JAVNO MNENJE

Legitimno orodje ali izsiljevanje?

Stavkovne zahteve zaposlenih v javnem sektorju so legitimno orodje, kaže anketa. Lista Marjana Šarca vodi pred SDS.
Fotografija: Stavko zdravstvenega osebja podpira 28 odstotkov vprašanih. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Stavko zdravstvenega osebja podpira 28 odstotkov vprašanih. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Anketa, ki jo je za Slovenske novice izvedel oddelek Dela za tržne raziskave STIK, najbolje kaže Listi Marjana Šarca. Kamniškega župana bi volilo 19,2 odstotka vprašanih. S 14,1 odstotka mu sledi SDS, nato SD s 13,4 odstotka in SMC s 5,9 odstotka. NSi bi ta trenutek volilo 5,5 odstotka vprašanih, Levico 4,9 odstotka. Volilnega praga štirih odstotkov po anketi ne dosegajo Desus (3,2 odstotka), kot tudi ne SLS (2,5), SNS (1,8), Andrej Čuš in Zeleni Slovenije (1,7), novinec na politični sceni, Lista novinarja Bojana Požarja (1,6), in Stranka Alenke Bratušek (1,6). Dobro državo bi volilo 1,4 odstotka, 1,1 Piratsko stranko in en odstotek Pozitivno Slovenijo, Združena desnica, Glas za otroke in družine in Novo ljudsko stranko, je ta trenutek prepričala 0,8 odstotka volivcev.
Kdo od politikov bo na junijskih parlamentarnih volitvah slavil zmago, bo odvisno tudi od tega, kako se bo aktualna vlada spopadla s stavkovnim valom zaposlenih v javnem sektorju. Skoraj polovica anketiranih, 46 odstotkov, meni, da so stavke legitimno orodje zaposlenih v boju za svoje pravice, 15 odstotkov, da gre za izkoriščanje predvolilne nemoči strank, kar 36 odstotkov vprašanih pa stavke vidi kot orodje za izsiljevanje.
Stavko zdravstvenega osebja podpira 28 odstotkov vprašanih. FOTO: Uroš Hočevar
Stavko zdravstvenega osebja podpira 28 odstotkov vprašanih. FOTO: Uroš Hočevar

Devetindvajset odstotkov vprašanih meni, da so do izpolnitve stavkovnih zahtev najbolj upravičeni zaposleni v gospodarstvu, sledi jim zdravstveno osebje z odstotkom manj, nato pa vojaki, 14 odstotkov, policisti z 9 in učitelji z 8. Da bi morala vlada popustiti vsem stavkovnim zahtevam, meni 11 odstotkov vprašanih, 68 odstotkov jih meni, da naj vlada popusti nekaterim zahtevam, 21 odstotkov pa, da naj ne popusti nobenim stavkovnim zahtevam. Več kot polovica vprašanih (52 %) meni, da je stavkovno evforijo zakrivilo dosedanjo popuščanje vlade stavkovnim zahtevam privilegiranim poklicem. 28 odstotkov vprašanih je prepričanih, da je stavkovni val povzročil predvolilni čas, 15 pa, da jih je v to prisilil brezizhodni položaj.
Večina, 56 odstotkov vprašanih, je prepričana, da bi selektivna pogajanja vlade s sindikati in selektivne rešitve prispevale k rešitvi problema. Enaindvajset odstotkov jih meni, da bi bilo treba stavkovna pogajanja prekiniti in jih preložiti na ramena novoizvoljene vlade, medtem ko bi 10 odstotkov vprašanih zaplet rešilo tako, da bi izpolnili stavkovne zahteve vseh stavkajočih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije