SKUPŠČINA

Lovska družina po vseh tožbah v stečaj?

Od leta 2011 LD Plešivica - Žužemberk izgublja tožbe, zdaj so se vsaj priključili na kanalizacijo. Člani opozarjajo, da je predsedniku Francu Jarcu potekel mandat, v nedeljo pa sledi skupščina.
Fotografija: Gregor Kaplan še naprej opozarja ne nepravilnosti. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Gregor Kaplan še naprej opozarja ne nepravilnosti. FOTO: Drago Perko

NOVO MESTO – Zelena bratovščina bi morala skrbeti za red v gozdu, predvsem v loviščih, in bdeti nad živalmi v gozdu. To je tudi naloga lovcev v LD Plešivica - Žužemberk, ki se pravdajo okoli kanalizacije, zdaj pa so še tarča odškodninske tožbe dveh izključenih članov.

Kazni, ki so jih plačali

Franc Jarc pravi, da ima podporo in da razmišlja o novem mandatu. FOTO: Drago Perko
Franc Jarc pravi, da ima podporo in da razmišlja o novem mandatu. FOTO: Drago Perko
Del članstva že nekaj časa opozarja, med njima sta bila najbolj vztrajna prav izključena lovca, da ne delajo v maniri najbolj skrbnega gospodarja. Težave se vlečejo iz leta 2010, ko se Lovska družina Plešivica - Žužemberk ni priključila na javno kanalizacijo v Žužemberku. Eni trdijo, da se je tudi na plečih lovske družine nadaljeval politični boj, ki sta ga v preteklosti bila tedanji občinski svetnik, tudi predsednik lovske družine Franc Jarc in tedanji župan občine Franc Škufca. Boj ali ne boj, na kanalizacijo bi se morali priključiti, pa saj so se vsi na naslovu, ki ga premorejo lovci. Ker se niso, se je odzval medobčinski inšpektorat, ki je začel izdajati odločbe, postopek se je začel leta 2011. Eno za drugo. Zavoljo tega se je nabralo za nekaj več kot 2.200 evrov kazni. Nekateri menijo, da celo več kot 3.000. Po navedbah dela članstva se je – brez soglasja občnega zbora – vodstvo LD Plešivica pritoževalo na upravno sodišče in izgubljalo. Vmes so se med sabo še sprli, kar jim ne gre v čast in ponos.

Bodo plačali vsi lovci na Dolenjskem?

Vmes je prišlo tudi do dveh izključitev. Glasna in kritična do početja vodstva LD Plešivica Veko Kaplan in Srečko Gliha zdaj tožita lovsko družino, odškodnini nista majhni. Če družina izgubi tožbo, bo morala tudi plačati. Če ne bo imela dovolj denarja, bodo za izgubljeno tožbo segli v žep vsi lovci na Dolenjskem, saj bo morala potem to kriti Zveza lovskih družin Dolenjske, v teoriji ni izključen celo bankrot lovcev. »Zakaj izključitev? Ker sta zahtevala vpogled v dokumentacijo. Kot sem želel sam, pa nikoli dobil. Želel sem le pogledati finančne dokumente in tokove sredstev, za katere moraš imeti ozadje, in vpogled v zapisnike upravnega odbora in občnega zbora,« nam je povedal Gregor Kaplan, nekdanji predsednik nadzornega odbora LD. Kaplan tudi opozarja, da predsednik in upravni odbor nista nikoli na glas povedala o izgubljenih tožbah in izvršbah ter drugih stroških, povezanih z tožbami. Kaplan opozori, da je 12. aprila 2019 potekel mandat predsedniku Jarcu. »Zdravorazumsko bi bilo, da se skliče občni zbor pred tem datumom. Zdaj mandata nimajo. Kdo potem takem podpisuje izplačila? Konec mandata je konec mandata,« dodaja. Mandat je dejansko pogodba o opravljanju poslov in je vezan na omejeni čas – mandatno dobo, ko ta preteče, je zadeva končana in sklic bi moral izvesti znotraj mandata.

Zavrača očitke

Na močne očitke se je odzval tudi predsednik LD Plešivica Franc Jarc. »Ni res, da sta bila izključena dva člana LD Plešivica - Žužemberk, ker sta zahtevala vpogled v dokumentacijo. Pri teh dveh je bil povod za njuno izključitev hujše kršenje pravil LD Plešivica - Žužemberk in eden od kasneje izključenih članov je celo fizično napadel člana naše lovske družine. Člani LD so zahtevali od upravnega odbora LD, da predlaga dva člana v obravnavo disciplinski komisiji,« uvodoma pojasni Jarc, ki ob tem doda, da je odločitev disciplinske komisije potrdil tudi drugostopenjski pritožbeni organ, sam pa meni, da vztraja pri spoštovanju pravil, zato pa je »trn v peti« manjšemu številu članov lovske družine. Jarc tudi zanika trditev, da bi LD omejeval vpogled v dokumentacijo. Kar pa ne drži (Jarc nas popravi in zatrdi, 99 odstotkov članov pravi, da to drži), to nam povedo člani omenjene lovske družine. »Za javnost delovanja družine je v skladu s pravili družine pristojen izključno predsednik družine in ne člani družine, ki vas obveščajo o zadevah, ki so neresnične in preverjeno ne držijo,« nam še pove Jarc.

Mandata je konec

Člani LD Plešivica - Žužemberk se bodo v nedeljo spet zbrali. FOTO: Drago Perko
Člani LD Plešivica - Žužemberk se bodo v nedeljo spet zbrali. FOTO: Drago Perko
Predsednik LD ne zanika, da bi družina, ki jo vodi, izgubila še tretjo tožbo v zvezi z izdano odločbo medobčinskega inšpektorata in redarstvo, trdi pa, da postopek še ni končan. »Takoj ko bo zadeva dokončno rešena, bodo o tem obveščeni člani naše družine in javnost,« je odločen Jarc, ki mu je, tako trdijo dobro obveščeni člani, mandat predsednika potekel že 12. aprila. Zdi pa se, da lovci niti sami ne vedo, kdo bi zdaj moral sklicati redno skupščino, ki bo mimogrede v nedeljo, 2. junija, ob 8. ure dalje, na sedežu LD v Žužemberku. »Dejstvo je, da mi mandat predsednik LD poteče v letu 2019. V pravilih LD Plešivica - Žužemberk je določeno, da mora predsednik LD enkrat v letu sklicati občni zbor članov. Nikjer v pravilniku pa ni eksplicitno določeno, da mora biti občni zbor sklican točno do določenega datuma tekočega leta. Oseba, ki vam je posredovala ta podatek, vas zavaja in navaja neresnične trditve o preteku mojega mandata kot predsednika družine, kar naj bi nedvoumno razkrilo njeno nepoznavanje pravil naše lovske družine, katere član je še ali pa je bil,« nadaljuje v svojem slogu predsednik Jarc, ki trdi, da število lovcev na jagi na upada. »Po izključitvi dveh članov se je celo povečalo,« trdi Jarc, ki spomni, da je bilo na zadnjem lovu leta 2018 prisotnih več kot 80 lovk in lovcev. Za konec pa Jarc dodaja še tole: »Besede, namenjene meni: 'Jaz vem, da si ti pošten do skrajnosti, vendar te bom prijavljal na vse naslove, j.... te bom na vse načine in z lažmi dosegel, da te uničim,' jasno povedo vse o namenu vloženih prijav lovske družine na različne državne institucije, blatenju prek medijev ... Neupravičeno in nedokazano blatenje mene osebno. Namen je izključno škodovati naši lovski družini, mojemu ugledu v lovskih vrstah in okolju, v katerem živim in prostovoljno delam že od zgodnjih mladostnih let dalje in sem aktivni član v različnih društvih,« poudari Jarc in napove skorajšnji občni zbor. »Velika večina članov in članic mi prigovarja, naj ostanem predsednik družine še naprej. To mi je v veliko priznanje in ponos, da sem vsa ta leta predsedovanju lovski družini delal dobro, pošteno in v interesu vseh naših lovk in lovcev.«

Na vse skupaj so se spet odzvali prej omenjeni lovci in vse skupaj odločno izpodbijajo, za vse pa imajo pisne dokaze. Glede na število izgubljenih tožb in povzročenih novih postopkov, ki so pred sodiščem, pa ni težka presoja, kam vse to pelje.

»Če ima človek svoj denar, naj dela z njim, kar želi. Ko pa gre za društveni denar, pa bog nima brata! Vsaka zadeva mora biti pod drobnogledom,« pa nam je dejal eden od uglednih članov zelene bratovščine, ki pa ni želel biti imenovan. »Še tole bi dodal: ko mandat poteče, poteče. Poglejte, kako se rešuje, ko poteče mandat vladi, parlamentu, ministru. Vse se reši predčasno, ko stečejo postopki. Tako bi moralo biti tudi v lovski družini, ne pa da se mandat kar umetno podaljšuje,« še izvemo.

Naj zmaga vendar že trezen razum.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije