DELTA EKSPONENTNO NARAŠČA

Krek svari: Hitro bo treba spet sprejeti stroge ukrepe

»Ko val potrka na naša vrata z vso silo, je za milejše ukrepe že prepozno.«
Fotografija: Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) Milan Krek je o hitrem širjenju delta različice koronavirusa po Evropi zapisal, da bi bilo nujno hitro sprejeti nove ukrepe, še preden četrti val potrka na naša vrata. 

»Delta sev počasi napreduje v Evropi. Med države, kjer se hitreje širi, sodi tudi Portugalska, a se ji z vsakim dnem pridružujemo tudi ostali. V Sloveniji smo najprej s treh novih primerov v enem tednu skočili na osem, v zadnjem tednu pa že na 47, zato bo ta nevarnejša delta različica začela tudi pri nas izpodrivati angleško (alfa). To pa pomeni, da se epidemijski val, ki ga zaganja in vzdržuje delta, nezadržno širi po državah EU in tudi v Sloveniji ter da bo slej ko prej tudi bolj vidno potrkal na naša slovenska vrata. In ko val potrka na naša vrata z vso silo, je za milejše ukrepe že prepozno, zato je takrat treba sprejeti bolj rigorozne ukrepe, tako kot so jih Portugalci, ki so ponovno uvedli policijsko uro in omejila gibanje v prestolnico oziroma iz prestolnice,« je Krek zapisal v komentarju na spletni strani Portal Plus.

image_alt
Že avgusta izbruh virusa delta?


Ob tem je dodal, da je na Portugalskem precej več cepljenih kot pri nas, pa kljub temu uvajajo zelo stroge ukrepe. Ni pozabil tudi omeniti, da je Italija nočno policijsko uro odpravila šele pred nekaj dnevi, Francija pa jo je imela še v juniju. 

Krek je navedel tudi podatke, da prisotnost delta različice pri nas eksponentno narašča. »Doslej smo s sekvenciranjem v Sloveniji odkrili že 65 primerov delta virusa. Zaskrbljeni smo, ker ne najdemo izvora tega virusa v Sloveniji. Priče smo eksponentni rasti števila okužb z delto in iz tedna v teden bo žal več ljudi okuženih s to različico,« je opozoril.



»Verjetno se vsi strinjamo, da je zanikanje nevarnosti dodatnih okužb z delta različico v tem trenutku nesmiselno, ker bo ta prišla ne glede na to, ali si bomo (še naprej) zatiskali ušesa in pokrivali oči. Zdaj je čas za akcijo − za cepljenje, da bomo bolje pripravljeni na soočenje z novo različico virusa. Cepljenje je trenutno najboljša obramba pred infekcijo in hospitalizacijo ter smrtjo zaradi virusa,« je med drugim še zapisal Krek.

image_alt
NIJZ: To je skrb vzbujajoče, potrebna sta takojšen odziv in ukrepanje

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije