj bi jo vodil Miro Cerar mlajši, je predsednik SD Igor Lukšič za tednik Reporter razkril ozadje nastajanja novih strank, za katerimi da se skrivajo vedno eni in isti strici ter njihovo kapitalsko ozadje.

»Stranko Mira Cerarja delajo tisti, ki so stavili na Staneta Kavčiča, nato na Igorja Bavčarja in Janeza Janšo, nato na Gregorja Golobiča, četrti v tej vrsti pa je Miro Cerar.« Dodal je, da je vsakdo dobrodošel na sceni, toda da je treba povedati, kakšni so dosežki. Večina novoustanovljenih strank je, kot pravi Lukšič, padla v pozabo (stranka Vlada Dimovskega, Franca Žnidaršiča in še kakšna bi se našla). »Te stranke so ljudje pozabili, tudi v javnomnenjskih anketah ne nastopajo več, čeprav so jih favorizirali isti ljudje, toda zdaj so našli druge, ki jih favorizirajo.« Lukšič trdi, da je Solidarnost nastala prek anket, ki jih dela Niko Toš – in po enakem sistemu kot stranka Zares.

Čeprav se je razgovoril o drugih strankah, pa Lukšič ni omenil konkretnih imenih, ki naj bi stale za Cerarjevo stranko. Je pa za spletni portal Požareport nekaj vodilnih članov SD potrdilo, da gre za Zdenka Roterja, dolgoletnega svetovalca bivšega predsednika države Milana Kučana, in Petra Jamnikarja, nekdanjega generalnega sekretarja in bivšega direktorja LDS, ki je danes visoki uradnik na ministrstvu za gospodarstvo. 

Pogled nazaj: kako sta se rodila Janković župan ...

Je pa Roter v konec lanskega leta objavljeni knjigi Padle maske razkril, kako nastajajo nove stranke na slovenski politični levici. Opisuje denimo, kako je bila odločitev, da bo Zoran Janković leta 2006 postal kandidat za ljubljanskega župana, sprejeta na kosilu v gostilni Brunskoletovih pri Hrastu pri Jugorju, kjer so se srečali Rotar, Kučan, Toš in Jankovič in se dogovorili za listo Zorana Jankovića.

»Dogovorili so se za listo Zorana Jankoviča, ki kot skupina volivcev predlaga tudi kandidata, in po tehtanju o trenutku nastopa odločili, da se to stori takoj, in ne šele avgusta, kot je to predlagal Kučan. /…/ Golobič je veliko pomagal Jankoviću pri sestavi njegove liste kandidatov za mestni svet. Pri tem so mu ustrezali razsulo v LDS in popolnoma hroma politika predsednice mestne stranke SD dr. Metke Tekavčič in nazadnjaških desnih strank. Pričakovali so izvolitev Jankoviča v prvem krogu (22. oktobra 2006), a ne s tako visoko podporo (62,99 odstotka), niso pa bili prepričani, da bo dobila absolutno večino tudi njegova lista (23 od 45) mestnih svetnikov, kar je bila močna politična in moralna klofuta tako levi kot desni strankarski mestni srenji,« besedilo povzemajo v Reporterju.

... in Türk kot predsednik države

Roter je opisal, kako se je avgusta 2006 na kmečkem turizmu Nevenke Bajuk v Radovici porodila ideja o Danilu Türku kot predsedniškem kandidatu, pri čemer so sodelovale družine Rotar, Kučan, Toš in Hribar. 

Pahor se je uklonil

»Po tehtanju argumentov so bili vsi za to, Kučan je obljubil, da bo govoril z njim in s predlogom seznanil tudi kroge SD, kjer se je večina vodilnih profesionalcev in poslancev zavzemala za načrt, da jih na parlamentarnih volitvah leta 2008 Pahor popelje k zmagi. Pahor je sprejel pobudo svojih strankarskih kolegov in se je odpovedal predsedniški kandidaturi (šele 22. junija!). Potem je tudi sam govoril s Türkom. In zgodilo se je, Türk kot predsedniški kandidat SD,« v knjigi razkrito metodologijo povzemajo v tedniku Reporter. 

Roter sicer v knjigi na več kot 700 straneh odkriva še neznane stvari o slovenski polpretekli zgodovini. O Edvardu Kardelju, Borisu Kidriču, Ivanu Matiji Mačku, Stanetu Kavčiču, Stanetu Dolancu, Milanu Kučanu, Francetu Rodetu, Antonu Stresu, Janezu Janši, Igorju Bavčarju, Dimitriju Ruplu, Spomenki Hribar itd.

Deli s prijatelji