SPREVRŽENI (NE)PROTEST

Ljubljanski protestnik pojasnjuje, kako se izogniti temu, da boš tepen (VIDEO)

Nasvet huligana: če nočeš batin, naj bo razpoznavno, da si novinar RTV Slovenija.
Fotografija: Protivladni protesti v Ljubljani, 5. 11. 2020. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Protivladni protesti v Ljubljani, 5. 11. 2020. FOTO: Blaž Samec, Delo

Četrtkovi protesti z nasiljem v središču Ljubljane so sprožili val ogorčenja, številne poškodbe in aretacije. Kot smo poročali, je policija posredovala z vodnimi topovi in solzivcem. 

Nekaj dni po protestu so v oddaji Tednik gostili Anisa Ličino, ki ima že kar obsežno policijsko kartoteko in ki naj bi bil organizator protestov proti vladi 5. novembra. Takole je vabil na protest (nelektorirano): »Vas povabim 5. 11. ob pol petih. Ne na to zvončkanje ob petkih brezvezno, nego na protest pravi.«

In res, protest, ki to ni bil, je pokazal vso razsežnost primitivizma. Na posnetkih televizij je videti udeležence s pločevinkami piva v rokah, provociranje policistov, nasilno vedenje. Napadli so tudi fotografe, eden je pristal celo v UKC Ljubljana, skupili so jih tudi nekateri novinarji.

Nasvet protestnika: bodi novinar RTV Slovenija, pa bo vse OK

V Tedniku na TV Slovenija je Ličina dejal (nelektorirano): »Jaz predlagam: če bi bil novinar, imaš pač nek brezrokavnik, karkoli, označeno, da si RTV, in se hitro izogneš ...«

Kakšna usoda čaka novinarje drugih medijskih hiš, protestnik ni pojasnil. 

Švercal migrante, dilal z drogo ...

Kdo je Anis Ličina? Kot kaže, gre za starega znanca policije. Mediji smo o njem nazadnje pisali januarja letos, ko je policija razkrinkala mednarodno kriminalno združbo, ki je sintetizirala in preprodajala mamila, med njimi ekstazi, amfetamine in kokain. Skrbeli so tudi za uvoz heroina iz Bližnjega vzhoda. Vodja združbe naj bi bil človek z vzdevkom 'Bazenar', Anis Ličina pa naj bi bil član združbe, je takrat poročal Večer. A to še ni vse: leta 2014 so Ličino v roke dobili policisti, ko je skupaj s pajdaši tihotapil migrante, mediji pa so takrat poročali, da naj bi te slekli do golega in jih oropali.

Policija potrebuje pomoč

Policija je sicer po nasilju v centru mesta iskala udeležence in še vedno prosi za pomoč. Od četrtkovih nasilnih protestov so se že pred samim dogodkom distancirali tudi organizatorji petkovih kolesarjenj ter druge nevladne organizacije.

Poglejte na 7:15, kaj o nasilju in o tem, kdo se lahko pred tem zaščiti na protestih, pravi Ličina, sicer stari znanec policije. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije