NE NASEDITE POHLEPU

Kriptonateg: Jonas, Možina in Login vam ne bodo pomagali do milijonov

Objavljeno 23. januar 2020 19.45 | Posodobljeno 23. januar 2020 15.54 | Piše: E. N.

Spet se pojavljajo lažnivi oglasi, ki pod pretvezo našega in drugih slovenskih novičarskih portalov poskušajo opetnajstiti nič hudega sluteče bralce.

FOTO: Pexels
Facebook vse bolj postaja greznica ne le lažnivih novic, t. i. fake news, ampak tudi orodje spletnih nategunov, ki od uporabnikov poskušajo ukrasti denar. 

Metode, kako do vaše denarnice, postajajo zelo prefinjene. Zadnja od prevar, kot razkrivamo s posnetki zaslona, vključuje ukradene fotografije znanih Slovencev: poleg bivšega outfitovca in najbogatejšega Slovenca Sama Logina smo v oglasih zasledili še televizijski osebnosti Jonasa in Jožeta Možino, pa zmagovalca Kmetije in celo posamezne novinarje. Nobeden od njih ni dal dovoljenja za nastopanje v oglasu in v večini primerov za obstoj teh oglasov ter zlorabo svojega imena sploh ne vedo.Ne zlorabljajo le imen znanih osebnosti, ampak tudi logotipe portalov

Nepridipravi vam pod krinko nečesa, kar je po logotipu in celostni grafični podobi videti kot znan novičarski portal, ponujajo finančne nasvete in priložnosti vložiti v piramidno shemo nekakšnega orodja za trgovanje s kriptovalutami. Omenja se ime Crypto Trader, ki se hvali kot ena najuspešnejših vlagateljskih platform za kriptovalute, v resnici pa je leglo prevarantov, ki čakajo na žrtve.

Tudi na portalu Slovenskih novic smo bili žrtve kraje identitete:

image
Nepridipravi ustvarjajo lažne spletne strani, ki se izdajajo za ugledne slovenske novičarske portale. Kakopak gre za nateg. FOTO:


Kaj je v ozadju in kako se zaščitim?

Povejmo glasno in jedrnato: kakopak gre za nateg! Ne nasedajte pravljicam o milijonskih donosih. Vsak pameten človek ve, da je pohlep pot v pogubo, rešitev pa sta zgolj poštenje in pridnost.

V zadnjih dneh sta se na nas obrnila dva bralca, ki sta bila žrtev te prevare, zato vsem svetujemo, kaj storiti:
  1. Bodite pozorni in ne klikajte na oglase na facebooku, ki vam obljubljajo milijonske zaslužke. Sledite pametnemu navodilu: če je slišati prelepo, da bi bilo res, potem ni res.
  2. Če na spletu plačujete za kar koli, natančno preverite, komu bo romal vaš denar. Velike in ugledne slovenske spletne platforme so okej. Če je spletna stran izpisana v polomljeni slovenščini, če ni jasno, kdo je prejemnik denarja, če ne najdete jasno napisanih kontaktnih informacij o podjetju ali če je sedež podjetja v kakšni čezoceanski bananski državi oziroma prvič slišite za ponudnika, roke stran.
  3. Vedno spremljajte URL-vrstico v svojem brskalniku: to je vrstica na vrhu zaslona, v kateri je izpisan spletni naslov strani, na kateri ste. Mislite, da berete članek iz Slovenskih novic, v URL-vrstici pa piše 'globalnews-live.com'? Ni to malo čudno? 
  4. Če ste spregledali naša opozorila in ste vseeno nakazali denar nepridipravom, TAKOJ pokličite v svojo banko in poskušajte ustaviti transakcijo. Povežite se s policijo, tržnim inšpektoratom in upravljavci projekta Varni na internetu. Nas pa obvestite, kaj se vam je zgodilo, da lahko opozorimo še druge.
  5. Trgovanje s kriptovalutami samo po sebi ni nateg, pazite le, katero kriptomenjalnico izberete (npr. nekoč slovenski Bitstamp je varen), izobrazite se o tem, kaj počnete, in nikoli ne vložite več, kot ste pripravljeni izgubiti.

Takole je videti končna stran Crypto Traderja. Če vas oglas pripelje nanjo, bežite, kar se le da. Ne le da vas poskušajo nategniti: stran vsebuje tudi zlonamerno programsko kodo, ki bo okužila vaš računalnik. 

image
Takole je videti končna stran nepridipravov, na kateri vas vabijo k registraciji in vplačilu denarja. Tega ne boste nikoli več videli. FOTO:


 
Deli s prijatelji