Kozmogrami pod sveto goro (FOTO)

Na posestvu Filipa Kočevarja znova na ogled geopunkturni krog Unescovega umetnika za mir.
Fotografija: Nastajanje kozmograma
Odpri galerijo
Nastajanje kozmograma

V Spodnji Savinjski dolini, na hribu nad Šeščami in Matkami, so lani odprli geopunkturni krog Unescovega umetnika za mir Marka Pogačnika, ki je nastajal sredi poletja, dokončno pa je bil urejen oktobra, ko je bila tudi otvoritvena slovesnost. Epidemija je za nekaj časa prekinila obiske, zdaj ta znamenitost znova postaja zanimiva turistična točka.
Slovesno odprtje FOTOGRAFIJE: Darko Naraglav
Slovesno odprtje FOTOGRAFIJE: Darko Naraglav

Geopunkturni krog je postavljen na posestvu nekdanjega čebelarja in sadjarja Filipa Kočevarja, zdaj pa tu domuje njegov vnuk Peter Kočevar z družino, ki je tudi zaslužen za realizacijo te ideje v občini Prebold. Kot je povedal Pogačnik, vodja skupine za umetnost VITAAA, so se za postavitev svetovnega geopunkturnega kroga odločili zaradi edinstvene lokacije, ki jo zaznamuje Hom, sveta gora nad Šeščami.
 

Znamenja v kamnih


»Namen geopunkturnih krogov je znova razviti pogovor med človeškim rodom in Zemljo ter njenimi elementarnimi bitji. Umetniško delo tak dialog omogoča. Vsak geopunkturni krog je kolektivna stvaritev, ki jo sestavlja mnogo individualnih prispevkov. Pri postavitvi je sodelovalo približno 40 ljudi. Krogi so sestavljeni iz določenega števila kamnitih enot. Informacije, shranjene v mineralni zavesti kamna, omogočajo dotik, neke vrste akupunkturo Zemljinega telesa. Komunikacija z zavestjo Zemlje poteka s pomočjo znamenj, vklesanih v kamne, t. i. kozmogramov. Ti omogočajo komunikacijo s pokrajino in bitji, ki nimajo fizičnih oči. Izklesani so na način, da ustvarjajo svetlobno sfero, ki jo bitja Zemlje in vesolja lahko občutijo. To je razlog, da so oblike kozmogramov izklesane konkavno kot posodice, ki lovijo sončno in lunino svetlobo. Tako nastane svetlobni lik sporočila,« nam pove Pogačnik in doda, da so za krog v občini Prebold izbrali temo Človek, prebudi se.


»Z vsakim znamenjem poskušamo nagovoriti določeno kvaliteto, ki jo je človek pozabil ali se izgublja, tako da bi se ozavestil, kaj vse je treba, da se položaj na Zemlji spremeni. Tak, kot je zdaj, ni preveč prijazen,« še poudari Pogačnik, ki je projekt začel leta 2004. »Zgodba kozmogramov ima dva dela. Eden je prevod pokrajine – gre za to, da ugotovimo, katere temeljne kvalitete so v nekem prostoru, in da najdemo tisto, kar je spregledano. Gre za mojo vizijo o diagonali, ki teče skozi Slovenijo. Ves sistem se začne na Goričkem, tam so doma prvinske sile, tiste, ki premikajo kontinentalne plošče.


Vsak prostor v tej diagonalni dobi je kozmogram, ki smo ga oblikovali različni ljudje. Kozmogram je meditativno delo, več mesecev smo se poglabljali v pokrajino in začutili smo temeljne kvalitete, ki jih zdaj izražamo,« pravi sogovornik in doda, da je poseben tudi način klesanja, ki ga je razvil – vse na roko, in to ritmično, kot tako pa vidno za bitja drugih razsežnosti.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije