PROTESTI

Kučan na Trgu republike: Zaračunavajo vam storitve, ki jih niste naročili (VIDEO)

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan se je udeležil 100. kolesarskih protestov.
Fotografija: Milan Kučan je opozoril, da Slovenija potrebuje spremembe. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Milan Kučan je opozoril, da Slovenija potrebuje spremembe. FOTO: Črt Piksi

Petkovi protestniki proti vladi Janeza Janše so se tudi danes, stotič zaporedoma, zbrali na Trgu republike, kjer so podprli pravico do protestiranja in izražanja mnenj. Protestnik, domnevni organizator protesta, Jaša Jenulla je dejal, da je Trg republike danes nabito poln s protestniki, ki jih je prišel nagovorit tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan. ​Sam je bil »spontani protestnik« že nekajkrat poprej. Med govorom je bil večkrat deležen aplavza, ko je omenjal demokracijo, svobodo in vladavino prava. 

Kučan je kritiziral sedanjo Janševo oblast, ki, kot je dejal, »prezira svoje državljane, se z njimi ne zna pogovarjati in se boji njihove kritične besede«. Meni, da je vlada uporabila »grobe poskuse oblasti«, da bi protestnike utišala. 

»Sedanja vlada je svoje razumevanje dialoga in zagotavljanje ustavnih svoboščin demonstrirala s pendreki, z vodnimi topovi in drastičnimi kaznimi. Pa seveda s kaznimi in z zaračunavanjem storitev policije, ki jih niste naročili in jih za svoje storitve niste potrebovali. Njihove storitve so vam bile vsiljene kot njihovi provokatorji in obračunavanje policistov z mirnimi protestniki, zaradi katerih so nastajali neredi. Epidemiološke razmere so bile vedno pretveza,« je Kučan nagovoril protestnike in spomnil na 30 tisoč evrov globe, ki jo je Jenull prejel za varovanje protestov.

Jenull je pripadnikom policijske uprave v mikrofon ponovil, da ni organizator protesta.

Kučan je govor zaključil s pozivom na volitve.

Na »jubilejnem petkovem protestu«, kot so ga poimenovali ob stotem protestu, so na govorniškem odru protestnike nagovorili tudi nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, novinarka Jedrt Jež Furlan, pesnik in igralec Andrej Rozman Roza. Zvrstili so se tudi številni glasbeniki – skupina Kombinatke, Jani Kovačič, Nikolovski ...

Protest ni bil najavljen

Tudi današnji protest ni bil prijavljen na policijskih postajah ali upravnih enotah. Generalni direktor policije Anton Olaj pa je že pred protestom na twitterju objavil obvestilo, v katerem je poudaril, da v policiji organizatorje shodov vedno znova pozivajo, naj upoštevajo zakon o javnih zbiranjih. Ta med drugim v svojih določbah zasleduje zagotavljanje okoliščin za varne poteke javnih zborovanj. »V situacijah, ko organizator shoda dolžnostno ne poskrbi za varnost, mora za to poskrbeti policija na podlagi varnostne ocene,« je zapisal Olaj ob tem pa dodal, da je morala policija ob shodu junija 2020, za katerega je zaračunala stroške, »dodatno angažirati kadrovske in materialne resurse policije«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije