BURNO

Logarja »oprostili«, obsodili Šarčeva evroposlanca

Objavljeno 04. junij 2020 07.09 | Posodobljeno 04. junij 2020 08.16 | Piše: T. V.

Koalicija »povozila« opozicijo.

Sejo odborov je sprožilo pismo zunanjega ministra Anžeta Logarja. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odbora državnega zbora za zunanjo politiko in zadeve EU sta po skoraj deseturni razpravi na skupni nujni seji zavrnila vse štiri sklepe opozicijskih poslanskih skupin o spremnem dopisu zunanjega ministra Anžeta Logarja v poročilu Bruslju o stanju v pravosodja. Podprla pa sta sklepa vladne koalicije, tudi z obsodbo pisma evropskih poslancev LMŠ.

Odbora, ki sta delo končala nekaj pred 5. uro zjutraj, sta podprla sklepa poslanskih skupin vladnih SDS, SMC, Desusa, NSi z devetimi glasovi za in s sedmimi proti v odboru za zadeve EU ter z 12 glasovi za in šestimi proti v odboru za zunanjo politiko.

V prvem sklepu odbora menita, da je javno pismo, ki sta ga 12. maja 2020 na Evropsko komisijo v zvezi s poročilom o vladavini prava in stanju v pravosodju naslovila evropska poslanca LMŠ, izrazito pristranski in politično motiviran dokument, ki je namenjen spodkopavanju ugleda Slovenije in je v neskladju z deklaracijo o zunanji politiki Slovenije. Gre za pismo, ki sta ga evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj naslovila na evropska komisarja Didierja Reyndersa in Vero Jourovo v zvezi s spremnim dopisom ministra Logarja poročilu, v katerem sta med drugim zapisala, da dopis vsebuje zavajajoče navedbe in stališča stranke SDS.

V drugem sklepu pa odbora pozivata, da se v luči pandemije covida 19 in v nuji po tvornem sodelovanju v času priprav na predsedovanje EU v drugi polovici 2021 preseže delitev opozicija – pozicija z aktivnim zavzemanjem za tvorno sodelovanje na področju evropskih in zunanjih zadev.

Poslanci so zavrnili vse štiri predloge sklepov opozicijskih poslanskih skupin Levice, SD, LMŠ in SAB, na zahtevo katerih je bila sklicana nujna seja, ki je trajala vso noč. V njih so med drugim spremni dopis ministra Logarja označili kot pristranski in politično motiviran dokument, ki pomeni spodkopavanje pravne države in posega v neodvisnost sodstva v Sloveniji. Pozvali naj bi tudi vlado, da spremni dopis umakne in se Evropski komisiji opraviči.
Deli s prijatelji