DRŽAVNO LETALO

Letalo Falcon ni neuporabno, za en let 4200 evrov (VIDEO)

Razvpito letalo v lasti slovenske države je letos že 15-krat v Slovenijo prepeljalo organ za presaditev.
Fotografija: Državno letalo Falcon je do novembra 2019 poletelo 252-krat. FOTO: Mors
Odpri galerijo
Državno letalo Falcon je do novembra 2019 poletelo 252-krat. FOTO: Mors

»Dežurna posadka je s falconom iz Nemčije v Slovenijo prepeljala organ za presaditev za Zavod RS za presaditev organov in tkiv. To je že 15. tovrstni letošnji prevoz,« so sredi novembra zapisali pri SV, ki upravlja letalo.

Od podpisa pogodbe marca 2015 med ministrstvom za obrambo (Mors) in Zavodom Republike Slovenije za presaditev organov in tkiv Slovenija Transplant so dežurne posadke 152. letalske eskadrilje izvedle 56 prevozov.

 


11 mesecev – 2,3 milijona evrov za letalo

Ura poleta s falconom za društvo Transplant stane 4221 evrov, so nam pojasnili na Morsu. Sicer pa je letos v 11 mesecih državo stal preko 2,3 milijone evra. Gre za stroške vzdrževanje letala, prevoze za pomembneže (VIP), tehnične nalete, prevoze za Slovenija transplant, izobraževanje letalskega osebja. Dejstvo pa je, da vseh obračunov in računov ministrstvo še nima. »Letalo Falcon je letos opravilo 252 poletov (delegacije, tehnični leti, leti za usposabljanje, Slovenija transplant). Skupaj 372 ur in 55 minut.«

Čakajo še kar nekaj obračunov za nočnine, letališke storitve, dnevnice, gorivo v tujini itd., kajti vsakič, ko letalo ostane na tujem letališču, je treba plačati ustrezne dajatve. 

 
Največkrat poleti Šarčeva najožja ekipa

Kot je razvidno iz dokumentacije v povprečju s falconom leti šest oseb. Največ pa 10, kar je tudi maksimalno število potnikov, saj je toliko sedežev. Poleg tega morata biti na letalu še pilot in kopilot, lahko je tudi en dodaten član posadke.
 

Preberite še:

S falconom po srce
Premier Šarec spal v sobi za 862 evrov na noč

Največ poletov je bilo do današnjega dne opravljenih za kabinet predsednika vlade Marjana Šarca, skupno po naših izračunih 23, 12-krat je letalo uporabilo ministrstvo za kmetijstvo pod vodstvom Aleksandre Pivec, obrambno ga je uporabilo 11-krat, enkrat generalštab SV in enkrat SV. Devetkrat je z letalom letela ekipa urada predsednika republike Boruta Pahorja.
 
Kabinet predsednika vlade je od 1. januarja 2019 do 18. novembra 2019 letel v St. Gallen, Helsinke, Šarm el Šejk, Bruselj, Dubrovnik, Sibiu, Ženevo, Rim, Pariz, Poznan, Beograd, Moskvo, Skopje, Budimpešto in nazaj
 

Z dvema potnikoma poletel v Helsinke, s tremi v Bruselj


Mors nekaj računov izstavi Svetu EU, a večina poletov se financira iz davkoplačevalskega denarja. Bržkone so nekateri poleti smotrni, drugi malo manj. Na primer februarski let iz Ljubljane v Helsinke in naslednji dan nazaj za dva potnika ministrstva za okolje in prostor? Cena: 11.432,36 evrov. Trije z ministrstva za pravosodje v Helsinke in nazaj za osem tisočakov, konec oktobra v Bruselj trojica z ministrstva za obrambo (9225 evrov), nato pet potnikov v Pariz in naslednji dan nazaj za skoraj 8000 evrov (delegacija ministrstva za kmetijstvo). Prav to ministrstvo je s tremi potniki maja potovalo v Skopje (5000 evrov), štirje s kulturnega ministrstva pa na relaciji Ljubljana–Praga–Sofija–Ljubljana za več kot 8000 evrov.

 
Najdražji: Šarec v Egipt

Kot kaže, je največ stal polet sedem- oziroma devetčlanske delegacije kabineta predsednika vlade v Egipt. Tja jih je potovalo sedem, nazaj devet – račun: 14.684,19 evrov. Med najpotratnejšimi je tudi let ministrstva za izobraževanje v Pariz in nazaj za več kot 12.500 evrov. Državni svetniki so konec junija leteli v Kiel in nato Berlin ter čez dva dni nazaj: znesek storitve 12.025 evrov.

Letalska vozovnica na primer v Bruselj ali Moskvo se pri rednih linijah z nekaj kliki dobi precej ugodno (pod 300 evrov povratne vozovnice). Zagotovo pa je priročnejše in razkošnejše potovati intimno s falconom ...

 

Ste opazili kaj zanimivega? Pišite nam, poiskali bomo odgovore.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije