KAPITALIZEM

Levica nad Pečečnika: Čas je, da ponovimo osnove

Pečečnik in poslanci Levice so na bojni nogi že nekaj časa.
Fotografija: Joc Pečečnik. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Joc Pečečnik. FOTO: Leon Vidic, Delo

Besedni boj med podjetnikom Jocom Pečečnikom in stranko Levica se bije že nekaj časa. V enem izmed intervjujev v lanskem letu je Pečečnik dejal: »Fantje se ne znajo obnašati. Vsi so prišli po inerciji iz študentskih klopi v parlamentarne in od tam še v vlado. Dejansko pa nihče nima pojma, za kaj gre v gospodarstvu,« izjava se je nanašala na Levico. Sedaj pa slednja vrača žogico. Na svojem Instagramu so se na dolgo razpisali.

»Gospod Pečečnik se je nedavno začudeno povprašal, kje in kako je postal kapitalist. Mogoče je čas, da ponovimo osnove.

Kapitalist je izraz za subjekt, ki ima v lasti ali upravlja proizvodna sredstva za ustvarjanje bogastva. Gre za družbeno skupino, ki si rada pripenja zasluge: kako so podjetniki in menedžerji tisti, ki ustvarjajo bogastvo, prevzemajo tveganja, zagotavljajo službe in tako naprej. Gospod Pečečnik se je recimo opisal kot garažnega podjetnika iz Šmarce,« so zapisali na začetku.

V nadaljevanju so še bolj podrobno razložili, kdo je kapitalist in kako izkoriščajo zaposlene.

»Predstavniki kapitala, po drugi strani, izkoriščajo izjemen javni prostor in družbeni vpliv, ki ga imajo na voljo, da v nedogled ponavljajo, kako so davki previsoki. In tako smo skozi desetletja davke in prispevke predvsem po neoliberalno nižali. Kar ima posledice, ko gre za soočanje z rastočo družbeno neenakostjo, razpadanjem zdravstva ali stagnacijo pokojnin.

Tako ne moremo več naprej. Zato priporočamo, naj si domači zastopniki kapitala pogledajo, kaj počnejo kapitalistične družbe drugod. Kajti socialistična Levica nima težav s tem, da pohvali, koliko zadrug je v ZDA, kako eksperimentirajo s skrajševanjem delovnega časa v Skandinaviji ali kakšne delavske pravice in zaščite uživajo zaposleni v Avstriji.«

Spomnimo, na Okrajnem sodišču v Ljubljani se je lani nadaljevala obravnava v tožbi podjetnika Joca Pečečnika proti poslanki Levice Nataši Sukič. Od nje je zahteval javno opravičilo in preklic izjave, izrečene v DZ, češ da se je pred prijatelji hvalil, da je z uvozom zaščitne opreme na začetku epidemije covida-19 zaslužil 13 milijonov evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije