PREVENTIVA

Kranjski policisti zastavili uganko. Jo znate rešiti?

Bodite previdni, če ima vaš avto dnevne luči, ki svetijo samo spredaj.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Konec lepega vremena ni prinesel le mokrih in spolzkih cest, temveč tudi slabšo vidljivost. Ob tem so iz PU Kranj voznikom poslali pomembno obvestilo v obliki uganke.

»Dnevnim lučem, ki na vozilu svetijo samo spredaj, zadaj nekaj manjka. Kaj že? Ja, zelene luči, a ne! Ob slabši vidljivosti prižgite luči sami,« so zapisali na facebooku.


Usuli so se komentarji, češ, da bi bilo smiselno delovati preventivno in imeti vedno vklopljene tudi zadnje luči, saj da niti niso velik porabnik, in se spotaknili ob evropsko direktivo, ki je uzakonila pojem »dnevna svetilka«.

Komentatorje so bolj kot evropska direktiva razburili vozniki, ki prižigajo meglenke tudi ob dobri vidljivosti. »Drugi problem pa so 'meglenkarji', ki za vsak mali naliv prižgejo zadnjo meglenko, ki se uporablja samo ob zelo zmanjšani vidljivosti, pa še to, če si zadnji v koloni. Ampak eni so vsi veseli, da imajo avto kot božično jelko,« je le eden od komentarjev, ki je 'javno' napadel ljudi, ker prižigajo meglenke, ko to ni potrebno.

Pri PU Kranj so pojasnili, da v primeru, če ima vaš avto dnevne luči, ki svetijo samo spredaj, ob zmanjšani vidljivosti preklopite iz samodejnih dnevnih luči na zasenčene luči, s čimer vklopite tudi zadnje luči. »Deževno vreme in pršec izpod koles namreč zakrivata zadnji del vozila, ki se ga ne vidi, če zadnje luči niso prižgane,« so zapisali.

Vsi pa si želijo, da bi bilo nesreč čim manj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije