ŠTAL'CA

Kravica Diga ušla klavnici, zdaj išče botra

V Društvu za zaščito konj in drugih živali so jo rešili pred zakolom. Ker hlev še ni postavljen, bi jo radi namestili v začasno štal'co.
Fotografija: Diga je neverjetno čista.
Odpri galerijo
Diga je neverjetno čista.

OROVA VAS – Čeprav je Rehabilitacijski center Petra v Orovi vasi pri Polzeli, ki deluje v okviru Društva za zaščito konj Velenje, namenjen predvsem konjem, je na domačiji mogoče videti vse več različnih živali, ki jih ljubitelji živali rešujejo in jim pomagajo.
(ENA OD TEH DVEH FOTK)<br />
Diga se je hitro udomačila in se svobodno giblje.
(ENA OD TEH DVEH FOTK)
Diga se je hitro udomačila in se svobodno giblje.

Na posesti so tako tudi osli, različna perutnina, v zadnjem času pa še rogata gostja – krava. Diga ji je ime in je nekaj povsem drugega, kot smo vajeni ob pogledu na njene sorodnice. Aktivisti Društva za zaščito konj in drugih živali so jo rešili pred usodo v klavnici in jo odkupili; v centru Petra je zgolj začasno, saj bo šla v svoj novi hlev, ki bo kmalu končan.
Natalija Nedeljko
Natalija Nedeljko

Predsednica društva Petra je neutrudna Natalija Nedeljko, ki pojasni, da pri njih nekatere živali potrebujejo začasno namestitev: »Res smo imeli že zelo različne živali, takšne, kot smo jo dobili pred dnevi, pa še ne. Naslednjih nekaj mesecev, dokler se zanjo ne uredi hlevček, bo pri nas namreč stanovala tudi kravica Diga,« pripoveduje Natalija in obžaluje, da pred odhodom v klavnico niso mogli rešiti Digine prijateljice Jolo.

Diga je tudi veliko breme, pojasni predsednica: »Treba je nabaviti hrano, steljo in druge reči. Diga se je lepo vklopila v naš hlev, hitro je spoznala konje, nekako pa ji ni bilo jasno, da nima okoli vratu verige, da se lahko prosto sprehaja po boksu,« se smeji Natalija. Diga čaka na hlev, ki ga postavljajo na kmetiji, a krava bi lahko te tri mesece preživela pri kakšnem botru!


Z društvom Petra je mogoče podpisati pogodbo o posvojitvi na daljavo, Nedeljkova pa je prepričana, da si Diga zasluži imeti lepše in boljše življenje: »Vem, da se je prejšnji skrbnik zelo trudil, da jo je očistil skoraj vsega dreka, ki ga je imela na sebi. No, nekaj ga je še ostalo in to mukotrpno delo smo dokončali mi,« pravi Natalija in nadaljuje, kako je zanimivo opazovati kravo, ki se lahko prosto giblje: »Pri nas živali pač niso na privezih. Ima svoj boks in zunaj del izpusta, enako kot konji. Verjetno je to prvič v njenem življenju, da se lahko prosto giblje.« Digo hvali, da je »neverjetno čista. V boksu samo počiva, prežvekuje, leži. Vse svoje potrebe opravi zunaj in se šele nato vrne.«


Natalija pravi, da včasih posluša tarnanje kakega kmeta, ki reče: »Ta krava je pa res prava prasica! Zmeraj se mora uleči v svoj drek!« »Ja, kam pa se naj uleže na tistem privezu? Kam naj gre opravit biološke potrebe, če nima izbire? Pač stoji, je, serje in leži na tistem privezu. Zato dajte živalim izbiro in imeli boste pol manj dela!« je prepričana Natalija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije