NAGOVORILI DRŽAVLJANE

Krek: Smo sredi drugega vala epidemije, Kacin: Pripravljene imamo nove ukrepe

Direktor Nijz se je z apelom obrnil na vse državljane. Novih ukrepov vlada še ne namerava udejaniti.
Fotografija: Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V Sloveniji so v petek ob opravljenih 1.159 testiranjih potrdili 34 okužb z novim koronavirusom, kar gre za  največje število dnevno potrjenih novih primerov od sredine aprila. Medtem ko predsednik vlade Janez Janša opozarja na pomen doslednega upoštevanja nujnih omejitev, karantentskih odločb in higienskih pravil, pa je direktor Nijz Milan Krek v izjavi za TV Slovenija potrdil, da smo sredi drugega vala epidemije covida 19.

»Smo sredi drugega vala in zdaj se odloča, ali bomo imeli hujšega ali pa bomo zadeve obvladali. Ravno zato je moj apel prebivalcem Slovenije, da se discipliniramo in zdržimo teh 14 dni, tri tedne v malo bolj varnem okolju in na ta način onemogočimo virusu, da se širi,« je povedal. Dodal je,  »da se bi v naslednjih dneh število verjetno stabiliziralo, če ne bo prišlo kaj vmes«.
Preberite tudi: Konkretni skok števila okuženih, tako se je odzval Janša
Kot je premier zapisal na twitterju, smo na razpotju in samo dosledno upoštevanje nujnih omejitev, karantenskih odločb ter higienskih pravil doma, na delovnem mestu, poti in dopustu lahko prepreči množična obolenja, smrti in kolaps zdravstva ter ponovno zaustavljanje javnega življenja.


Kacin: Vlada ima pripravljene nekatere nove ukrepe, a jih še ne bomo uveljavili


»To je velik izziv. To ni samo medicinski problem za naše zdravstvo. Kot veste, je zdaj aktiviran tudi UKC Maribor kot druga covid bolnišnica pri nas. To je enormen izziv tudi za Nijz,« je za TV Slovenija dejal vladni govorec Jelko Kacin. »Vlada ima pripravljene nekatere ukrepe, ampak dokler se ne primejo ti, za katere je bilo že odločeno in jih je res treba tudi udejanjiti in implementirati, je nepotrebno sprejemati nove dodatne ukrepe,« je še dejal Kacin. Ob tem je vladni govorec povedal tudi, da se virus trenutno širi predvsem na večjih druženjih, kot so pikniki in poroke.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije