SAVINJČANKA NA PROSTOSTI

Lažna zdravnica in medicinska sestra si je spremenila ime

Objavljeno 01. marec 2019 12.26 | Posodobljeno 01. marec 2019 12.26 | Piše: Moni Černe

Ime Petre Sever, goljufinje iz Izole in Trbovelj, ni njeno rojstno. Lahko Savinjčanka, ki je na prostosti, še nadaljuje svoje početje?

V trboveljski bolnišnici so lažno sestro odkrili v kadrovski službi. FOTO: Igor Mali
IZOLA, TRBOVLJE – V petek smo v Slovenskih novicah prvi razkrili ime lažne zdravnice na praksi v Splošni bolnišnici Izola (SBI), kmalu po objavi imena pa se je izkazalo, da je lažna zdravnica in lažna diplomirana medicinska sestra iz Splošne bolnišnice Trbovlje (SBT) ena oseba. Danes razkrivamo, da niti ime 29-letne Petre Sever, ki prihaja iz savinjske regije, ni pravo, ampak ga je spremenila po polnoletnosti. Družina Severjeve naj ne bi bila slovenskega rodu, ampak ima korenine južneje na območju nekdanje Jugoslavije.

Severjeva se je po neuradnih podatkih po končani osnovni šoli šolala na Srednji zdravstveni šoli v Šolskem centru Slovenj Gradec. Šolanje naj bi končala leta 2008, če ga je opravila uspešno, je prejela spričevalo tehnice zdravstvene nege oziroma bolničarke.

image
V Splošni bolnišnici Izola so šele v petek umaknili ime Petra Sever s seznama zaposlenih. FOTO: Leon Vidic
Preden se je odločila, da se uveljavi z lažno diplomo medicinske sestre in nato zdravnice na Obali, je Severjeva pripovedovala, da je delala v Domu Danice Ugrinc (DDU) v Mariboru, a tamkajšnja uprava o tem nič ne ve. Mag. Marko Savič, direktor DDU, je za Slovenske novice pojasnil: »Pod imenom Petra Sever pri nas ni delala. Če je spremenila ime in priimek, ne izključujemo možnosti, da je morda opravljala prakso v okviru srednje zdravstvene šole.«

Leta 2016 se je zaposlila kot medicinska sestra v Izoli, to je približno v času, ko je tam pod streli svojega pacienta umrl urolog Luis Guillermo Martinez. Najprej je vnašala napotnice pacientov na oddelku radiologije, s 1. novembrom 2016 pa so jo na podlagi odločbe Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), izdane v istem letu, zaposlili po programu pripravništva za poklic zdravnika. Delala je na kirurgiji, potem na izolski urgenci. Odločba o pripravništvu je bila izdana, ko je bil njen predsednik Andrej Možina.

image
Zdravnik izolske bolnišnice Gorazd Plevnik, ki je odkril lažno zdravnico.
Da Severjeva ni niti medicinska sestra, v izolski bolnišnici niso vedeli. V nekaj mesecih njenega dela v SBI se jim ni posvetilo, da bi sestra morala vedeti, kako teče kri po telesu, znala prebrati izvid, da je planila v krčevit jok, ko se je izkazalo, da je zdravstveni analfabet, zraven pa ji je še petkrat (!) umrl oče. Novinarji Slovenskih novic smo SBI v petek zjutraj še povprašali, kako to, da po letu in pol od kaznivega dejanja še niso umaknili imena osumljenke z uradne spletne strani zaposlenih – to so vendarle storili v petek popoldne.

Med Izolo in Trbovljami rodila

Zakaj o tem niso obvestili javnosti, smo vprašali pristojne, a so vprašanje ignorirali. Če bi javnost vedela za zgodbo iz Izole, bi se Severjeva leto in pol kasneje s fotokopijami v SBT zaposlila samo po čudežu. Severjeva je potem očitno nekaj časa mirovala, po neuradnih podatkih naj bi po dogodku v Izoli rodila, tako da ima zdaj družino.
Mi smo preverjali diplome

Nekdanja direktorica Zdravstvenega doma Izola in nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan je za Slovenske novice povedala, da je primer namišljene zdravnice ekscesen iz več razlogov: »V vseh, tudi zelo razvitih družbah, se pojavljajo ponaredki uradnih dokumentov. Po izkušnjah iz tujine smo zato v mandatu moje ekipe uvedli vpis v register zdravnikov pri zdravniški zbornici, kjer je bilo obvezno predložiti originalne dokumente ali v hrambo ali vpogled. Preverjali smo jih pri izdajatelju, in če se je postavil najmanjši sum o verodostojnosti, uvedli dokumentni sistem Lotus Notes, bile so kontrole dela zaposlenih. Odgovorna oseba za vodenje pisarne je bil generalni sekretar. Ekipa predsednika Andreja Možine, ki je prišla za nami, je te standarde odpravila. Bilo bi spoštljivo od vodstva SB Izola, da se najmanj opraviči vsem bolnikom, ki jih je dotična pregledovala nezakonito. Zavarovalnica lahko vloži odškodninski zahtevek za plače, ki jih je prejela. Priznanje si zasluži neposredni mentor, ki je prepoznal slabo znanje namišljene zdravnice in ustrezno ukrepal,« je sklenila Živčec Kalanova.

Decembra 2018 se je prijavila na delovno mesto medicinske sestre v Trbovljah in bila na osnovi fotokopij opravljenega strokovnega izpita in diplome medicinske sestre sprejeta za delo na intenzivni negi. Da je originale izgubila, se je vodstvu zdelo verjetno. Kadrovska služba je, ker si je kasneje izmislila, da so ji dokazila ukradli, sprožila postopek verodostojnosti predloženih kopij in ugotovila, da so ponaredki. Dejanje je priznala, po besedah uprave v bolnišnici storjenega ni obžalovala. Zdaj od nje zahtevajo povrnitev izplačanega osebnega dohodka.

Poklicali smo dr. Gorazda Plevnika, ki je v urgentnem centru v Izoli ugotovil, da Severjeva o medicini ve manj kot administratorji. Od nas je izvedel, da gre v primeru v Trbovljah za isto osebo, ki jo je pred skoraj dvema letoma razkril, ter bil sprva precej osupel, potem pa sklenil: »Moram reči, da me to glede na njeno neznanje o medicini ne preseneča.«

Postopek tajen

Maja Ciperle Adlešič, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Ljubljana, je za Slovenske novice povedala: »Lahko potrdimo, da so policisti PU Ljubljana v začetku letošnjega leta prijeli tudi prijavo s strani zdravstvene ustanove iz Trbovelj o sumu kaznivega dejanja ponarejanja listin po členu 251/1KZ-1. V zadevi teče predkazenski postopek, ki je tajen. Prav tako predkazenski postopek poteka v primeru, ki nam ga je naznanila zdravniška zbornica (primer iz Izole). V okviru spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov vam lahko potrdimo zgolj to, da je 29-letna osumljenka z območja Policijske uprave Celje.«

Na prostosti imamo torej osebo, ki potrebuje pomoč in ki lahko kadar koli prevzame drug priimek in svoje početje nadaljuje. Pa smo državljani in državljanke ob takem nadzoru kvalifikacij zdravstvenih delavcev, neobveščanju javnosti ter tem, da se takšna oseba prosto giblje, varni?

Da jo je zaradi pomanjkljivega znanja v vseh mesecih dela razkrinkal samo en zdravnik, pa je že čisto druga zgodba. 
Deli s prijatelji