Kozmetiko izdeluje zaradi posvojene hčerkice

Farmacevtka Darja Gornjak Korošec je sama pomagala mali Ganki Mayi. Z možem Boštjanom imata tudi biološka sinova.
Fotografija: Darja hčeri sama izdeluje kreme in šampone iz popolnoma naravnih sestavin. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Darja hčeri sama izdeluje kreme in šampone iz popolnoma naravnih sestavin. FOTO: Marko Feist

 Ko je magistra farmacije Darja Gornjak Korošec iz Trnave pri Šempetru v Savinjski dolini pred štirimi leti z orošenimi očmi stala na škarpi pred hotelom v glavnem mestu Gane, v Akri, in čakala, da se zgodi tisto, o čemer je sanjala in za kar se je trudila dolga štiri leta, ni niti slutila, da bo to hkrati trenutek, ki jo bo sčasoma popeljal tudi na novo poslovno pot. Z rahlim nemirom in veliko ljubezni v duši se je ozirala na cesto v smer, od koder bi morala zdaj zdaj z avtom prispeti osemmesečna dojenčica, njena mala Maya, v katere čast je čez štiri leta poimenovala lastno znamko kozmetike. Mayarula je izpeljanka iz hčerinega imena in imena olja marula, ki je poleg smilja rdeča nit njene naravne kozmetike.

Na posvojiteljski tečaj

Darja hčeri sama izdeluje kreme in šampone iz popolnoma naravnih sestavin. FOTO: Marko Feist
Darja hčeri sama izdeluje kreme in šampone iz popolnoma naravnih sestavin. FOTO: Marko Feist
»Po štiridesetem letu se mi je zgodil še en materinski klic. Ker ni bil uslišan, sva z možem Boštjanom začela razmišljati o posvojitvi. Slovenija naju ni zanimala, saj že imava dva sinova in sva želela dati prednost tistim, ki otrok nimajo. Možnosti za posvojitev pri nas so namreč zelo omejene,« pojasni sogovornica. Čeprav se je tik pred posvojitvijo zdelo, da se vse odvija z bliskovito hitrostjo, pa je bila pot do trenutka v Akri vijugasta in polna zapletov. »Sprva sva nameravala posvojiti v Rusiji, ker je tam postopek bolj utečen. Čeprav imava svoja biološka otroka, sva morala na posvojiteljski tečaj. V Domžalah sva obiskovala psihologinjo, h kateri je hodilo veliko bodočih posvojiteljev. Tako smo se spoznali in se spoprijateljili,« pripoveduje. Med opravljanjem tečaja so se postopki za rusko posvojitev nenadoma zaustavili. »Takrat sem rekla možu: ne morem več, mogoče nama pač ni namenjeno. Kmalu zatem pa sva od para, ki sva ga spoznala v Domžalah, izvedela za možnost posvojitve v Gani. Takoj ko sem videla Mayino fotografijo, sem jo začutila, in sva hitela organizirati papirje.«

Težave s kožo

Čez dva meseca so bili papirji že zbrani, napočil je čas, da se odpravi po svojo punčko. Da bi se pomembnega dogodka lahko udeležila vsa družina, sta zakonca čakala na poletne počitnice, ko sta se izletu v Afriko pridružila še zdaj 16-letni Jure in 19-letni Miha. Srečanje je bilo nepopisno ganljivo. Tekle so solze sreče, priznava Darja in vse se je postavilo na svoje mesto. Začela se je tudi Darjina poslovna zgodba, čeprav tega takrat še ni vedela. »Maya je imela izjemno suho, grobo in razpokano kožo predvsem na nogah, bila bi kot slonček, če je ne bi mazali s kremo. Sem farmacevtka, vendar sem takrat o naravni kozmetiki vedela zelo malo. Na faksu se tega še nismo učili,« pove. Ker je želela za hčerko le najboljše, predvsem pa le naravno, je začela obiskovati tečaje za izdelovanje naravne kozmetike. »Kmalu sem ugotovila, da ni dovolj karitejevo maslo, se pravi maščoba. V formulo je bilo treba vkomponirati tudi vlažilo. Potrebovala je sredstvo za kožo in za lase. Za Mayo še danes vse naredim sama – šampone, balzame, vse. Ne kupujem nič, kar ni povsem naravno. Ko vidim napis parafin, si rečem ne, hvala!« odločno pove.

Tečaji in delavnice

Nekdanja farmacevtka je obesila službo na klin in s podala v negotove podjetniške vode. FOTO: Marko Feist
Nekdanja farmacevtka je obesila službo na klin in s podala v negotove podjetniške vode. FOTO: Marko Feist
Od začetkov do danes je Darja svoje znanje nadgradila s tečajem organske anti-age kozmetike v Londonu, aromaterapije v Ameriki in številnimi drugimi delavnicami. »Medtem ko sem študirala, sem spoznavala sestavine, primerne tudi za mojo kožo. Začela sem eksperimentirati. Najprej sem izdelovala sredstva zase, ker pa je vedno kaj ostalo, sem lonček ali dva podarila kaki prijateljici,« se spominja. Na začetku ni načrtovala, da bi kozmetiko spravila v svet. »Toda ko si vedno bolj v teh vodah, te potegne. Tako se je moja prejšnja služba v lekarni sčasoma poslovila,« pravi. Potem ko je zapustila varno redno službo, se je drzno odpravila v negotove podjetniške vode. Pred približno pol leta je odprla spletno trgovino, v kateri ponuja sedem kozmetičnih izdelkov na naravni osnovi, ki delujejo proti staranju. Da učinkujejo, dokazuje Darjin mladostni obraz – le redki bi uganili, da se počasi bliža abrahamu. Kozmetična linija Mayarula ima prva v Sloveniji certifikat CosmoEthically Active (ta pomeni, da je kozmetika aktivna in povsem naravna). A Darjin prvotni namen ni samo prodaja, ampak tudi ozaveščanje žensk, da je pomembno, da ne nanašamo škodljivih kemikalij, ob tem pa so etično usmerjeno podjetje, ki tri odstotke od vsakega prodanega izdelka podari v dobrodelne namene.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije