IZGINOTJE 11-LETNE JULIJE

Lana Praner je napovedala konec sveta

Za leti 2020 in 2021 se je močno uštela pri napovedih. Noče govoriti o tem, kako posluje ter kako ji ljudje podarjajo denar.
Fotografija: Lana Praner rada obljublja odgovore in pojasnila na novinarska vprašanja, a besede ne zna držati. FOTO: Lanapraner.si
Odpri galerijo
Lana Praner rada obljublja odgovore in pojasnila na novinarska vprašanja, a besede ne zna držati. FOTO: Lanapraner.si

Precej prahu je uspelo dvigniti domnevni duhovni učiteljici Lani Praner tik pred obletnico izginotja 11-letne Julije Pogačar in njene mame Melise Smrekar (ki se je malo pred izginotjem imenovala še Nataša Brumen in je bila pod tem imenom nižja učiteljica naukov Lane Praner). Pranerjeva je na naše uredništvo, pa tudi druge medije po Sloveniji, poslala položnice za sicer ne docela obrazloženo odškodnino v višini pol milijona evrov. »Takole Lana Praner nadleguje in zastrašuje novinarko Tednika Anko Pirš, ki je pripravila prispevek o 11-letni izginuli Juliji Pogačar,« so zapisali ustvarjalci televizijske oddaje na RTV Slovenija, ki enako kot drugi novinarji ne bodo odnehali pri raziskovanju ozadja izginotja deklice, nad katero ima skrbništvo njen oče Peter Pogačar.

Položnica za pol milijona evrov neobrazložene odškodnine. FOTO: Dejan Javornik
Položnica za pol milijona evrov neobrazložene odškodnine. FOTO: Dejan Javornik

Pritisk kot zastraševanje

Ali bo davkarija preverila, kako že tri leta prek donacij in prek belgijskega računa posluje Lana, ki pred mediji skriva še marsikaj?
Ali bo davkarija preverila, kako že tri leta prek donacij in prek belgijskega računa posluje Lana, ki pred mediji skriva še marsikaj?

Ekipa Tednika je obiskala tudi naše uredništvo, med izmenjavo informacij o kultu osebnosti Lane Praner pa nam je kolegica Pirševa povedala, da tako položnico dojema kot enega od načinov zastraševanja novinarjev: »Takšni pritiski niso nikoli prijetni, smo jih pa žal novinarji v zadnjem času vajeni. Postali so način delovanja številnih javnih oseb, katerih sporna delovanja javno razgrnemo.« V uredništvu Tednika so se soočili z identičnim načinom odziva sledilcev Pranerjeve (kot smo ga bili deležni tudi sami), ko je Pirševa poslala novinarska vprašanja tako imenovani duhovni voditeljici: »Na odgovorno urednico informativnega programa in urednico Tednika so pošiljali številne maile, v katerih so zahtevali, da se prispevek ne objavi, predpostavljali, da bom zavajala, in pojasnjevali, kako veliko odgovornost ima njihova Boginja.« Glede odgovorov pa Pirševa pravi: »Verjetno ni treba posebej omenjati, da jasnih odgovorov na naša vprašanja ni bilo.«

A pri odgovorih oziroma dejanskemu razčiščevanju računov ima kar precejšnje težave tudi Lana Praner – ki jo kljub temu, da bo kmalu srečala abrahama, sledilci striktno kličejo gospodična – oziroma Lanino tajništvo, kot se podpisujejo. Kot smo že pisali, je Pranerjeva zaprla svoj s. p. novembra 2019. Njeno poslovanje pa je skrivnostno kot Bermudski trikotnik. Na položnici, ki jo je poslala medijem, je naveden slovenski račun, svoje sledilce pa poziva, naj ji nakazila za udeležbo na njenih seminarjih, ki jih izvaja na Azorih, nakažejo donacije v višini 900 evrov(!) na belgijski bančni račun.

Novinarka Anka Pirš opozarja, da naj ljudje razmislijo, kakšnemu duhovnemu učitelju sledijo. FOTO: Dejan Javornik
Novinarka Anka Pirš opozarja, da naj ljudje razmislijo, kakšnemu duhovnemu učitelju sledijo. FOTO: Dejan Javornik

Povprašali smo jo, kako posluje od selitve v tujino in čigava rezidentka sploh je – portugalska ali slovenska? Prav tako bi bilo sila zanimivo dobiti odgovor, koliko davka je od prejemkov na prej naštete račune plačala kateri od držav, kjer je v resnici prijavljena? Želeli smo tudi preveriti, ali držijo navedbe, da je več kot 80 Slovenk in Slovencev poleti letos prišlo na njena srečanja na Azore. Opozoriti velja, da Pranerjeva dobro razume sodobno poslovanje oziroma kako priti vernikom naproti. »Možnost plačila: na več obrokov oziroma po dogovoru,« je pisalo v navodilih za srečanje na Azorih, ki so bila prvotno poslana Laninim sledilcem z istega elektronskega naslova, na katera smo poslali vprašanja in so nam večkrat obljubili odgovore – nazadnje 24. oktobra, ko je zagotovila: »Odgovore boste prejeli v naslednjem tednu.« Njenih odgovorov oziroma pojasnil o finančnem poslovanju do danes še nismo prejeli. Čemu torej Pranerjeva skriva poslovanje?

Razume 1862 ozvezdnih jezikov

Lana Praner se ljudem predstavlja kot medij, skozi katerega govorijo Gospodje – a vedno ni bilo tako, saj se je pred leti še pozivala na druge vere. »Jezus Kristus Križani je pravzaprav Tisti, ki v ozadju nekako še lebdi in se nam tudi čez nekaj trenutkov pridruži,« je pripovedovala na enem svojih predavanj. Pozneje je zavzela drugačno stališče: »Cerkev se norčuje iz vas! Ovce ste. Dejansko ste, ker poslušate. Ker kar vam bodo rekli, boste naredili.« Sledilcem pojasnjuje, da skozi njo govorijo druge osebe oziroma Gospodi: »Moje imenovanje je preprosto le Oče Vnebovzetovstva« ali »Moje imenovanje je preprosto le Brahma, Brahma Brahmanjurski ali Brahma Visočanski«.

Julija je pogrešana že skoraj 400 dni. FOTO: Findjulija.com
Julija je pogrešana že skoraj 400 dni. FOTO: Findjulija.com

Privržencem domnevno prevaja iz »ozvezdnih jezikov«, kot jih imenuje sama: enkrat razume 862 ozvezdnih jezikov, drugič 1862: »Nato se vse skupaj združuje in nekako 23 Bitij medsebojno vezanih, je povezanih na Mene, da skupaj prevajamo in sodelujemo v zadnjih treh jezikih: karkarjunščini, harjunščini, stari hebrejščini in slovenščini.« Glede marsičesa ima svoje poglede, tudi koline so pri njej kanček drugačne: »Če imate žival vnaprej pripravljeno za zakol, se pravi, na primer prašička, pomeni, da se z njo dva ali tri dni prej posvetujete. Pogovorite se. Obrazložite mu, da ga boste žrtvovali oziroma da ga boste vzeli za sebe in za svojo hrano.« Pred časom se je na družabnih omrežjih izpovedalo 22-letno dekle, katere mama je fanatična sledilka Lane Praner. Preživlja jo hči: »Zadnje prihranke je porabila za njene knjige, tečaje in tako imenovano kanaliziranje. Njene stroške moram plačevati jaz.« Izpoved je pomembna tudi zaradi tega, ker opisuje konec Laninega in našega sveta, ki ga ni bilo: »Naj prodam vse, kar imam, da ko pridejo tako imenovani Gospodje z vesoljskimi ladjami, da moram iti z njo. Prišli naj bi 2020. Niso. Prišli naj bi novembra lani, ko sem ravno imela glavno vožnjo za vozniški izpit in me je prepričevala, da ga je brez zveze delati, ker nas bodo prišli pobrat. Niso.«

Tudi pri Tedniku niso dočakali odgovorov Lane Praner na konkretna vprašanja. FOTO: Dejan Javornik
Tudi pri Tedniku niso dočakali odgovorov Lane Praner na konkretna vprašanja. FOTO: Dejan Javornik

Pranerjevo smo že večkrat povprašali, kdaj je doživela razsvetljenje oziroma ugotovila, da ima domnevno posebne moči. Tudi na to vprašanje odgovora nismo nikoli prejeli. Po vsem navedenem sploh ne preseneča opozorilo novinarke Pirševe: »Želeli bi si, da ljudje dobro razmislijo, kakšnemu duhovnemu učenju bodo sledili.« 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas