RAST OKUŽB

Poklukar predstavil nove ukrepe: kmalu krajše karantene (VIDEO)

Zadnji podatki vzbujajo skrb.
Fotografija: Janez Poklukar, minister za zdravje. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Janez Poklukar, minister za zdravje. FOTO: Jure Eržen

Kot je bilo pričakovati, se po prazničnih druženjih in širjenju nove nalezljive različice koronavirusa omikron epidemiološka slika v Sloveniji znova močno slabša. Zadnji podatki so skrb vzbujajoči, beležimo ogromen skok dnevnega števila okuženih s koronavirusom. Včeraj je bilo potrjenih 4068 novih primerov, delež okuženih pa je znašal 38,5 odstotka. Na isti dan prejšnjega tedna jih je bilo 1871, kar pomeni, da se je število več kot podvojilo (okoli 117-odstotna rast).

image_alt
Zadnji podatki so skrb vzbujajoči, ogromen skok števila okuženih s koronavirusom

Stroka je v preteklih dneh že pretresla tudi nekatere dodatne ukrepe. O njih je na novinarski konferenci spregovoril minister za zdravje Janez Poklukar.

»V teh dneh opažamo strm porast okužb z omikronom, verjetno ta različica pri nas že prevladuje. Do nedavnega smo v Sloveniji potrdili 586 primerov, več kot 2843 primerov suma na omikron, pri čemer Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ter inštitut za mikrobiologijo vse sume potrdita s 97- do 98-odstotno verjetnostjo. Trenutno je hospitaliziranih 524 covidnih bolnikov. Z omikronom je hospitalizirana ena oseba (zaradi prometne nesreče). V intenzivni enoti je 160 bolnikov, 120 na respiratorju, trije na zunanjtelesnem obtoku.« Prav tako se na covidnem oddelku zdravijo štirje otroci in štiri porodnice v enotah intenzivne terapije.

Močno obremenjeni v peti val

»Številke niso spodbudne, so pa pričakovane. Stroka se uči sproti, marsikaj še ne vemo in ne razumemo. Študije kažejo, da je potek bolezni praviloma blažji pri omikronu, skrbi pa me, da bolnišnice vstopajo v peti val močno obremenjene. Število hospitalizacij predstavlja težko breme,« je poudaril minister in predstavil podatke, da je imela Slovenija v času četrtega vala daleč največ zasedenih postelj v bolnišnicah na milijon prebivalcev na svetu. Veliko število zasednih postelj imamo tudi ob prehodu v peti val.

»Omikron je bolj nalezljiv kot delta, v krajšem času bo bistveno več obolelih. Omikron ne izbira med cepljenimi, prebolelimi in necepljenimi. Cepljeni in preboleli ne zbolijo za težjo obliko. Apel vsem v kritični infrastrukturi: nujno je organizirati delo v dveh, treh ekipah, da se ljudje med seboj ne srečujejo in nimajo stikov. Tako se dejavnosti ne bodo ustavile zaradi karanten. Lahko se zgodi, da bomo imeli sočasno tudi 400.000 sočasno obolelih in napotenih v karanteno. To je je kritična masa za normalno delovanje družbe,« je dejal Poklukar.

Po treh mesecih po poživitveni odmerek

Poklukar pravi, da je za ublažitev petega vala ključno cepljenje, svetovalna skupina za cepljenje naj bi že danes sprejela mnenje, da je poživitveni odmerek mogoče dobiti po treh mesecih od zadnjega odmerka. Glede sprememb karanten na domu je kolegij epidemiologov predlagal, da se dolžina karanten omeji na sedem dni. Med izjeme se uvrsti tudi prebolele, ki so bili predhodno polno cepljeni, prav tako osebe, ki so prebolele covid v zadnjih 45 dneh. Karantena se lahko zaključi pred dodatnih testiranj, ker ima omikron krajšo inkubacijsko dobo. Predloge naj bi vlada sprejela še ta teden, v veljavo naj bi prišli v ponedeljek.

O obveznem cepljenju je Poklukar povedal, da ZNB predpisuje postopek za uvedbo tega, epidemiologi za zdaj ne vidijo dovolj prednosti, da bi do tega prišlo. 

Novi ukrepi

Minister je tudi predstavil nove ukrepe, izpostavil je le tiste, na katere moramo biti najbolj pozorni:

– cepljenje: »Glede na porast epidemije, vsak dan šteje, čim prej pristopimo k cepljenju. Tudi proti gripi.« 

– omejevanje stikov in ohranjanje mehurčkov, čim pogostejše testiranje za prehajanje med mehurčki

– delo od doma, naj se organizira štirikrat na teden, kjer je le mogoče, je treba stike na delovnih mestih maksimalno zamejiti

– izogibanje gneči, v trgovinah, gostinskih lokalih ...

- PCT-pogoj na smučiščih je treba striktno in dosledno upoštevati

– omejitev obiskov v domovih za starejše na eno zdravo osebo s PCT

– dosledno testiranje, tudi ob blagih simptomih: »Ti ne bodo večno plačljivi iz proračuna, zato je treba pristopiti k cepljenju.«

Svetovalna skupina je imela na mizi tudi zapiranje države in družbe, o njem bodo ponovno tehtali ob še večjem porastu okužb.

O brisih iz žrela ne vemo dovolj

O aktualnem stanju glede covida in različice omikron je spregovoril tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec. Izrazil je zaskrbljenost, da bomo slej ko prej dobili izstavljen račun za vsa testiranja. O jemanju brisov iz žrela pa je dejal: »Pri omikronu je nekoliko večja možnost, da bi ga dokazali v žrelu, a še vedno vsi virusi okužb dihal preferirajo dihalno sluznico in ne tiste, ki jo imamo v ustih. Jemanje iz žrela je možno, a bi jo odsvetoval. Ne bi svetoval, da je to edini način jemanja brisov, saj o njem ne vemo dovolj.«

Flurona ni nov virus

Iz nekaterih držav že poročajo tudi o primerih flurone. Petrovec poudarja, da ne gre za nov virus, temveč za sočasno okužbo s covidom in gripo hkrati. Za zdaj v Sloveniji še ni bilo primera.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije