ROJSTNI DAN

Kovaričeva mama dopolnila 106 let

Objavljeno 03. junij 2020 21.06 | Posodobljeno 03. junij 2020 21.06 | Piše: B. F.

Doma je za družino vedno pekla kruh iz enotne moke s primesjo ržene, hlebci pa so bili pripravljeni za deset do štirinajst dni.

Kovaričeva mama s sinom Marjanom FOTO: Lojze Hlebanja
Marija Robič iz Rut, dela Gozda - Martuljka, je ta teden dopolnila 106. leto življenja. Kot je dejal njen sin Marjan, Kovaričeva Slavica, kot jo poznajo domačini, je trenutno deseta med najstarejšimi Slovenci. Mučijo jo težave s sluhom, bere pa še vedno rada, tudi Slovenske novice. Pogleda tudi televizijo, in kot pravi, vse zastopi, le če podnapisi ne izginejo prehitro. Žal ji je, ker ne sliši radia, ki jo je spremljal vse življenje. Nikoli ni marala sladkih jedi, še kavo je pila nesladkano, soli se je, če je bilo le možno, prav tako izogibala.

Doma je za družino vedno pekla kruh iz enotne moke s primesjo ržene, hlebci pa so bili pripravljeni za deset do štirinajst dni. Vzrok je tičal v domačem kvasu, ki ga je sama pripravljala. Vedno je jedla tako, da je od mize vstala z občutkom, da bi lahko še kaj pojedla.

Še danes se drži tega, najraje pa ima močnik in veliko mleka, kakšno žemljo, morda krof. Obiskov ne mara kaj preveč, le sosedovih in domačih se razveseli, ti zgledno skrbijo zanjo. 
Deli s prijatelji