Lepa gesta dijaka Gala: ne bulji v mobi

Murskosoboški dijaki jim nosijo hrano iz trgovine. V šolah in vrtcih po vsej državi kuhajo tople obroke.
Fotografija: Mladi postovoljci po državi kuhajo in raznašajo obroke najbolj rizičnim skupinam. FOTOGRAFIJI: Oste Bakal
Odpri galerijo
Mladi postovoljci po državi kuhajo in raznašajo obroke najbolj rizičnim skupinam. FOTOGRAFIJI: Oste Bakal

Dijak Gal Dokl iz Murske Sobote želi z dobrodelnimi dejanji pokazati, da najstniki niso le generacija tistih, ki brezbrižno buljijo v svoje mobilne telefone in družabna omrežja. »Pozdravljeni, sem dijak Gimnazije Murska Sobota, in če ste starejši oziroma se zaradi šibkejšega zdravja bojite iti v trgovine po hrano in osnovne potrebščine, me lahko pokličete. Ostanite zdravi,« je sporočilo, ki ga je 17-letnik nalepil na stene v številnih večstanovanjskih objektih v Murski Soboti.
Starejšim vsak dan nosijo živila na dom.
Starejšim vsak dan nosijo živila na dom.

Dijak tretjega letnika Gimnazije Murska Sobota je svojo pomoč starejšim in slabotnim ponudil zaradi dobrodelne akcije, ki jo je dijaška skupnost pripravila v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, v kateri dijaki prostovoljci dostavljajo hrano starejšim posameznikom. »Sporočili so nam, da se bo vse skupaj začelo komaj naslednji teden, jaz pa sem bil pripravljen pomagati takoj, saj so razmere že zdaj hude, in sem stvari vzel v svoje roke. Natisnil sem veliko obvestil ter se s prijatelji odpravil na obhod po okolici, kjer smo jih razdelili v poštne nabiralnike,« je povedal skromni mladenič, ki se ne želi veliko izpostavljati, saj meni, da »to ni nič takega«.


Pomagal bo tako dolgo, kolikor bo treba. Že takoj po objavi telefonske številke se je odzvalo nekaj starejših, ki so predvsem želeli, da jim iz prodajalne prinese potrebne artikle. »Zame je v teh časih ključnega pomena, da si ljudje pomagamo in izkazujemo solidarnost, saj nas to dela človeške in bomo le tako lahko v čim krajšem času prebrodili okoliščine, v katerih smo se znašli.« Gal dodaja, da želi s svojim zgledom spodbuditi vse mlade. »Večina mladih v moji okolici je pokazala veliko solidarnosti in upam, da bodo starejši spregledali, da najstniki nismo le generacija tistih, ki brezčutno buljijo v svoje mobilne telefone in se ne znajo pogovarjati v živo, ampak da tudi mi znamo stopiti skupaj in pomagati,« je še dejal.
 

Topli obroki za občane


Zanimiv je primer iz Lendave – pa tudi drugje po državi, na primer v Cerknici, so se že organizirali v vrtcih in šolah –, kjer že od ponedeljka tople obroke za najbolj ranljivo in rizično skupino zagotavljala kuhinja Dvojezične osnovne šole II Lendava. Obroke dostavljajo prostovoljci, njihovo delo pa koordinira Območno združenje RK Lendava. Številni invalidi, starejši in onemogli občani, ki so ostali brez toplih obrokov pri različnih ponudnikih, hrano dobijo tudi zdaj. Na podlagi odredbe župana Janeza Magyarja kuhinja deluje vse dni v tednu.


»Da bo delo nemoteno potekalo, nam bo pomagalo kuharsko osebje DOŠ I Lendava in Vrtca Lendava,« pove ravnateljica Roberta Turk. Koordinacijo dostave toplih obrokov je prevzel območni Rdeči križ: »Na seznamu je okoli 60 prostovoljcev. Pozivam pa vse, ki so pripravljeni pomagati, naj se odzovejo.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije