Nijz so danes sporočili, da je aplikacija trenutno še v fazi končne izdelave." />
TEŽAVE

Krek ministru zagotovil, da bo aplikacija dostopna že včeraj. Pa je bila?

Iz Nijz so danes sporočili, da je aplikacija trenutno še v fazi končne izdelave.
Fotografija: Milan Krek, Nijz. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Milan Krek, Nijz. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Aplikacija, s katero naj bi se preverjalo ​PCT-status (gostinci denimo), bi morala biti dostopna že včeraj. Vsaj tako je včeraj na novinarski konferenci, ko je stopil pred medije, dejal minister za zdravje Janez Poklukar. To, da mu je zagotovil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) Milan Krek. Danes smo poslali vprašanja na inštitut za javno zdravje, ali je aplikacija že dostopna, prejeli pa smo vabilo na izjavo, v kateri razkrivajo, da je aplikacija v fazi končne izdelave. Razkrili so še, da bo prenovljena aplikacija »popolnoma anonimizirana in ne bo vsebovala nobenih osebnih in zdravstvenih podatkov oseb, ki bodo predložile evropsko DCP- potrdilo s QR-kodo«.

image_alt
Poklukar stopil pred kamere: Včerajšnji dan ni bil spodbuden za Slovenijo


​Izjavo ministra Poklukarja najdete spodaj, do dela, v katerem govori o zagotovilih direktorja Nijz, pa video prevrtite na 12 minut in 40 sekund.



Je za neustreznost prvotne aplikacije kriva naglica ali kaj drugega? »Mi samo izpolnjujemo zahteve,« je o aplikaciji, s katero se skenira QR-kode potrdil za izpolnjevanje PCT-pogoja, povedal Anže Kavšek, strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu na Nijz. »Glede na to, da stvar ni bila zakonsko dobro zasnovana, je problem,« je priznal. Prav iz tega razloga je sledila prenova prvotne aplikacije, iz katere so bili razvidni tudi osebni podatki. V novi ne bo tako, saj bo prikazala le status – veljaven ali ni veljaven.

Pred dnevi je direktor Nijz informacijsko pooblaščenko pozval, da naj bo zelo korektna in predvsem pomaga pri reševanju teh problemov in ne zavira razvoja tega novega pristopa. Več o tem v članku Milan Krek: Ne želimo ponoviti te napake.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije