FILOVCI

Lončarska vas: ženske kopale glino, moški delali lonce

Stari cimprani hiši v lončarski vasi obnovili slamnato streho. Pred 100 leti je bilo v Filovcih kar 74 rokodelcev.
Fotografija: Prekrili so jo z rženo slamo. FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin
Odpri galerijo
Prekrili so jo z rženo slamo. FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin

V preteklosti so lončarski mojstri v panonskem prostoru veliko pomenili. Na začetku 20. stoletja je bilo v Filovcih kar 74 lončarjev, med njimi tudi Alojz Bojnec. Njegov duh v lončarski vasi še vedno živi, njegovi potomci so mu v stari cimprani hiši v čast in spomin uredili manjši muzej z lončarskimi izdelki. Postavljen je tudi njegov doprsni kip z lončarskim vretenom, spominska soba, ki prikazuje življenje filovskega človeka nekoč. Ohranjeno je tudi staro kmečko orodje za obdelovanje polj.

Kip lončarja Alojza Bojneca.
Kip lončarja Alojza Bojneca.

Filovčani so sloveli po črni žgani posodi. Tradicija veleva, da so moški vrteli vreteno in izdelovali lončevino za domače potrebe in prodajo na okoliških sejmih, ženske pa so kopale glino, vrtele mline za mletje glazure, polirale suhe lonce in pomagale pri nalaganju peči. Zavod Lončarska vas je bil ustanovljen z namenom, da nadaljujejo bogato izročilo prednikov. Gre za slikoviti muzej na prostem, ki se razlikuje od drugih po tem, da se v njem vrti lončarsko vreteno in se še bo. V Lončarsko vas so pred leti ob podpori Pokrajinskega muzeja Murska Sobota iz Filovcev preselili dve cimprani hiši, v teh dneh pa s pomočjo slamokrovca Damjana Rogana iz Trdkove na Goričkem z rženo slamo prekrili eno, ki jo je načel zob časa.

Hiše so gradili v obliki črke L.
Hiše so gradili v obliki črke L.

Obiskovalce bo prav gotovo navdušila notranjost hiše. V enem delu je na ogled razstava nekdanjih lončarskih izdelkov iz Filovcev, v drugem, stanovanjskem delu pa lahko začutijo pristen odnos panonskega človeka z zemljo. Elektrike in vode takrat v hišah ni bilo, greli so se ob krušni peči ali v kuhinji ob štedilniku. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije