NOVO VREDNOTENJE

Lastniki nepremičnin, pozor! Prihaja velika sprememba

Nove cene nepremičnin so že objavljene.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Vsi lastniki nepremičnin bodo aprila 2020 domov dobili novo ocenjeno vrednost nepremičnin. Gre za 1,2 milijona lastnikov in solastnikov, ki bodo pritožbe lahko podali šele takrat.


Že danes portal deluje, zato je mogoče pogledati novo vrednost in kakšen model vrednotenja se uporablja za nepremičnino. Od danes do 30. oktobra lahko vsi državljani podajo pripombo na Geodetsko upravo RS (Gurs) ali mestno občino, če se na primer ne strinjajo s faktorjem elektrovoda ali pa na zaris nepremičnine v posamezno cono. Poudariti je treba, da gre za predlog modelov in poskusno izračunane vrednosti po teh modelih. 

Vsak lastnik hiše, stanovanja, garaže ali obdelovalne površine si lahko na tej povezavi pogleda, po kakšnem modelu naj bi bil po novem narejen izračun in koliko je ocenjena vrednost po Gursu (www.mvn.e-prostor.gov.si).


Tudi 25-odstotna rast cen

V obstoječem sistemu Gursa, ki se je uporabljal do zdaj, smo preverili naključno enosobno stanovanje v Ljubljani. Cena zanj je nekaj več kot 83.000 evrov. Na koliko pa je ocenjena vrednost v novem portalu? Na dobrih 20.000 več (skoraj 25-odstotno zvišanje). Geodeti pojasnjujejo, da utegnejo biti ocenjene vrednosti ponekod tudi za 50 odstotkov višje.


Novo vrednotenje bo boljši odsev tržne vrednosti

»Po našem mnenju gre za bolj pravi odraz tržne vrednosti nepremičnine, je pa v tem obdobju še možno, da bo prišlo še drugih mnenj strokovnjakov,« je dejal generalni direktor Gursa Tomaž Petek. Ta trenutek torej niso možne pritožbe na vrednost nepremičnin, ampak samo pripombe na modele.« Poudaril je še, da je urejanje podatkov o nepremičninah stalna naloga lastnikov nepremičnin. Torej v registru nepremičnin na geodetskih izpostavah po Sloveniji.
 

Pritožba bo lahko zaradi posebnih okoliščin

Potem ko bodo lastniki nepremičnin aprila 2020 dobili obvestila o vrednosti nepremičnin, bodo pritožbe mogoče, in sicer za posebne okoliščine: »Potrebni bodo dokazni materiali, s katerimi se bo ugotavljalo, ali se lahko uveljavljajo posebne okoliščine ali pa bo potreben elaborat geodetskega podjetja,« je dejal direktor Urada za množično vrednotenje nepremičnin Dušan Mitrovič.



Kot dodajajo snovalci novega vrednotenja, bo ureditev prinesla večjo transparentnost, ki naj bi bila tudi osnova za pravičnejšo odmero davka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije