MAKETE

Le še gnojnica je manjkala do popolnosti

V Kranju že trinajstič svet v malem. Izjemna natančnost in potrpežljivost.
Fotografija: Maketa, ki jo lahko držimo v dlani, je nadvse realistična. FOTOGRAFIJE: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Maketa, ki jo lahko držimo v dlani, je nadvse realistična. FOTOGRAFIJE: Boštjan Fon

Toliko vojaške tehnike na kupu je bilo, kot da bi se sredi Kranja sestali snovalci tretje svetovne vojne. Imeli so opremo, ki so jo uporabljali v prvem in drugem svetovnem spopadu pa v hladni vojni, in celo vesoljsko tehniko so imeli razstavljeno. Vendar brez panike! Njihova vojaška tehnika je bila drobcena, majhna, nekateri tanki niso bili večji od palca srednje rejenega moškega. Svet v malem je bil že trinajstič na ogled v gorenjski prestolnici in bilo je kaj videti. Pravzaprav lahko mirne duše zapišemo, da so maketarji, tako se kličejo, pripravili pravo pašo za oči.

»Maketarstvo je sestavljanje, izdelovanje in barvanje plastičnih delčkov v celoto, pri čemer izdelovalec maket v danem merilu želi čim bolje kopirati pravi predmet. Pri mladih tovrstna dejavnost spodbuja natančnost in zavzetost, ki slehernemu posamezniku koristita v vsakdanjem življenju,« so nam pojasnili stari mački maketarstva. Združeni so v društvo, kjer se zbirajo izdelovalci plastičnih maket, ljubitelji kovinskih maket in pomanjšanih železnic, modelarji in vsi podobno misleči.
Tank, ki ni večji od palca.
Tank, ki ni večji od palca.

»Tekmovalnih maket je 230, poleg pa je razstavljenih še dodatnih 200 maket,« je pozdravil Uroš Kovačič, predsednik društva. »Večina se loteva izdelave maket v merilu 1:72, taka so predvsem letala. Ob izdelavi naj ne bo napak, tako da je maketa čim bolj podobna originalu. Sestavni deli so uliti v kalupe, predvsem gre za materiale iz plastičnih mas. Treba jih je sestaviti, pobarvati, jim dodati patino časa ali pa jih polirati, glede na naravo makete.«

Nato predsednik v dlan vzame svojo tekmovalno maketo. Bi ga pošteno, za čestitko, lopnili po rami, a kaj ko bi mu ob tem padla po tleh traktor zetor in rdeča cisterna za gnojnico creina. »Odločil sem se za izdelavo makete, ki jo v realnosti vidimo na veliko slovenskih njivah. Za popolnost bi moral dodati še učinek vonja gnojnice, kar pa, glede na to, da imam maketo doma v vitrini, ne bi bilo preveč pametno, kajne?« nas je hudomušno vprašal. Še en domači maketar je obiskovalce navdušil s svojim izdelkom.

Organizirali so tudi delavnice in izobraževanje.
Organizirali so tudi delavnice in izobraževanje.

Celjan Ivo Popit je predstavil tovornjak man tgx540 v merilu 1:14. »Tri mesece sem ga sestavljal, vanj sem vdelal tudi vso elektroniko. Če ne bi bil priden, bi ga izdeloval celo leto, tako pa sem ves prosti čas preživel v delavnici. Tovornjak ima poleg svetlobnih učinkov tudi zvokovne, dodani pa so mu celo tresljaji kot pri pravi vožnji.«

Celjan je izdal, da ima v pripravi večji projekt, izdelavo makete tovornjaka mercedes arox, sestavne dele že ima doma v škatli: »To bo moj večji projekt, ocenjujem, da bom za izdelavo potreboval kar celo leto.« Seveda, če bo priden kot pri manu, dodajamo.

Ob tekmovanju je potekala tudi modelarska tržnica s sestavnimi deli in drugim za izdelavo popolne makete, od lepil in barv do orodja. Ob proizvajalcih, ki prihajajo zlasti iz Nemčije, Velike Britanije, Češke in Japonske, je posebno pozornost pritegnil ruski proizvajalec maket Zvezda, ki ponuja tudi nacistično tehniko, s katero so želeli Nemci med drugo svetovno vojno zavzeti Stalingrad in Moskvo, pa so jo morali ucvreti domov, kar so jih nesle noge.


Nam se od modelarjev ni mudilo, podrobnosti je bilo tolikanj, da si obstal pred maketo in se vprašal, ali je to res mogoče. Svet v malem je presežek, ki ga je vredno odkriti, pa čeprav s povečevalnim steklom. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije