Predstavitvena informacija

Kriptovalute in bitcoin – rekordne vrednosti in tečaj – koliko časa še?

Kriptovalute in bitcoin so spet vroča tema. Mnogi pa vseeno menijo, da so ta vlak za dobiček že zamudili. Pa je to res? Razkrivamo vam napovedi vrednosti kriptovalut in bitcoina, hkrati pa vam bomo brezplačno pokazali, kako lahko le v nekaj minutah odprete svoj račun na kriptomenjalnicah in kupite svoje prve kriptovalute.
Fotografija: FOTO: DTM Natura
Odpri galerijo
FOTO: DTM Natura

Ta članek v podobni obliki smo prvič objavili 10. 1. 2018, ko je vrednost bitcoina podirala takratne rekorde in dosegla okoli 15.000 USD. Veliko je bilo govora o tem, da gre za balonček, napihnjeno vrednost, prevaro, da bo vrednost kmalu strmo padla in se nikoli več ne bo pobrala itd.

Tisti, ki so se ravnali po naših nasvetih, imajo danes (slaba štiri leta pozneje), na svojih računih več kot štirikratno vrednost tistega, kar so vložili v bitcoin, saj je ta kljub vmesnemu padcu (ko je bilo vlaganje še bolj priporočljivo!) že presegel vrednost 66.000 USD.

Torej, če ste po objavi našega prvotnega članka vložili v bitcoin 1000 EUR, imate danes na svojem računu več kot 4450 EUR. A brez skrbi, še vedno niste zamudili vlaka!

FOTO:
FOTO:

Poglejmo si najprej nekaj dejstev:

Januarja 2015 je bitcoin stal okoli 200 USD. Decembra 2017 je najprej skočil blizu 19.000 USD in nato čez leto padal skoraj do 3000 USD, decembra 2018 pa je začel svojo ponovno rast. Na današnji dan je vreden 66.800 USD.

Če malo pomislimo – če bi januarja 2015 tvegali le 165 EUR in kupili 1 BTC, bi ga danes lahko prodali za 39.000 EUR oz. imeli neverjetnih 38.835 EUR dobička v samo šestih letih.

Če je še pred leti bitcoin veljal za nezaupanja vredno valuto, s katero se ukvarjajo večinoma programerji, borzni mešetarji in ljudje sumljivega slovesa, je danes postal sinonim za pametno naložbo, vanj pa vlagajo tako zvezdniki kot najbolj znani finančni guruji.

Elon Mask, podjetnik, znan po projektih Tesla, SpaceX in Paypal in trenutno najbogatejši zemljan, je letos v bitcoin samo v enem dnevu vložil 1,5 milijarde dolarjev. Milijarde!

Ena najbolj znanih in največjih svetovih bank JP Morgan, ki je bila še pred leti precej negativno nastrojena proti kriptovalutam, je pred dnevi podala uradno izjavo, da je vlaganje v kriptovalute postalo pametna naložba, primerljiva z zlatom. Šli pa so še korak dlje in napovedali možnost, da se bo cena bitcoina še podvojila na vrednost 146.000 USD.

FOTO: DTM Natura
FOTO: DTM Natura

Zakaj je tako

Za kriptovalute in bitcoin je sicer slišal že skoraj vsak Slovenec, od otrok do babic. A dejansko si kriptovalute v tem trenutku lasti šele zelo majhen odstotek ljudi. Razlog verjetno tiči v tem, da ljudje odnehajo že v startu, zaradi enega od naslednjih razlogov:

- Zdi se jim, da so za kaj takega že prepozni (čeprav statistika pravi popolnoma drugače, ravno tako pa kmečka pamet – vsi o kriptovalutah sicer govorijo, a le malo jih je dejansko že vložilo vanje).

- Pri poskusu odpiranja različnih računov naletijo na številne tehnične omejitve in nejasna navodila, zato kmalu obupajo, ker nimajo dovolj tehničnega znanja. To je dober razlog, ker je dejansko trg še v povojih, treba je biti malce tehnično napreden, znati angleško itd., ampak med drugim vas bomo v tem članku naučili tudi enostavnega, hitrega in varnega nakupa kriptovalut.

- Preprosto ne razumejo, kaj kriptovalute sploh so. Take ljudi zagotovo poznate. Govorijo o balončku, primerjajo kriptovalute z marsičim, a na enostavno vprašanje, kaj so kriptovalute, pravzaprav niti ne poznajo odgovora.

FOTO: DTM Natura
FOTO: DTM Natura

Zato ne bomo komplicirali, ampak vas bomo na enostaven (in brezplačen) način v tem članku naučili naslednje:

1. Kako varno in enostavno odpreti račun za trgovanje

2. Kako hitro in varno naložiti nanj denar

3. Kako opraviti nakup izbrane kriptovalute (npr. bitcoina)

Pa začnimo!

Pojdimo po vrsti – za hiter in varen nakup kriptovalut potrebujete naslednje:

1. Kreditno kartico

2. Potrjen račun pri kriptomenjalnici, kjer boste naložili evre in kupili svoje prve kriptovalute

3. Potrpljenje

Ker bomo sklepali, da imate vsaj eno kreditno kartico, s katero lahko plačujete na spletu, bomo prvi korak preskočili oz. ga omenili v sklopu drugega koraka – kako dejansko kupiti kriptovalute?

Odpiranje računa pri menjalnici

Za nalaganje evrov na svoj kriptoračun potrebujete odprt in aktiven račun pri eni od kriptomenjalnic. Priporočili vam bomo tiste, ki ponujajo možnost nakupa različnih kriptovalut in niso omejene zgolj na nekaj največjih.

Svetujemo vam, da odprete svoj račun kar na nekaj menjalnicah (postopek lahko traja tudi nekaj tednov), saj vas to nič ne stane (sam obstoj računa je brezplačen, pogosto zanj dobite celo nagrado), močno pa si povečate izbiro.

Vsekakor pa svetujemo, da odprete račun vsaj na dveh od naštetih, saj vam prva (Binance) omogoča hitro registracijo in nakazilo denarja, druga (Kriptomat) pa zagotavlja podporo v slovenskem jeziku, če se vam kar koli zaplete.

Pojdimo čez postopke odpiranja računa in nalaganja denarja:

FOTO: DTM Natura
FOTO: DTM Natura

Binance (klikni tukaj) 

Če se kakor koli ukvarjate s kriptovalutami, imate odprt račun na Binance. Brez debate. So trenutno največja in najbolj zanesljiva menjalnica z ogromno izbiro kriptovalut. Postopek odpiranja in verifikacije računa nam bo vzel 5–10 minut:

Poglejmo si postopek:

  1. Za odpiranje računa najprej kliknite na TO POVEZAVO za najhitrejši možni postopek odobritve.
  2. Če vidite besedilo v tujem jeziku, zgoraj desno kliknite na jezik in izberite »Slovenščina«.
  3. Nato kliknite na velik rumen gumb na sredini ali zgoraj desno, na katerem piše »Registracija« ter »Ustvarite račun«.
  4. Vpišete svoje podatke, kot so e-naslov, izberete geslo (geslo mora vsebovati vsaj 8 znakov, med katerimi mora biti vsaj 1 številka in vsaj 1 velika črka).
  5. V drugem koraku boste morali potrditi svoj poštni naslov, kar pomeni, da odprete svoj e-poštni predal (npr. gmail, če ste vpisali gmail naslov) in prepišete kodo, ki ste jo prejeli v e-sporočilu od pošiljatelja Binance. Tako potrdite, da imate res vi dostop do tega e-naslova.
  6. V naslednjem koraku vpišete svojo telefonsko številko in počakate, da prejmete SMS z verifikacijsko kodo. Tudi to kodo prepišete v obrazec. Tako potrdite, da res vi uporabljate to telefonsko številko.

Čestitke, prvi korak je opravljen in zdaj imate svoj račun. A zaradi varnosti ga morate še verificirati, preden ga lahko izkoristite v celoti. Verjemite, to je za vaše dobro.

  1. V profilu kliknite na svoj profil zgoraj desno (krogec z osebo v sredini) in izberite »Identifikacija« iz padajočega menija. Ali še enostavneje – kliknite na to povezavo.

FOTO: DTM Natura
FOTO: DTM Natura

  1. Kliknite na rumen gumb »Začnite zdaj«.
  2. V okence »Osebni podatki« vpišite svoje ime, priimek in datum rojstva ter kliknite »Nadaljuj«.
  3. V naslednjem koraku se boste identificirali. Gre za postopek, enak odpiranju računa na banki, le da morate tja staromodno priti osebno s svojo osebno izkaznico, tu pa boste enak postopek izpeljali na daljavo. Po nekaj klikih »Dalje« oz. »Naprej« izberite državo dokumenta (Slovenija) in tip dokumenta »ID card« (osebna izkaznica) ali »Passport« (potni list). Izberite tistega, ki ga imate bližje.

FOTO: DTM Natura
FOTO: DTM Natura

  1. Vključila se vam bo kamera, s katero lepo in mirno posnamete svoj osebni dokument. Morda se vam bo pred tem zgoraj levo odprlo okence, v katerem bo pisalo »Binance.com želi, da uporabite kamero«, in izberete »Dovoli«. Najprej poslikate sprednji del dokumenta, v naslednjem oknu še zadnjega. Dokument morate mirno držati pred kamero, tako da izpolni cel okvirček, in kliknite spodnji okrogel gumb ter počakajte, da se slika naloži.
  2. Če kamere na računalniku nimate, kliknite na »Upload Manually« in spodaj boste videli dve polji, v kateri naložite sprednjo (levo) in zadnjo stran dokumenta (desno). Dokument slikajte na mizi, vsako stran posebej (skupaj dve sliki), slik ne spreminjajte ali obrezujte, pač pa naložite v originalu.

FOTO: DTM Natura
FOTO: DTM Natura

  1. V naslednjem koraku boste posneli »selfie«, to je zato, da lahko menjalnica preveri, ali ste to res vi. Postopek je zabaven. Kliknite za začetek in izpisalo se vam bo, da rotirate glavo v vse strani, da se izpolnijo vse zelene črtice. Postopek dvakrat ponovite in ste končali.
  2. Naložiti je treba še dokazilo o vašem naslovu. Najlažje je, če imate kakšen račun (elektrika, voda, internet), na katerem je vaše ime in naslov identičen tistemu na osebni izkaznici. Če tega nimate, lahko poslikate tudi bančni izpisek (ali ga snamete s spletne banke) in naložite.
  3. Izpolnite še nekaj podrobnosti o svojem poklicu, statusu zaposlitve in namenu odpiranja računa.

Še enkrat čestitke, zaključili ste proces verifikacije. Po e-pošti boste obveščeni, ko bo vaša verifikacija odobrena (ali zavrnjena), status pa lahko preverite tudi s klikom na svoj profil (tukaj).

Preverimo zdaj drugo menjalnico, pri kateri priporočamo, da si naredite račun (tudi ta je seveda brezplačen):

FOTO: DTM Natura
FOTO: DTM Natura

Kriptomat (klikni tukaj)

Gre za menjalnico slovenskih ustanoviteljev, s sedežem v Sloveniji in podporo v slovenščini, kar bo prišlo prav predvsem v trenutkih, ko lahko pride do kakšnih zapletov in si boste želeli razumljive podpore.

Na Kriptomatu boste našli več kot 200 različnih kriptovalut, postopek verifikacije pa je hiter in enostaven. Za varnost je prav tako poskrbljeno na najvišji ravni.

  1. Za odpiranje računa na Kriptomatu kliknite na to povezavo.
  2. Vpišite svoje podatke, ime, priimek, e-naslov in izberite si geslo.
  3. Odprite svoj poštni odjemalec (npr. Gmail) in kliknite na povezavo, ki ste jo prejeli v e-sporočilu, ki vam ga pošlje Kriptomat.
  4. Vpišite svojo telefonsko številko (brez ničle). Torej, če je vaša številka 041 123 456, vpišete 41123456.
  5. Prepišite kodo, ki ste jo prejeli s SMS-sporočilom.

Čestitke, prvi del odpiranja računa je zaključen. Zdaj pa ga še verificirajmo.

FOTO: DTM Natura
FOTO: DTM Natura

  1. Kliknite na velik moder gumb »Začni proces verifikacije«. Na levi strani boste imeli skozi ves proces odlična navodila v slovenščini.
  2. Vpišite podatke z vaše osebne izkaznice ali potnega lista.
  3. Izberite tip osebnega dokumenta in spodaj v dveh poljih naložite sprednjo sliko dokumenta in zadnjo sliko dokumenta (ločeno). Sliko lahko posnamete z mobilnim telefonom in si jo posredujete po e-pošti. Ne nalagajte starih slik in slik nikakor ne spreminjajte – osebno slikajte na mizi in pošljite originalno sliko.
  4. Brskalnik vas bo zgoraj levo verjetno vprašal za dovoljenje za uporabo kamere. Kliknite »Dovoli«.
  5. Kot pri Binanceu tudi tukaj s kamero posnamete svoj obraz, tako da ga rotirate in zapolnite vsa zelena polja.
  6. Za konec izpolnite še kratko anketo.

Čestitke, zdaj ste v postopku verifikacije tudi pri drugi menjalnici. Postopek verifikacije pri Kriptomatu je trenutno izjemno hiter in lahko, da boste verificirani že v nekaj minutah.

Nalaganje denarja in pretvorba v kriptovalute

Ko boste po e-pošti obveščeni, da so vaši podatki potrjeni, ste pripravljeni za prvi polog denarja.

  1. Za začetek predlagamo, da izberete v zgornjem meniju na prvi strani Binancea »Trgovanje« in nato »Klasično« oz. kliknite na to povezavo.
  2. Osredotočite se na spodnji dve tabeli iz spodnje slike. In na desni kliknite na »Za nakup uporabite EUR« oz. kliknite na to povezavo.

FOTO: DTM Natura
FOTO: DTM Natura

  1. Vpišite, koliko EUR boste namenili temu nakupu.
  2. Izberite plačilno sredstvo, v vašem primeru bo to verjetno Visa, Mastercard.
  3. Vnesite podatke kartice in zaključite proces nakupa.

Odlično! Postali ste lastnik kriptovalute!

Če pa nimate kreditne kartice in bi vseeno želeli kupovati kriptovalute, pa lahko denar enostavno nakažete iz svoje (spletne) banke. Za ta namen priporočamo, da transakcijo izvedete na Kriptomatu, saj je postopek izjemno enostaven.

  1. Na prvi strani profila v Kriptomatu zgoraj izberite »Polog« in kliknite na EUR.
  2. Odprli se vam bodo podatki njihovega bančnega računa, na katerega izvedete transakcijo. Izjemno pazljivi bodite, da pošiljate s svojega bančnega računa (ime in priimek se morata ujemati) in da v polje za namen plačila vnesete referenco, ki je označena z rdečim. Najmanjši znesek za nakazilo je 35 EUR.
  3. Ko opravite nakazilo, spodaj kliknite na moder gumb »Opravil sem nakazilo«.

>> KLIKNITE TUKAJ, odprite svoj brezplačni račun na največji menjalnici Binance in že danes začnite postopek verifikacije <<

Kupil sem kriptovaluto. Kaj pa zdaj?

Najprej čestitke, postali ste ponosni lastnik majhnega deleža podjetja. V svetu kriptovalut velja prepričanje, da tega deleža (kovancev) ni pametno pustiti na borzi/menjalnici, saj v času, dokler so kovanci na vašem računu na borzi, pravzaprav niso v vaši lasti, pač pa si jih lasti borza (in če je z njo kaj narobe, lahko tudi ostanete brez njih).

Predstavljajte si, da zamenjate evre v dolarje v lokalni menjalnici in jih potem v kuverti pustite kar v menjalnici za nekaj mesecev, dokler jih ne boste uporabili. V primeru ropa menjalnice, človeške napake ali česa tretjega tako tvegate, da svoj denar izgubite brez svoje vednosti.

Zato se močno priporoča uporaba »Walletov«. Wallet je digitalna denarnica, v katero spravite svoje kriptovalute in do katere imate dostop samo vi. Ker je odpiranje denarnic v brskalniku precej kompleksna zadeva (in hkrati tudi ne popolnoma varna), vam svetujemo, da si kupite eno od dveh najbolj varnih in znanih kriptodenarnic, in sicer:

Ledger Nano S (klikni tukaj)

Trezor (klikni tukaj)

FOTO: DTM Natura
FOTO: DTM Natura

Z nakupom denarnice ne odlašajte, saj bo trajalo nekaj časa, da jo dobite. Če vstopate v »kriptosvet« oz. ste se odločili, da boste kupili kakršno koli kriptovaluto, je tole lahko eden vaših prvih korakov.

POZOR! Denarnici obvezno naročite na teh uradnih straneh produktov (zgornji dve povezavi), kakršno koli naročanje iz drugih spletnih trgovin ali še huje naročanje že rabljenih denarnic z bolhe (ipd.) je visok rizik – kot bi naročili kartico Mastercard na bolhi in ne bi bili prepričani, ali ima prodajalec še vedno dostop do nje, vi pa bi gor naložili svoja sredstva.

Ob naročilu denarnice boste prejeli tudi navodila za uporabo, ki vam bodo pomagala, da svojo kupljeno kriptovaluto prenesete v svojo denarnico in jo imate na varnem – do naslednjega morebitnega trgovanja ali pretvorbe v EUR (če bo treba).

Tako, prišli smo do konca. Upamo, da boste tudi vi kot naši bralci z začetka članka in boste ob našem naslednjem članku že ponosni na svoje pametno vlaganje!

FOTO: DTM Natura
FOTO: DTM Natura

Prosimo, zavedajte se tudi naslednjega: Informacije na tej spletni strani so na voljo samo za izobraževalne in informativne namene, brez izrecne ali implicitne garancije katere koli vrste, vključno z jamstvom natančnosti, popolnosti ali primernosti za kateri koli določen namen. Podatki, ki jih ta spletna stran vsebuje ali ponuja, niso namenjeni finančnim, investicijskim, trgovinskim ali kakršnim koli drugim nasvetom. Informacije na tej spletni strani so splošne narave in niso specifične za vas, uporabnika ali kogar koli drugega. Ne bi smeli sprejemati nobenih odločitev, finančnih, naložbenih, trgovinskih ali drugačnih informacij na podlagi katere koli informacije, predložene na tej spletni strani, ne da bi bili samostojno skrbni in se posvetovali s poklicnim posrednikom ali finančnim svetovalcem. Razumete, da uporabljate vse informacije, ki so na voljo na tej spletni strani, na lastno odgovornost. Trgovanje z bitcoini ali alternativnimi kriptovalutami ima potencialne koristi in tudi potencialna tveganja. Trgovanje morda ni primerno za vse ljudi. Vsakdo, ki želi vlagati v kriptovalute, mora sam poiskati neodvisno finančno ali strokovno svetovanje.


Naročnik oglasne vsebine je DTM Natura

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije