Kovšci se je iztekel mandat, bo dobil novega?

Za zdaj je edini kandidat, a kandidaturo še lahko vloži kdo drug.
Fotografija: Predsednika državnega sveta Alojz Kovšca. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Predsednika državnega sveta Alojz Kovšca. FOTO: Leon Vidic, Delo

Ob izteku prve polovice mandata državnega sveta bodo na današnji seji svetniki volili predsednika in podpredsednika ter člane komisij za preostanek mandata. Za zdaj je edini kandidat za predsedniško mesto aktualni predsednik Alojz Kovšca, mogoče pa je, da do seje kandidaturo vloži še kdo.

Kovšco za predsednika državnega sveta tudi za preostanek mandata predlagata interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev ter interesna skupina delodajalcev. Podporo obeh omenjenih interesnih skupin ima tudi Matjaž Švagan, aktualni podpredsednik, ki za to mesto kandidira vnovič. Njegovo kandidaturo pa podpira tudi interesna skupina lokalnih interesov.

Na dnevnem redu tokratne seje je sicer kar deset točk, med njimi tudi tri pobude za vložitev zakonskih sprememb. Z dopolnitvijo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju bi na zakonski ravni uredili skupinsko obnovitveno rehabilitacijo in zdravstveno letovanje otrok.

S spremembo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih bi staršem, ki delajo krajši delovni čas zaradi varstva otroka, zagotovili, da zaradi koriščenja pravice do krajšega delovnega časa zaradi varstva otrok glede vplačanih prispevkov za socialno varnost niso na slabšem v primerjavi z zaposlenimi, ki te pravice ne koristijo.

Potem ko predlog novele zakona o državnem svetu januarja ni šel skozi parlamentarno sito, pa bodo svetniki očitno poskusili še enkrat. Danes bodo namreč odločali tudi o dopolnjenem predlogu, v katerem bi smiselno upoštevali večino mnenj parlamentarne zakonodajno-pravne službe.

Na današnji seji je tudi predlog za vložitev zahteve za oceno ustavnosti dela zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida 19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, in sicer v delu, ki z namenom pospešitve investicij zaostruje pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij v postopkih izdaje gradbenih dovoljenj. Investitorju pa daje tudi možnost, da v primeru negativno ocenjenega poročila o vplivih na okolje sproži postopek prevlade druge javne koristi nad javno koristjo ohranjanja narave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije