SLABE NOVICE

Krek šokiral z izjavo: Slovenija že ujela rdeči seznam

Milan Krek je povedal, da lahko v prihodnjih dneh pričakujemo tudi do 165 okužb na dan.
Fotografija: Milan Krek je povedal, da smo na slabi poti. FOTO: arhiv
Odpri galerijo
Milan Krek je povedal, da smo na slabi poti. FOTO: arhiv

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je v današnji izjavi za TV Slovenija povedal, da lahko v prihodnjih dneh pričakujemo tudi do 165 okužb na dan in da smo že med rdečimi državami, saj smo presegli 40 okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh.
Milan Krek. FOTO: Delo
Milan Krek. FOTO: Delo

Pojasnil je, da je krivulja okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji v fazi rasti in da je težko napovedati, kdaj se bo krivulja okuženosti prelomila navzdol. »Prelomila se bo takrat, ko bomo začeli resnično upoštevati priporočila in ukrepe, ki so že dolgo znani,« je dodal.

Preberite tudi: V soboto odkritih 99 novih primerov


Na vprašanje, ali je stanje v bolnišnicah, kjer so v enem dnevu sprejeli pet novih pacientov s covidom 19, še obvladljivo, je odgovoril, da je trenutno stanje v bolnišnicah odsev okužb izpred 10 do 14 dni. Takrat je bilo po njegovih besedah dnevno potrjenih nekje med 18 in 40 okužbami na dan. »Zdaj si lahko samo zamislite, kako bo čez 14 dni, saj je bilo danes potrjenih skoraj 100 okužb in jih je lahko jutri še več.«

Tako bo po Krekovih besedah potreba po bolnišničnih posteljah čez čas še bistveno večja in bomo počasi morali začeti posegati po posteljah, ki so namenjene za druge dejavnosti. To bi ponovno vodilo v zmanjševanje dostopnosti do nekaterih dejavnosti v zdravstvu, ki so tudi nujno potrebne za posamezne paciente, je še opozoril.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije