LUČ NA KONCU PREDORA

Krek optimist: Če bo šlo tako naprej, lahko v naslednjem tednu sprostimo že prve zadeve

Prihodnji teden se bo začelo cepljenje z drugim odmerkom, za kar bo cepiva po zagotovilih pristojnih dovolj.
Fotografija: Direktor Nijz Milan Krek. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Direktor Nijz Milan Krek. FOTO: RTV Slovenija

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) Milan Krek je danes ob obisku Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v Mariboru pohvalil potek cepljenja v regiji in pozval k cepljenju.
 

»Državljani se trudijo spoštovati ukrepe«


Epidemiološka slika v državi se po njegovih besedah izboljšuje, število okuženih se je znižalo. Če se bo tak trend nadaljeval, bi lahko že prihodnji teden razmišljali o sproščanju nekaterih ukrepov.

Za zdaj še nobena regija ne izpolnjuje pogojev za sproščanje ukrepov, se pa epidemiološke razmere izboljšujejo, v tem tednu se je število novookuženih zmanjšalo. »Državljani se trudijo spoštovati ukrepe. Če bo šlo tako naprej, lahko v naslednjem tednu sprostimo že prve zadeve,« je napovedal Krek.
 

Prihodnji teden začetek cepljenja z drugim odmerkom, cepiva dovolj


V Sloveniji je bilo do zdaj s prvim odmerkom cepljenih približno 40.000 ljudi, večina v starostni skupini nad 80 let, pa tudi zaposleni v zdravstvu in varovanci domov za starejše. »Zanimanja za cepljenje je veliko, žal pa v tem trenutku ne moremo cepiti vseh,« je dejal Krek in izrazil upanje na čimprejšnjo dobavo novih enot cepiva.

Preberite še: 
image_alt
Znane številke o novih okužbah pri nas, situacija v bolnišnicah je resna


Krek je spomnil, da bo Slovenija letos prejela prek pet milijonov enot cepiva proti koronavirusu. Direktor Nijz v februarju pričakuje velike količine cepiva proizvajalca AstraZeneca, ki bi ga lahko regulatorji odobrili konec tega meseca, naročenih je tudi veliko enot Pfizerjevega cepiva.


Prihodnji teden se bo začelo cepljenje z drugim odmerkom, za kar bo cepiva po Krekovih zagotovilih dovolj. Zaradi težav dobavitelja Pfizerjevega cepiva pa bo treba malce prilagoditi načrt cepljenja s prvim odmerkom v prihodnjem tednu. A Krek težav ne pričakuje.

Preberite tudi: 
image_alt
Bralec Darko: Tukaj se sanka pol ljubljanske kotline, red prišla delat tudi policija


»Pfizer je obljubil, da bo v prihodnjih tednih izvedel naročila skladno z načrti, v naslednjih mesecih bomo dobili dodatnih od 800.000 do 900.000 enot cepiva. Že ta teden smo dobili tudi 1.200 enot cepiva proizvajalca Moderna, druga pošiljka je načrtovana za 25. januar,« je še pojasnil.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas