LETALSKI PROMET

Ljudje v skrbeh: nad Slovenijo številne sledi, nas res zastrupljajo? (FOTO)

Splet je skoraj pregorel od objav fotografij 'popisanega' neba. A teoretike zarot moramo žal razočarati: gre za navadno vodno paro, ki pri nizkih temperaturah kristalizira. Berite naprej.
Fotografija: Ta vikend so na slovenskem nebu opazili številne sledi. Simbolična fotografija.FOTO: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Ta vikend so na slovenskem nebu opazili številne sledi. Simbolična fotografija.FOTO: Boris Šuligoj

Pretekli vikend nas je grelo sonce, jasno nebo je pa razkrilo tudi številne poti letalskega prometa na nebu. To pa je zaskrbelo številne Slovence, ki so na modrem nebu opazili številne čudne sledi.

Na facebooku so se pojavile številne fotografije 'popisanega' neba, nekateri pa so trdili, da nas nekdo namerno zastruplja. O pojavu smo sicer že pisali.

Teorija zarote o kemičnih sledeh trdi, da so nekatere sledi, ki jih za seboj puščajo letala, v resnici kemično orožje ali biološki agens, namerno razpršen v ozračje, vendar je razlaga znanstvenikov popolnoma drugačna in v resnici naj ne bi šlo za nikakršno zastrupljanje.

Pri zgorevanju fosilnih goriv nastaja veliko vodne pare in ogljikovega dioksida, majhen delež predstavljajo ostali plini in manjši trdni delci. V nasprotju s temperaturo na površju je na višini, kjer letijo potniška letala, vse leto okoli –50 stopinj Celzija. Vodna para se zato spremeni v ledene kristalčke, z zemeljskega površja to vidimo kot dolg bel oblak. Kako dolgo sled letala ostane na modrem nebu, je odvisno od relativne vlažnosti zraka na višini leta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije