STRAŠNE PODROBNOSTI

Lukić o delavcih, ki jih stalno nadzorujejo: So fizično, psihično, finančno, čustveno izčrpani

Pravi, da gre za popolno strahovlado prek videonadzora in poseganje v zasebno življenje.
Fotografija: Sindikalist Goran Lukić. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Sindikalist Goran Lukić. FOTO: Leon Vidic, Delo

Nadzorni organi morajo pokazati izjemno učinkovitost, ki se ne šteje v mesecih in izgovorih, ampak morajo ukrepati v nekaj dneh, je ob novih razkritjih kršenja pravic delavcem izpostavil Goran Lukić iz Delavske svetovalnice. Ta je proti podjetjema Marinblu in Selea pretekli teden na koprsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo.

Zaposlene v podjetjih v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja silijo tudi v 40 ur neprekinjenega dela, stalno jih nadzirajo kamere, je v torek poročala TV Slovenija. »Popolna strahovlada prek videonadzora. Kamere te nadzorujejo, prostega časa ni, z nenehnimi klici posegajo v tvoje zasebno življenje, ti delavci so fizično, psihično, finančno, čustveno popolnoma izčrpani,« je opozoril Lukić.

image_alt
Hude obtožbe v podjetjih v lasti družine Borisa Šuštarja: »Popolna strahovlada prek videonadzora«

Kot je dodal na današnji novinarski konferenci, se je 12 indijskih delavcev v podjetju Marinblu zaposlilo prek portugalske agencije. »Ta bi morala kot tuji delodajalec priglasiti svojo dejavnost v Sloveniji. Kot delodajalec bi moral biti v posebnem registru na ministrstvu za delo, pa ni. Če ni v registru, ne sme opravljati te dejavnosti,« je izpostavil. Po Lukićevih besedah bi morali inšpekcija in vsi pristojni nadzorni organi »udariti svoj pečat na podjetje«. »Najprej prepovedna odločba in na podlagi te zaprtje podjetja,« je dodal.

Takšni delodajalci po njegovih besedah ne potrebujejo prevzgoje prek opominov. »V normalni državi bi bila to kazenska ovadba,« je bil jasen. Kazensko ovadbo je proti podjetjema Marinblu in Selea pretekli teden na koprsko tožilstvo vložila Delavska svetovalnica.

Delavci po njegovih besedah živijo tako, da imajo v skladiščih nad proizvodno linijo v omenjenih podjetjih vzmetnico »in tam životarijo«. Nadzorni organi morajo tu pokazati izjemno učinkovitost, je pozval. Šuštarjevi v torek niso želeli pred kamero TV Slovenija, so pa v pisnem odzivu zavrnili očitke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije