ZELENA BRATOVŠČINA

Lovci spletli veliko prijateljstev

Zelena bratovščina ob jubileju ponosna na prehojeno pot. Na pročelju lovskega doma so odkrili spominsko ploščo.
Fotografija: Praznovali so 70-letnico obstoja in uspešnega delovanja. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Praznovali so 70-letnico obstoja in uspešnega delovanja. FOTO: Oste Bakal

GORNJA RADGONA – Nekaj čez 50 članov in članic Lovske družine Gornja Radgona je slovesno proslavilo svoj visoki jubilej, 70-letnico obstoja in uspešnega delovanja. Slovesnost se je sicer začela s prihodom praporščakov, ki so jih spremljali Prleški lovski rogisti iz Križevcev in Tamburaši KD Peter Dajnko iz Črešnjevcev.

Ob lovskem domu v Hercegovščaku, kjer so ob kulturnem programu navzoče pozdravili številni gostje, so podelili številna odlikovanja LZS, plakete ter priznanja članom LD kakor tudi drugim uporabnikom skupnega prostora, vinogradnikom, kmetom, pokroviteljem.

Na slovesnosti je kronologijo dogajanja ter trenutno stanje v LD Gornja Radgona podrobno predstavil aktualni starešina družine Milan Kolarič. Izrazil je zadovoljstvo in ponos nad prehojeno potjo. »V teh letih smo pridno delali in ustvarjali, žrtvovali ogromno prostega časa, lahko smo ponosni na naše dosežke. Tukaj zbrani, ki smo dolžni skrbeti za naravo, si želimo poglobiti zavest k okrepitvi varstva in spoštovanja do čudovite narave, saj smo lovci, kot lastniki zemljišč, naravovarstveniki, naša dolžnost je, da ohranjamo vse tisto, kar nam podarja narava,« je dejal Kolarič in dodal, kako v njihovi lovski družini ne poznajo politike, temveč je društvo odprto vsakemu lovcu in ne preiskuje njihovih političnih ali kakršnih koli drugih nazorov.

LD Gornja Radgona in LD Dobrna sta podpisali listino o medsebojnem sodelovanju. FOTO: Oste Bakal
LD Gornja Radgona in LD Dobrna sta podpisali listino o medsebojnem sodelovanju. FOTO: Oste Bakal
Kolarič je kratko predstavil tudi začetke organiziranega lovstva na Slovenskem, ki segajo več kot 120 let v preteklost.

Ker je lov že od pradavnine združeval lovce, nekoč zaradi preživetja, danes pa zaradi izmenjave lovskih izkušenj, tovarištva, druženja in prijateljstva, se je tudi med lovskima družinama Gornja Radgona in Dobrna spletlo posebno prijateljstvo, ki je privedlo do tega, da so ga prav na tej slovesnosti s svečanim podpisom listine o medsebojnem sodelovanju tudi uradno potrdili. Ob jubileju radgonske zelene bratovščine so na pročelju lovskega doma LD Gornja Radgona odkrili spominsko ploščo v spomin na vojno za Slovenijo, v kateri so imeli radgonski lovci nadvse pomembno vlogo.


Za lovske zasluge so to pot z znakom ovenčali Boštjana Geratiča, Antona Horvata, Franca Kaučiča, Miša Kralja, Tiborja Küčana, Ivana Mijošika in Boštjana Novaka, z zlatim znakom za lovske zasluge Aleksandra Benka, Srečka Čuka, Tomislava Keriča, Marijana Mira, Alojza Pintariča, Danija Šmida in Draga Žunka, z redom za lovske zasluge III. stopnje pa Antona Benka st. Vse jih poznajo kot nesebične borce za zaščito okolja, narave in gozdov, gozdnih površin in voda, divjadi, zaščitenih vrst obvodnih ptic. Pri svojem delu delujejo vselej strokovno in dosledno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije