SEMAFOR UKREPOV

Ljubljana z okolico v pričakovanju: kaj takega se ni zgodilo že pol leta

V dveh regijah se je epidemiološka slika poslabšala. Bo sledilo zaostrovanje ukrepov?
Fotografija: Bomo podobne prizore lahko kmalu gledali tudi v osrednjeslovenski regiji, kjer živi dobra četrina prebivalcev Slovenije? FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Bomo podobne prizore lahko kmalu gledali tudi v osrednjeslovenski regiji, kjer živi dobra četrina prebivalcev Slovenije? FOTO: Voranc Vogel

V začetku leta je vlada sprejela semafor ukrepov, ki je (bil) veljaven za celotno državo. Po koncu zadnje (delne) ustavitve javnega življenja so odločili, da bo celotna država uvrščena v rdeče območje, s tem tednom pa so se v osmih statističnih regijah z najboljšo epidemiološko sliko sprostili nekateri ukrepi, kot to predvideva oranžna faza na semaforju. Med drugim so se v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji odprli vrtovi in terase gostinskih lokalov.

V sredo bo vlada ponovno pretresala epidemiološko stanje v državi, in če bo še naprej v veljavi regijski pristop do ukrepov, se nam, sodeč po zadnjih epidemioloških številkah, obeta nekaj sprememb. Dobra novica je, da nobena regija ni več v črni fazi, ena pa se približuje že zeleni. Slabše številke kot pred tednom dni imata posavska in zasavska regija. Celotna država je že 14. aprila prešla v oranžno fazo, krivulja pa je še vedno obrnjena v pravo smer – navzdol.
 

Osrednjeslovenski regiji, ki je bila še prejšnji teden v rdečem območju, je uspelo krivuljo obrniti navzdol in se je že približala meji celo za rumeno fazo. To pomeni, da bi lahko tudi v tej regiji, kjer so gostinski lokali zaprti že več kot pol leta, odprli terase in vrtove.

​Zapiranje teras lokalov pa utegne doleteti posavsko regijo, ki je krivuljo obrnila povsem v napačno smer: v začetku marca so bili celo zeleni, nato pa v prvih dneh aprila prešli v oranžno in se približali rdeči, v zadnjih dneh pa se je krivulja nekoliko sploščila, tako da so trenutno sredi rdeče faze. Tudi zasavski regiji se napoveduje zaprtje teras in vrtov lokalov, saj so se povzpeli v rdeče območje.

V oranžni fazi ostaja goriška regija, ki pa ni daleč od rumene. Tej se približuje tudi pomurska, gorenjska pa se je že nevarno približala rdeči, a je v zadnjih dneh krivulja obrnjena v pravo smer in je trenutno sredi oranžne faze. Jugovzhodna regija tudi sodi med tiste, ki so iz rdeče prešle v oranžno.


Najbolje kaže obalno-kraški regiji


Podravski se, če bo še nadaljevala trend spuščanja krivulje, prav tako obetata rumena faza in sproščanje ukrepov, ki je predvideno v njej. Tudi koroška znižuje številke okuženih in se približuje rumeni fazi, obalno-kraški regiji pa se obetajo celo dodatne sprostitve ukrepov, saj so zadnjih nekaj dni po številkah v rumeni fazi. Ta faza predvideva sproščanje turističnih nastanitev ter delovanje srednjih šol in fakultet brez omejitev, kar bi pomenilo, da bi se študenti Univerze na Primorskem vrnili v predavalnice.

Savinjska regija je bila tik nad mejo celo za črno fazo, v zadnjem tednu pa so prešli tik pod mejo za rdečo in so torej v oranžni fazi. Črno fazo je uspelo zapustiti tudi primorsko-notranjski regiji.

​Ali bo vlada še naprej sledila sproščanju ukrepov po regijah, bo predvidoma znano v sredo popoldne oziroma zvečer.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije