Ljudje dobrega srca po požaru stopili skupaj

Izjemna solidarnost po petkovem divjanju ognja na treh domačijah. Družina Guzelj izgubila dom, rešili so le nekaj oblek in dokumentov.
Fotografija: Darinka Guzelj je bila med izbruhom požara doma.
Odpri galerijo
Darinka Guzelj je bila med izbruhom požara doma.

»V petek dopoldne sem bila doma. Ravno mačkom sem dala hrano, nato pa sem se hotela odpraviti še v hlev, da nakrmim živino – štiri glave živine imamo. Takrat vidim grozljiv prizor, vse je bilo v plamenih. Hlev, tudi že hiša, vse je gorelo. Kmalu zatem so prišli gasilci,« nam je dan pozneje o divjanju ognja sredi gorenjske vasi Dovje, ki je močno poškodoval tri domačije, pripovedovala Darinka Guzelj s kmetije pr' Erjavč.
 

Rešili le peščico stvari


Ravno na njihovi domačiji, na kateri je naša sogovornica živela z možem Viktorjem (ki ga ob nesreči ni bilo doma) in hčerko Mojco, so največje posledice. Ker je hiša popolnoma uničena, so trem članom družine Guzelj že priskrbeli začasno bivališče v nekdanjem gostišču, Hiši pr' Katr – ta je nasproti pogorele domačije.
Pred Katro je te dni urejeno zbirališče vseh tistih, ki so po požaru zavihali rokave in priskočili na pomoč sokrajanom. V soboto opoldne je prišlo kakšnih sto domačinov.
Pred Katro je te dni urejeno zbirališče vseh tistih, ki so po požaru zavihali rokave in priskočili na pomoč sokrajanom. V soboto opoldne je prišlo kakšnih sto domačinov.

Družini je uspelo rešiti nekaj oblačil, loncev in predalov, v katerih so bili različni dokumenti. Vse našteto je bilo v soboto dopoldne razporejeno v osrednji sobi Hiše pr' Katr, kamor so namestili tudi tri zasilne postelje.
»Minulo noč smo prespali pri kolegu, ki je tu na Dovjem doma v novem naselju, zdaj pa bomo verjetno kar pr' Katr. Že včeraj in tudi danes so na pomoč prišli sosedje in tudi preostali iz okolice. Hvala vsem,« se je Darinka Guzelj zahvalila ljudem dobrega srca – in teh v kranjskogorski občini ter na sosednjih Jesenicah ne manjka.


»Pri nas je ostrešje pogorelo v celoti, vse, kar imamo, pa je zaradi gašenja premočeno. V petek sem se zbudil in opazil požar, nato sem zbudil še mamo, ki je bila tudi doma, in hitro sva šla iz hiše. Uspelo nama je rešiti le nekaj najpomembnejših dokumentov, tudi nekaj oblačil,« je povedal Vid Delič z domačije pr' Ražnu, ki jo je ogenj prav tako močno poškodoval.
 

Pomoč zbirajo na Dovjem in v Mojstrani


Govorili smo tudi z Milanom Paulusom s kmetije pr' Pehtutu, kjer je v petek pogorel večji del ostrešja gospodarskega poslopja, uničena je tudi vsa krma, ki so jo imeli za deset glav živine. »Še pol ure prej sem bil v hlevu in krmil živino, pa nisem opazil nič posebnega – ne dima ne vonja, ničesar. Potem pa ogenj, na katerega nas je opozorila soseda iz vasi. Kmalu so bili pri nas gasilci in fantini iz vasi ter rešili živino na sosedovo dvorišče. Pozneje smo živali že lahko odpeljali nazaj v hlev, kjer so tudi preživele noč. Hvala bogu je hiša ostala cela,« je v soboto okrog poldneva pripovedoval Milan, medtem ko je z ženo Barbaro sedel za leseno mizo v središču vasi.

Tu, pred Hišo pr' Katr, je bilo konec tedna zbirališče vseh, ki so prišli pomagat po požaru. Tu so možem, ki so že od ranega jutra odstranjevali posledice divjanja ognja, stregli tople napitke. Tu so vsem, ki so prišli pomagat, ponudili bograč iz znane jeseniške gostilne Ejga, ki jo vodi nekdanja smučarska reprezentantka Alenka Dovžan, po rodu iz Mojstrane.

Že kmalu po požaru, katerega vzrok še ni znan, prav tako ni ocenjena materialna škoda, so ljudje stopili skupaj. V soboto opoldne je bilo na Dovjem okoli sto ljudi, ki so pripeljali traktorje in na prikolice nalagali ostanke ognjenega razdejanja. Opazili smo veliko domačinov, ki so dan prej kot prostovoljni gasilci krotili plamene, že jutro za tem pa so pomagali v delovnih oblekah.


V vsaj dveh lokalih, dovškem Hramu pri Aljažu in Baru in hostlu pr' Jozlnu v Mojstrani, so postavili skrinjici, v katerih od petka zbirajo prostovoljne prispevke za vse tri prizadete domačije. »Odziv je izjemen, saj se je že včeraj pri nas ustavilo veliko turistov, ki so se peljali mimo in videli, da v vasi gori. Poleg domačinov so prispevali tako domači kot tuji turisti,« je solidarnost, ki je doma v vaseh pod Triglavom, pohvalila Mateja Langus iz Hrama pri Aljažu.
 

Danes sestanek v Kranjski Gori


Predvidoma danes se bodo v Kranjski Gori srečali predstavniki civilne zaščite, ki so družini Guzelj že zagotovili začasno bivališče, in občine. Beseda bo tekla o tem, kaj še lahko storijo, da se bo življenje na treh domačijah sredi Dovjega, ki jih je v petek prizadel veliki požar, čim prej vrnilo na stare tirnice. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije