POJASNILA

Krek končno razkril, koliko zaposlenih Nijz se je cepilo

Zavrnil je poročanje, da se jih je cepilo 40 odstotkov.
Fotografija: Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik

Direktor Nijz Milan Krek je danes povedal, da se je v ambulantah Nijz cepilo 55 odstotkov njihovih zaposlenih, od tega so cepljeni vsi epidemiologi. Poleg tega so se nekateri cepili tudi v cepilnih centrih, saj je Nijz v začetku cepljenja lahko cepil omejen krog ljudi. Točnega podatka, koliko zaposlenih Nijz je cepljenih, tako nima.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Krek je danes zavrnil poročanje, da je bilo cepljenih le 40 odstotkov vseh zaposlenih na inštitutu. Kot pravi, so po današnjih podatkih v ambulantah Nijz cepili 330 svojih zaposlenih, kar je okoli 55 odstotkov zaposlenih.


Epidemiologi stoodstotno precepljeni 


Pojasnil je, v januarju in februarju niso imeli vsi zaposleni na Nijz dostopa do cepljenja, ampak predvsem epidemiologi, ki so 100-odstotno precepljeni. Tisti, ki pri Nijz niso bili cepljeni, so se potem obrnili na cepilne centre. Podatka, koliko je vseh precepljenih na Nijz, zaradi varstva osebnih podatkov nima.

Ob tem je komentiral izsledke raziskave Si-panda o vplivu epidemije covida 19 na življenje, ki jo je v torek objavil Nijz. Po raziskavi se delež oseb, ki se ne nameravajo cepiti, giblje od 27,5 do 32,1 odstotka. Krek je v današnji izjavi medijem poudaril, da so raziskavo izvedli v začetku junija, ljudje pa imajo danes druge informacije, nanje zlasti vpliva različica delta, ki je bolj kužna, zahteva več hospitalizacij in povzroča večjo smrtnost.
 

Krek: Želja po cepljenju se ponovno vrača


Dejal je, da se vsak dan cepi več ljudi, pred cepilnimi centri so znova čakalne vrste: »Ponovno se vrača želja po cepljenju.« Upa, da ljudje razumejo, da je edina in najboljša zaščita pred okužbo z novim koronavirusom cepljenje. Če se bo cepilo čim več ljudi, se bomo po njegovih besedah s četrtim valom soočili bistveno drugače kot ob majhnem deležu cepljenih.

Ob informacijah, da v Sloveniji potekajo določene prireditve, kjer ne zahtevajo od obiskovalcev PCR-potrdila, se pa ti lahko na območju prireditve gibajo brez maske, pa prvi mož Nijz pričakuje ukrepanje inšpekcijskih služb in policije. Kot je dejal, so takšna druženja lahko veliko tveganje, saj se različica delta širi dvakrat hitreje kot alfa, potrebni kontaktni čas za širjenje je bistveno krajši (ne več 15 minut, ampak zgolj nekaj).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije