PRVAK MED PRVAKI

Legendarnega slovenskega igralca bodo pokopali z vojaškimi častmi

Radko Polič je s svojim življenjem in ustvarjanjem sinonim za slovensko gledališče in film.
Fotografija: Pokojni Radko Polič. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Pokojni Radko Polič. FOTO: Jože Suhadolnik

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji odločila, da se za preminulega Radka Poliča - Raca organizira pogreb z vojaškimi častmi. Pogreb pokojnika bo organiziran v skladu s pravili službe v Slovenski vojski. 

Radko Polič je bil rojen med drugo svetovno vojno v Črnomlju. Iz dramske igre in umetniške besede je diplomiral leta 1965 na AGRFT. V svojem ustvarjalnem opusu, ki ga je prekinila sredi ustvarjanja smrt, je ustvaril čez sto gledaliških, prek petdeset filmskih in več deset radijskih vlog. Radko Polič - Rac je pustil neizbrisen pečat v gledališču na Slovenskem. Seznam njegovih vlog, po katerih bo ostal v spominu občinstvu in poslušalstvu, je zares dolg in neprecenljiv. Rac je bil tudi eden najbolj cenjenih filmskih igralcev tako v Sloveniji kot v državah bivše Jugoslavije. Bil je dolgoletni član ansambla Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana in eden izmed stebrov slovenske dramske umetnosti. Njegova življenjska in ustvarjalna pot se je vila med rodnim Črnomljem, Ljubljano, Beogradom in Berlinom.

image_alt
Slovenija žaluje, umrl je velikan slovenskega igralstva

Leta 2007 je Radko Polič - Rac za svoje izjemne igralske dosežke prejel tudi Prešernovo nagrado, najvišjo nagrado Republike Slovenije za umetniške dosežke. Pustil je značilen pečat v slovenskem gledališču s svojimi številnimi vrhunskimi upodobitvami, od Baltasarja v Hiengovem Osvajalcu do Jermana v Cankarjevih Hlapcih, od Sofoklejevega Ojdipa do Georgea v Albeejevi drami Kdo se boji Virginie Woolf?.

Prvak med prvaki

Rac je s svojim življenjem in ustvarjanjem sinonim za slovensko gledališče in film. Je nesporni prvak med prvaki, ki mu prvaštvo priznavata tako strokovna kot najširša javnost.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas