TEKMOVANJE KOSCEV, GRABLJIC IN ŠTANGARJEV

Kosili, grabili in postavljali hmeljevke

Na 38. turistično-etnografski prireditvi v Sv. Lovrencu že tretja zmaga Marija Reke. Najlepši voz so pripeljali iz vasi Matke.
Fotografija: Bernard Tratnik je že večkrat zmagal v košnji. FOTO: Darko Naraglav
Odpri galerijo
Bernard Tratnik je že večkrat zmagal v košnji. FOTO: Darko Naraglav

PREBOLD – V Spodnji Savinjski dolini, v Sv. Lovrencu pri Preboldu, je na vročo avgustovsko nedeljo potekala že 38. turistično-etnografska prireditev Tekmovanje koscev, grabljic in štangarjev. Zaslugo za to imajo prizadevni člani PGD Sv. Lovrenc, glavni organizatorji, in mnogi drugi vaščani, ki tako nadaljujejo tradicijo nekdanjega predvojnega društva kmečkih fantov in deklet.

Tudi letos so na tekmovanje povabili ekipe iz različnih krajev Savinjske doline in od drugod. Odzvalo se jih je osem, tri iz občine Prebold (Kaplja vas, Matke in Marija Reka), DPM iz občine Tabor, DPM iz občine Polzela, ekipa Kališ iz občine Trbovlje, ekipa Gorenja iz občine Zreče in ekipa iz Šmartnega v Rožni dolini, ki spada v MO Celje. Dogajanje se je začelo s povorko skozi vas, na njenem čelu je igral koračnice Pihalni orkester iz Prebolda, za njimi so se z vozovi tradicionalno pripeljali voditelj iger Boris Kopitar, hmeljarske starešine, ki so ocenjevali opravljeno delo, in gospodinje v kmečki noši, ki po končanem tekmovalnem delu vedno poskrbijo za pravo kmečko malico.

Spet zmagala ekipa Marija Reke

Ekipe so se tudi tokrat pomerile v košnji, grabljenju, postavljanju hmeljevk in šaljivi igri, imenovani Rdeča nit. Lovoriko najboljšega kosca si je priboril Bernard Tratnik iz ekipe Marija Reka, ki je že kar tradicionalna skupna zmagovalka, saj so bili najboljši že tretje leto zapored. Letos so bili sploh dominantni, zmagali so v vseh treh disciplinah. Najhitreje so pokosili in pograbili svojo parcelo, največ moči in hitrosti sta pokazala njihova tekmovalca pri postavljanju hmeljevk, zelo spretni pa so bili tudi v Rdeči niti, podajanju vode z zavezanimi očmi prek glav iz polnega škafa v praznega. Količino prenesene vode v dveh minutah so nato stehtali. Ob tem ni manjkalo smeha in mokrih teles, kar je sicer prijalo ob vročem nedeljskem popoldnevu.
Ekipa Marija Reke je za nagrado prejela petdnevno bivanje v toplicah Sv. Martin na Muri, nagrajeni sta bili tudi drugouvrščena ekipa Kališ in ekipa Kaplje vasi na tretjem mestu. Organizator že tradicionalno ocenjuje tudi okrašene vozove, s katerimi se ekipe pripeljejo na tekmovanje; najlepši se je po mnenju komisije pripeljal iz sosednje vasi Matke. Z vozovi so se pripeljali še Društvo podeželske mladine Polzela in tekmovalci iz Kaplje vasi.

Po končanem tekmovanju je sledila velika veselica z Ansamblom Saša Avsenika, ki je poskrbel za res nepozabno vzdušje in hkrati pridal delček spomina na deda Slavka Avsenika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije