KORONAVIRUS

Krekova pesimistična napoved: nas čaka novo zapiranje?

Bojana Beović meni, da bi lahko zmogli brez zaostrovanja ukrepov, a ne ve, kako se bo odločila vlada.
Fotografija: Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik

Delež pozitivnih primerov je v zadnjih dneh vse večji, če se bodo razmere še precej poslabšale, pa bi se lahko kmalu spet zgodilo, da bo prišlo do zapiranja države. S takšno napovedjo se je na slabšanje razmer za Radio Slovenija odzval direktor NIJZ Milan Krek. »Vse bolj se bližamo ukrepu, da bo treba državo zapreti.« Tega si po njegovem sicer nihče ne želi in da so bile podane vse možnosti, da tega ne naredimo. Po njegovi oceni se ljudje ne držijo več preventivnih ukrepov. »Maske se ne nosijo več, čeprav sodišče, treba je povedati pošteno, tega ni reklo. Odprto družbo imamo lahko samo, če se zelo dobro držimo PCT-sistema, cepljenja in zaščitnih ukrepov.«

Krek pravi, da imamo v državi dovolj odmerkov cepiva, a da se ljudje pač ne cepijo in da zato tudi prihaja do nepotrebnih žrtev. 

image_alt
Delež potrjenih okužb velik

Bo vlada ukrepe zaostrila, če jih bo, kako in kdaj?

Minister za zdravje Janez Poklukar je za Dnevnik na TV Slovenija dejal: »Dejstvo je, da smo že pred dvema tednoma napovedali, da če bo reprodukcijsko število manjše od 1,4, bo zdravstvo tako ali drugače zmoglo in da obremenitve ne bodo presegle drugega vala. Kar je pomembno je, da v teh dneh, da je v okviru NIJZ začel delovati klicni center. Poziv vsem starejšim od 65 let naj se, če zbolijo, zglasijo pri osebnem zdravniku, da bodo dobili regeneron.«

Ali spet razmišljajo o vzpostavitvi brezplačnega testiranja? »Kar se tiče brezplačnega testiranja, je ključno, da se cepimo, saj le cepljenje končuje epidemijo, testiranje pa jo podaljšuje. Testiranje dodatno obremenjuje zdravstveni kader na vstopnih točkah, ki ga potrebujemo pri preventivnih in kurativnih programih. Ključno za zajezitev epidemije je cepljenje in upoštevanje preventivnih ukrepov.« Poklukar meni, da je ključno, da obvladamo epidemijo, kajti potem kadra in infrastrukture ne bomo potrebovali za covidne bolnike, temveč za druge.

Beovićeva meni, da zmoremo brez zaostrovanja

Za nekoliko milejši pristop je vodja strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović, ki nasprotno od Kreka meni, da bi lahko obvladali virus brez dodatnega zapiranja. »Ne vem, kako se bo vlada odločila, mislim pa, da bi se dalo brez zaostritev, če bi res dosledno upoštevali PCT in če bi v večji meri pristopili k cepljenju.« Kot pozitivno je poudarila dejstvo, da so starejši nad 75 dobro precepljeni, čeprav je splošna precepljenost po njenem še vedno nizka.

Po podatkih NIJZ je polno cepljenih 50,5 odstotka prebivalstva Slovenije, med polnoletnimi prebivalci 60 odstotkov. Z enim odmerkom je cepljenih 54 odstotkov prebivalstva.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas