NOČ IMA MOČ

Kresna noč bo imela v Mokronogu posebno moč

Ob kresni noči bodo zaznamovali tudi 740. obletnico prve omembe trga Mokronog in gostili srečanje turističnih društev.
Fotografija: Stane Peček, Franci Gregorčič in Jernej Mauko napovedujejo krasno kresno noč, že 30. po vrsti. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Stane Peček, Franci Gregorčič in Jernej Mauko napovedujejo krasno kresno noč, že 30. po vrsti. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Pravijo, da ima kresna noč čudežno moč. Od nekdaj so ljudje verjeli, da je to najbolj čarobna noč v letu, ko je mogoče celo slišati in razumeti govorico živali, ko je najbolje nabirati zdravilne rastline, saj naj bi jih močno sonce napolnilo s skrivnostnimi močmi.

Tudi voda naj bi imela na ta dan posebno moč; kopanje v rekah, potokih, ki so tekli proti vzhajajočemu soncu, naj bi prinašalo ozdravljenje in očiščenje. Gre za dan, ko sonce doseže vrh, ko je torej najdlje na nebu, potem pa začne sončna svetloba jenjati, dnevi se začnejo krajšati. Od tu običaj, da so ljudje prižigali kresove, mislili so namreč, da bodo s tem pomagali soncu preživeti.

V Mokronogu so nekdaj fantje po vaseh prav tekmovali, kdo bo pripravil večji kres, z Žalostne gore jih je bilo na kresni večer mogoče našteti 20 in več, se lepe tradicije spominja mokronoški kulturnik in prvi častni občan Stane Peček. »Praznično vzdušje ob kresu vedno znova pripravimo tudi na Kresni noči, ki jo v Mokronogu v soboto prirejamo že jubilejno tridesetič,« ponosno pove Jernej Mauko, predsednik Turističnega društva Mokronog.

Prireditev omenjeno društvo pripravlja skupaj z občino Mokronog-Trebelno in tokrat tudi s Turistično zvezo Slovenije; na Kresni noči bodo namreč gostili tudi 19. vseslovensko srečanje turističnih društev.

V soboto se bodo člani približno 30 turističnih društev najprej podali na kratek izlet; obiskali bodo Žalostno goro, Vinski dvor Deu ter se degustaciji prepustili še pri bližnjem 200 let starem avtohtonem dolenjskem vinskem hramu, kjer bo tudi kulturni program. Po vrnitvi v Mokronog bodo prisluhnili predavanju etnologa dr. Janeza Bogataja, beseda pa bo tekla o ohranjanju kulturne dediščine s poudarkom na kresovanju.


Potem se bo dogajanje preselilo na mestni Stari trg, kjer se bo, ko bo ura odbila 17.30, začel slavnostni program, zaznamovali bodo 740. obletnico prve omembe trga Mokronog. »Uprizorili bomo legendo o nastanku grba Mokronoga. V ta namen nas bo s svojim spremstvom obiskala grofovska gnada, ki jo bodo sprejeli mokronoški tržani, in vse se bo odvijalo tako, kot nam govori legenda,« pravi Franci Gregorčič, vodja programa Kresne noči. Po praznovanju obletnice trga Mokronog bodo odprli vseslovenski sejem turističnih vsebin.

Na Starem trgu se bodo predstavila turistična društva, obiskovalci si bodo lahko ogledali folklorne nastope, nastope tamburašev, pevk Kresnic in nastop škratov Mokronožcev. Ker gre za kresno noč, ne bo manjkal niti čarodej. Poleg navedenega bodo izvajali organizirano strokovno vodeno delavnico izdelave kresnih venčkov iz praproti, kresnic in raznovrstnega spomladanskega cvetja. S temi ličnimi venčki bodo okrasili Stari trg in jih razstavili.


Na svoj račun bodo prišli tudi otroci, za katere so pripravili dejavnosti v animacijskih delavnicah in nastop čarodeja, ljubitelji rekreacije pa vabljeni na kolesarski maraton po Mirnski dolini in turnir v odbojki na mivki. Večerni program se bo nadaljeval v neposredni bližini za t. i. Strelovim turnom, kjer bodo, kot se za kresno noč spodobi, ob 21.15 prižgali kres, sledila bo zabava do jutra ob zvokih ansambla Novi spomini in Špele Grošelj

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije