PRAVNOMOČNE UGOTOVITVE

KPK: Janša je bil zaradi Matoza v nasprotju interesov

Sporno imenovanje neizvršnega direktorja upravnega odbora DUTB Francija Matoza.
Fotografija: Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz. FOTO: Piano Brane
Odpri galerijo
Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz. FOTO: Piano Brane

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da se je predsednik vlade Janez Janša pri glasovanju o imenovanju neizvršnega direktorja upravnega odbora DUTB znašel v nasprotju interesov in ravnal v nasprotju s 37. členom Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). Kot so sporočili, so ugotovitve pravnomočne.

Komisija je postopek začela konec avgusta 2021, potem ko je zaznala sum kršitve nasprotja interesov v zvezi s kadrovskimi menjavami na mestih izvršnih in neizvršnih direktorjev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na podlagi pridoblljene dokumentacije je KPK ugotovil, da je Janša na seji vlade 22. 7. 2021 glasoval za sklep, da se za neizvršna direktorja upravnega odbora DUTB imenuje Francija Matoza in Gregorja Planteua.

»S tem imenovanjem je Franci Matoz pridobil premoženjsko in nepremoženjsko korist (v obliki prejemkov in funkcije v DUTB). Ker med predsednikom vlade in imenovanim obstaja poslovni stik (Franci Matoz je v več pravnih postopkih odvetnik predsednika vlade in odvetnik Slovenske demokratske stranke, katere zakoniti zastopnik je predsednik vlade), se je predsednik vlade z glasovanjem o imenovanju Francija Matoza znašel v okoliščinah, ki pomenijo dejansko nasprotje interesov, pri čemer ni storil vsega, da se temu nasprotju interesov izogne. S tem je ravnal v nasprotju s 37. členom ZIntPK,« so zapisali v ugotovitvah.

Ugotovitve KPK so pravnomočne, saj obravnavana oseba zoper njih ni sprožila upravnega spora, prav tako ni podala izjasnitve. »Ob tem Komisija vnaprej zavrača vse morebitne neutemeljene in neupravičene očitke o tem, da je objava ugotovitev kakorkoli povezana s trenutnim predvolilnim časom, saj pri javnih objavah ravnamo v vseh primerih enako. To je, da ugotovitve ali druge odločitve Komisija objavi po preteku roka za vložitev tožbe v upravnem sporu, če ta ni vložena, oziroma po odločitvi sodišča v upravnem sporu. Poudarjamo tudi, da Komisija ni odločala o tem, kdaj in kako bo predmetna seja vlade potekala. Ko je bil zaznan sum kršitev (tj. avgusta 2021), je Komisija uvedla postopek in ga tako kot ostale postopke vodila v skladu z vsemi vzpostavljenimi standardi,« so zapisali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije