NE NASEDITE POHLEPU

Kriptoprevaranti spet zlorabili Jonasovo ime: ne nasedajte nategu, ki se širi po spletu

Spet se pojavljajo lažnivi oglasi, ki pod pretvezo našega in drugih slovenskih novičarskih portalov poskušajo opetnajstiti nič hudega sluteče bralce. Prvič smo o tem poročali že januarja, a pristojni očitno ne znajo ustaviti kriptoprevarantov.
Fotografija: FOTO: Pexels
Odpri galerijo
FOTO: Pexels

Facebook vse bolj postaja greznica ne le lažnivih novic, t. i. fake news, ampak tudi orodje spletnih prevarantov, ki od uporabnikov poskušajo ukrasti denar. 

Metode, kako do vaše denarnice, postajajo zelo prefinjene. Zadnja od prevar, kot razkrivamo s posnetki zaslona, vključuje ukradene fotografije znanih Slovencev: poleg bivšega outfitovca in najbogatejšega Slovenca Sama Logina smo v oglasih zasledili še televizijski osebnosti Jonasa in Jožeta Možino, pa zmagovalca Kmetije in celo posamezne novinarje. Nobeden od njih ni dal dovoljenja za nastopanje v oglasu in v večini primerov za obstoj teh oglasov ter zlorabo svojega imena sploh ne vedo.



Ne zlorabljajo le imen znanih osebnosti, ampak tudi logotipe portalov

Nepridipravi vam pod krinko nečesa, kar je po logotipu in celostni grafični podobi videti kot znan novičarski portal, ponujajo finančne nasvete in priložnosti vložiti v piramidno shemo nekakšnega orodja za trgovanje s kriptovalutami. Omenja se ime Crypto Boom (pred tem je nosila ime Crypto Trader), ki se hvali kot ena najuspešnejših vlagateljskih platform za kriptovalute, v resnici pa je leglo prevarantov, ki čakajo na žrtve.

Tudi na portalu Slovenskih novic smo bili žrtve kraje identitete:

Nepridipravi ustvarjajo lažne spletne strani, ki se izdajajo za ugledne slovenske novičarske portale. Kakopak gre za nateg. FOTO:
Nepridipravi ustvarjajo lažne spletne strani, ki se izdajajo za ugledne slovenske novičarske portale. Kakopak gre za nateg. FOTO:


Kaj je v ozadju in kako se zaščitim?

Povejmo glasno in jedrnato: kakopak gre za nateg! Ne nasedajte pravljicam o milijonskih donosih. Vsak pameten človek ve, da je pohlep pot v pogubo, rešitev pa sta zgolj poštenje in pridnost.


Takole je videti končna stran Crypto Traderja. Če vas oglas pripelje nanjo, bežite, kar se le da. Ne le da vas poskušajo nategniti: stran vsebuje tudi zlonamerno programsko kodo, ki bo okužila vaš računalnik. Enako se bo zgodilo na strani Crypto Boom.

Takole je videti končna stran nepridipravov, na kateri vas vabijo k registraciji in vplačilu denarja. Tega ne boste nikoli več videli. FOTO:
Takole je videti končna stran nepridipravov, na kateri vas vabijo k registraciji in vplačilu denarja. Tega ne boste nikoli več videli. FOTO:


Obvestilo uredništva: prvotni članek je bil objavljen januarja 2020 in posodobljen avgusta 2020. Metode nepridipravov so ostale enake, spremenilo se je le ime prevarantskega portala iz Crypto Trader v Crypto Boom. Sprašujemo pa se, kako to, da nihče od pristojnih ne zmore ustaviti nategunov? 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije