KAM PO NUJNO POMOČ?

Ljudje ostali brez zdravnika, na periferiji nočejo delati

Družinski zdravniki so preobremenjeni.
Fotografija: Težko je najti zdravnika družinske medicine. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Težko je najti zdravnika družinske medicine. FOTO: Matej Družnik

Da primanjkuje družinskih zdravnikov, je tegoba Slovenije že dalj časa. Kako kritično pa je to pravzaprav v praksi, pričajo dogodki iz občin Dobrepolje in Ivančna Gorica.


Obvestilo, da zdravnika čez nekaj dni ne bo več

Na spletni strani Dobrepolja lahko beremo: »Ker je naša občina v zelo nezavidljivem položaju glede zagotavljanja zdravniške oskrbe, prosim vse tiste paciente dr. Čampe, ki ste iz drugih občin, da skušate zdravnika najti v svojem kraju, kar velja tudi za vse, ki si lahko zdravnika začasno poiščete v soseščini. Bodisi pri zasebnih zdravnikih s koncesijo ali v zdravstvenih domovih.« Zapisano je, da je zdravnica, ki je bila izbrana na razpisu za delo v ambulanti v Vidmu, odstopila od tega. In 1. aprila se je to zgodilo, sporočilo občine pa je bilo objavljeno 25. marca.

Ob tem so dodali še, da se lahko za nujno zdravniško pomoč občani obrnejo na ZD Grosuplje. »Stanje na področju zdravstva v naši občini se počasi ureja in mislim, da dobiva pravo obliko. Na žalost je moralo zdravniško oskrbo poiskati izven občine kar veliko naših ljudi. Hvala Bogu so naleteli na razumevanje zdravstvenih delavcev zlasti v sosednjih zdravstvenih domovih. Tudi župani sosednjih občin so z razumevanjem sprejeli dejstvo, da so njihovi zdravstveni domovi in zdravstveni delavci kar naenkrat postali bolj obremenjeni. Vsem se zahvaljujem za pomoč!,« nam je povedal župan občine Dobrepolje Igor Ahačevčič.



S 1. avgustom vendarle rešitev

Po vsem tem pa je jasno, da približno polovica občank in občanov vseeno ni našla novega osebnega zdravnika. »Za vse te je bila v začetku julija organizirana posebna ambulanta v ZD Grosuplje, kjer so pacienti deležni celovite zdravstvene oskrbe, ne morejo pa si izbrati osebnega zdravnika. V delo te začasne ambulante so vključeni zdravstveni domovi: Grosuplje, Ivančna Gorica in Ribnica,« je razložil župan. Kot je dodal, bo s 1. avgustom 2020 začela dvakrat tedensko delati družinska zdravnica v posebnem socialnem zavodu Prizma v Ponikvah, hkrati je bil na javnem razpisu izbran nov zdravnik družinske medicine za ambulanto v Vidmu. Z delom bo začel, ko bodo izpolnjene vse formalnosti glede koncesije, nam je še razložil župan.
 

Grosuplje na pomoč

Veliko delo so opravili v ZD Grosuplje, ko so priskočili na pomoč. Direktorica Štefka Zaviršek pove, da se je v občini Dobrepolje število otrok zelo zmanjšalo, zato jim stalen pediater za polni delovni čas ne pripada: »V OD Grosuplje skrbimo tudi za pediatrično populacijo iz občine Dobrepolje. Ker so otroci registrirani pri različnih zdravnicah in imajo tudi to pravico, v zdravstveni postaji Dobrepolje  izvajamo predvsem sistematske preglede šolskih otrok, ki niso vezani na osebno zdravnico, kar je 1 do 2 krat mesečno med šolskim letom. Druge preglede otroci opravljajo v ZD Grosuplje pri osebnih zdravnicah. Populacija otrok v občini Dobrepolje se je precej  zmanjšala in stalen pediater za poln delovni čas.«
Pomanjkanje pediatrov jmeji na katastrofo. FOTO: Shutterstock Photo
Pomanjkanje pediatrov jmeji na katastrofo. FOTO: Shutterstock Photo

Ivančna Gorica brez pediatra, nihče noče tja?

Pomanjkanj družinskih zdravnikov je velik problem pove: »Skupno v ZD Grosuplje skrbimo za približno 6000 otrok, od tega je okrog 530 starejših od 19 let in bi morali izbrati osebnega zdravnika v družinskih ambulantah, a zaradi velikega pomanjkanja družinskih zdravnikov ostajajo v otroških in šolskih ambulantah.«

Kot dodaja pri njih težav s pediatri nimajo, so pa hude težave v ZD Ivančna Gorica, kjer po naših informacijah ne dobijo pediatrov za delo. Za več pojasnil smo se obrnili tudi na to zdravstveno institucijo, a odgovorov do danes nismo prejeli. Je pa na spletni strani objavljen razpis za prosto delovno mesto pediater. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije