ANKETA DELA

LMŠ lovi SDS, Šarec pa Pahorja

Objavljeno 14. januar 2019 07.59 | Posodobljeno 14. januar 2019 08.14 | Piše: T. V.

Levica se je povzpela.

Šarec je lahko zadovoljen z rezultati ankete. FOTO: Uroš Hočevar
LJUBLJANA – V januarskem barometru je na vprašanje, za katero stranko bi najverjetneje volili, če bi bile parlamentarne volitve jutri, 16,2 odstotka vprašanih odgovorilo, da SDS, 13,9 odstotka pa bi obkrožilo LMŠ, kar je njen daleč najboljši rezultat od lanskih junijskih volitev, piše današnje Delo. Razlika med relativno zmagovalko volitev in prvo med vladnimi strankami je decembra znašala skoraj 10 odstotnih točk, tokrat se je znižala na dobri dve.

SDS, ki je že več kot pol leta na prvem mestu, je tokrat v primerjavi z decembrskim merjenjem izgubil malo manj kot dve odstotni točki podpore, po poslancih najštevilnejši članici vlade pa je uspel največji skok ta mesec, za več kot pet odstotnih točk. S tem se LMŠ ni le približal SDS, ampak se je precej odlepil od svojih štirih koalicijskih partneric in tudi zunajvladne Levice. Podpora te je s 6,8 odstotka na približno enaki ravni, kot je bila pred enim mesecem, a se je vseeno povzpela s četrtega na tretje mesto, ker se je delež anketiranih, ki bi za decembra drugouvrščeno stranko SD glasovali tokrat, zmanjšal za štiri odstotne točke na 6,5 odstotka.

SAB prehitel Desus

Eden od argumentov skeptikov, ki so dvomili o možnosti dolgoročnega preživetja petčlanske vlade, je bil, da so skoraj vse članice približno enako močne in da je to, da je med njihovimi poslanskimi skupinami le po tri ali štiri člane razlike, kar velika težava. Od junijskih volitev je tokratni barometer prvi, da so se med koalicijskimi članicami pokazale večje razlike. Ali gre za trend ali zgolj enkratni skok LMŠ navzgor, je po navedbah Dela še prenagljeno ocenjevati in bo postalo jasnejše ob meritvah v prihodnjih mesecih.

Sedanja raziskava Mediane kaže še, da ima SMC za dobro odstotno točko manj podpore (3,7), SAB in Desus pa sta si izmenjala mesti in delež podpornikov: SAB je s 3,4 odstotka višje uvrščen in Desus z dvema odstotkoma nižje. Vse štiri koalicijske partnerice skupaj so zbrale le malo manj kot dve odstotni točki več kot LMŠ.

V tokratni anketi so vprašani delo vlade ocenili s srednjo oceno 3,09, državni zbor pa 2,81, kar je nekoliko več kot decembra, ko je vlada dobila oceno 3,01, DZ pa 2,72.

Šarcu skok meseca

Izidi v redni mesečni anketi, ki so jo na vzorcu 743 polnoletnih prebivalcev Slovenije med 3. in 10. januarjem izvedli na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana, kažejo, da so kar velike razlike tudi v priljubljenosti med predsedniki koalicijskega peterčka. Predsednik republike Borut Pahor začenja tudi letošnje leto kot najbolj priljubljeni politik v državi. Anketiranci so mu namenili še nekoliko višjo oceno kot decembra, še bolj pa se je zvišala ocena drugouvrščenega, premierja Marjana Šarca, ki je dosegel skok meseca. V prvi peterici je nastalo še nekaj sprememb: prvak NSi Matej Tonin se je povzpel na četrto mesto, predsednik SD Dejan Židan pa je izgubil eno mesto in je zdaj na šestem. Predsednica SAB Alenka Bratušek je na 14. mestu, predsednik SMC Miro Cerar na 15. in predsednik Desusa Karl Erjavec na 20. mestu.
Deli s prijatelji