PRIREDITEV

Lipicanci in pipicanci

Na večerni prireditvi ob koncu leta bo na Gorjuši nastopilo 30 lipicancev; med nastopajočimi tudi fakultetni konjeniki iz pedagoško raziskovalnega centra za konjerejo.
Fotografija: Občudovalcev lipicancev in jahalcev ter jahalk nikoli ne zmanjka. FOTO: PETER DRAGAN
Odpri galerijo
Občudovalcev lipicancev in jahalcev ter jahalk nikoli ne zmanjka. FOTO: PETER DRAGAN

Ob stoletnici Univerze v Ljubljani bo danes na travnatem jahališču Pedagoško raziskovalnega centra za konjerejo pri gradu Krumperk na Gorjuši zanimiva prireditev Lipicanci na Univerzi. Začela se bo ob 19.30, izvedli jo bodo ob vsakem vremenu, vstopnine ne bo, predstavilo pa se bo več kot 30 konjev in 70 nastopajočih.


Prireditev bo potekala že osmič, pri tradicionalni organizaciji ob koncu študijskega leta bo sodelovala tudi domžalska občina. Po pozdravnem nagovoru prof. dr. Igorja Papiča, rektorja Univerze v Ljubljani, in prof. dr. Emila Erjavca, dekana biotehniške fakultete, bo sledil pester jahalno-kulturni program.

Občudovalcev lipicancev in jahalcev ter jahalk nikoli ne zmanjka. FOTO: PETER DRAGAN
Občudovalcev lipicancev in jahalcev ter jahalk nikoli ne zmanjka. FOTO: PETER DRAGAN

Z nastopi se bodo predstavili študenti, ki so med letom trenirali in se učili veščin jahanja, promocijska skupina jahačev Biotehniške fakultete UL, mala šola jahanja s pipicanci (otroci iz male šole jahanja, ki na lesenih konjičkih peš izvajajo osnovne dresurne elemente in se prek igre seznanjajo z osnovami klasične šole jahanja), s točko visoke šole jahanja pa se bo kot poseben gost predstavila Kobilarna Lipica.

Kulturno-glasbeni pečat bodo dodali glasbeniki Brkinske godbe. Prireditev bo združena v Zgodbo o lipicancu, ki je, kot je zapisal Edvard Kocbek, »belo-črni burkež, dvorni šaljivec njenega veličanstva, slovenske zgodovine«. Z njo želijo javnosti predstaviti delovanje pedagoškega centra, vključno s klasično šolo jahanja, in prispevati k prepoznavnosti ter promociji lipicanca.


Pedagoško raziskovalni center za konjerejo Krumperk si sicer prizadeva vse od ustanovitve s povezovanjem pedagoškega, raziskovalnega in strokovnega dela povezati vse vidike izobraževanja na področju živinoreje in znanosti o živalih ter razvija posamezne dejavnosti, s tem pa bogati študijske programe. Izvajajo vaje pri predmetih, povezanih s konjerejo in konjeništvom, študentje pa se lahko vključijo tudi v obštudijske dejavnosti in projekte, ki jih izvajajo v centru.

Tak je tudi projekt Promocijske skupine jahačev Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki tako edini v državi ponovno vključuje lipicanskega konja v izobraževalni proces. Gre za pomemben projekt, saj spodbuja mlado generacijo k razvoju konjeniških veščin in k spoštovanju lipicanskega konja. Promocijska skupina vključuje študente in diplomante različnih fakultet, v zadnjem letu pa sodelujejo tudi dijaki in učenci osnovnih šol. Skupina se z nastopi že predstavlja na prireditvah po Sloveniji.
Mimohod mlade generacije FOTO: JAN ŠUNTAJS
Mimohod mlade generacije FOTO: JAN ŠUNTAJS

Prireditev Lipicanci na Univerzi je postala poleg prireditev v Kobilarni Lipica ključni dogodek, na katerem se na enem mestu predstavi toliko lipicanskih konj, in edini, kjer se predstavi toliko mladih jahačev. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije